L'alcalde revela que Ximo Puig va privar a la ciutat dels 8 projectes promesos "amb premeditació, nocturnitat i traïdoria" i a escassos dies de les eleccions
L'anterior govern de la Generalitat va excloure a Benidorm de totes les obres del Pla Edificant el maig de 2023
L'antic govern de la Generalitat Valenciana, en mans de PSOE i Compromís, va deixar sense efecte el mes de maig passat totes les obres del programa Edificant previstes i compromeses per a Benidorm. Així ho evidencia la documentació que obra en poder de l'Ajuntament, relativa a cadascuna de les huit actuacions que suposadament havien sigut autoritzades per a la seua inclusió en el programa, i que este dimecres ha donat a conéixer l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez.
El primer edil ha acusat l'anterior Executiu autonòmic d'actuar "amb premeditació, nocturnitat i traïdoria" per una decisió que va adoptar "a escassos dies" de les eleccions municipals i autonòmiques de 2023 i, a més, amb "absoluta opacitat", ja que en cap moment va comunicar al Consistori la suspensió d'estos projectes.
En concret, els projectes afectats són els relatius als col·legis públics Ausiàs March, Puig Campana, Vasco Núñez de Balboa, Gabriel Miró, El Murtal, Els Tolls i Serra Aitana, i l'institut Mediterrània, que sumaven en total una inversió de 12,8 milions d'euros.
En la seua compareixença pública, Toni Pérez ha fet un exhaustiu repàs de tots els passos fets per l'Ajuntament amb relació a estes huit obres que el govern autonòmic de PSPV i Compromís es va comprometre a executar a Benidorm.
Així, l'alcalde ha recordat que el 28 de juny de 2021, quan es va anunciar una nova fase d'este programa, el ple va aprovar sol·licitar la seua adhesió prèvia al Pla Edificant amb una proposta total de 20 obres en 13 centres educatius. Des d'eixe moment, i durant més d'un any, l'Ajuntament es va encarregar de redactar els avantprojectes de les actuacions proposades.
El juliol de 2022, quan s'anuncia oficialment el nou Edificant, no apareix ni una sola de les 20 propostes sol·licitades per Benidorm, després de la qual cosa se sol·licita una reunió amb la Conselleria d'Educació per a conéixer els motius. Després d'això, Pérez ha traslladat que el 27 d'octubre de 2022, en una reunió mantinguda amb el director general d'Infraestructures Educatives, "se'ns assenyala que presentem tots els avantprojectes perquè se'ns autoritzaran les obres sol·licitades", una indicació en la qual, a més, "se'ns trasllada que les obres de l'IES Pere María Orts i Bosch no s'inclouran dins de l'Edificant perquè eixa actuació l'executarà directament la Conselleria, en haver sigut declarada com a prioritària en el Mapa d'Infraestructures Educatives presentat el gener de 2016, sis anys abans, per Ximo Puig i Vicent Marzà".
El següent pas es produïx el desembre de 2022. "Díhuit mesos després d'haver-hi sol·licitat l'adhesió al pla, la Conselleria comunica a l'Ajuntament via correu electrònic l'autorització de huit de les 20 obres proposades", ha explicat Pérez, qui ha assenyalat que, "d'eixe paquet, queda fora la nova seu de l'Escola Oficial d'Idiomes.
Després de realitzar tots els tràmits requerits per l'administració autonòmica, el 27 de febrer de 2023, per unanimitat, el ple aprova sol·licitar a la Conselleria d'Educació la delegació de competències per a poder executar les obres autoritzades en estos set col·legis i un institut de la ciutat, "el pas previ a la delegació efectiva de competències que permetria a l'Ajuntament licitar la redacció dels projectes" i la resta de passes posteriors, ha explicat Pérez.
Seguidament, entre març i maig, segons els casos i després d'aprovar-se l'adhesió al programa amb les obres compromeses, el Consistori remet a la Conselleria la corresponent memòria econòmica, a l'espera de poder iniciar la resta de la tramitació una vegada que es deleguen definitivament les competències per part de l'anterior Administració autonòmica.
"Com que no havíem tingut més notícies sobre estos projectes per part de la Conselleria d'Educació, i davant el canvi del govern en la Generalitat Valenciana, sol·licitem una reunió amb el nou conseller i quina va ser la nostra sorpresa quan en aquella reunió, mantinguda el 9 de gener –continua Pérez– amb José Antonio Rovira i el director general d'Infraestructures Educatives, ens comuniquen que abans d'abandonar el Palau de la Generalitat, Ximo Puig i el seu equip van acabar d'una plomada amb les huit obres que hi havia compromeses per a Benidorm amb càrrec al programa Edificant, que van ser denegades el 9 de maig".
Concretament, i segons figura en la plataforma de gestió del programa Edificant, el 9 de maig es va incloure un apunt en cadascuna de les actuacions de Benidorm, amb el següent contingut: "Seguint instruccions de la Direcció General d'Infraestructures Educatives, queda sense efecte la memòria econòmica de data" 28 de març, 30 d'eixe mes o 1 de maig, segons el centre.
L'alcalde ha denunciat que "a l'Ajuntament no hem tingut coneixement d'eixe apunt i les seues conseqüències fins al mes de gener passat, ja que no van ser comunicades en el seu moment a esta Administració local". "Però decidim no fer soroll amb això i posar-nos immediatament a treballar, quan realment tot l'ocorregut podria definir-se com un escàndol", ha agregat. "I no ho diem nosaltres. Ho testifiquen tots els documents que hem conegut ara i també un informe del tècnic municipal gestor de la plataforma Edificant del passat 15 de gener", ha lamentat Pérez.
En este informe, el tècnic manté no haver "tingut cap notificació en la plataforma Edificant ni al meu correu electrònic de la continuació del procediment fins al dimecres deu d'este mes de gener". En eixa data es van rebre els correus en els quals s'esmentava l'apunt abans referit "per a cadascuna de les actuacions".
L'alcalde ha agregat que "mentre que a Benidorm se li denegaven tots i cadascun dels projectes, s'afanyaven a aprovar propostes menys necessàries que les nostres", i ha assenyalat que "hi ha municipis de la nostra grandària o amb un parc menor que han rebut un total de 13 obres amb 40 milions d'euros i no sabem si té alguna cosa a vore que el govern fora socialista en eixes ciutats". També ha retret que alguns projectes executats amb l'Edificant van ser "de reforma de patis, substitució del clos o instal·lació de tendals, quan Benidorm el que estava demanant era, per exemple, la reforma d'un centre escolar on part de l'edifici està apuntalat".
Abans de res això, i també davant el silenci de l'anterior conseller d'Educació, Vicent Marzà, que durant el seu mandat va evitar reunir-se amb cap representant municipal, el regidor benidormer ha lamentat que "el PSOE de Benidorm durant huit anys mai va parlar ni va reivindicar gens relatiu a l'educació a la nostra ciutat, ni tampoc a la sanitat. I no vull pensar que fora perquè el seu partit era el responsable directe d'ambdós, si no potser era perquè el preocupava ben poc l'educació i l'estat dels centres". Per este motiu, ha emplaçat l'oposició municipal al fet que "si vol fer soroll, valore sobre què vol fer-ho, perquè amb afirmacions com les que han llançat sobre este assumpte estan danyant a les comunitats educatives, en una enèsima aixecada de camisa a les quals ens tenen acostumats".
Per a finalitzar, Pérez ha assegurat que l'Ajuntament ja ha tingut contactes amb els actuals responsables de la Conselleria d'Educació per a abordar les obres pendents en dos centres escolars prioritaris: l'Ausiàs March i el Vasco Núñez de Balboa. Així, la setmana passada l'alcalde i l'edil d'Educació van acompanyar al director general d'Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana, Rafael Valcárcel, i a tècnics de la Conselleria d'Educació, a visitar tots dos col·legis, amb l'objectiu de "treballar braç a braç" perquè estos projectes "es puguen reprendre de seguida, per ser unes obres necessàries però també de justícia".
"Ens alegrem que hagen canviat les coses en la Generalitat i que l'educació i Benidorm, ara sí, siguen realment una prioritat, i el millor exemple el tenim amb la imminent licitació de l'IES Pere Maria Orts i Bosch", ha agregat.
Anterior programa Edificant
Benidorm va participar de la primera edició del programa Edificant, amb la creació d'un edifici multiús en la parcel·la del CEIP Leonor Canalejas, que s'ha convertit en seu de l'Escola de Formació de Persones Adultes i que alberga també alberga servicis del centre d'Infantil i Primària.
En este cas, "la inversió de l'anterior Consell en el nou edifici educatiu al costat del Leonor Canalejas i adequació d'espais en este centre no va ser de 4 milions com recentment ha assegurat el PSOE, sinó de 2,9 milions d'euros", ha aclarit el primer edil. Referent a això, Pérez ha explicat que "va ser l'Ajuntament el que va haver d'assumir amb fons municipals prop de 450.000 euros de l'enderrocament de les antigues cases de mestres que hi havia en la parcel·la del qual Conselleria es va desentendre i del modificat d'obra per causes sobrevingudes i d'actuacions addicionals del qual Conselleria tampoc va voler saber res", que van sumar prop de mig milió d'euros addicionals.
La gestió del primer Edificant i l'exclusió dels projectes previstos en la segona fase d'este pla relleven "quin era el compromís del govern de Ximo Puig amb l'Educació de Benidorm". "Només amb la pròxima licitació de les obres de l'IES Pere Maria Orts i Bosch, el Consell de Carlos Mazón ha fet més en sis mesos per l'Educació de la nostra ciutat que els seus antecessors en huit anys", ha insistit.