La intervenció, amb un pressupost de 2,5 milions, renovarà 3.512 punts de llum i 55 centres de comandament i permetrà reduir la potència instal·lada de 759,59 kW a 195,01 kW
Benidorm inicia la segona fase del Projecte d'Eficiència Energètica que abastarà la zona de Llevant, Racó de l'Oix i l'Horta
L'Ajuntament de Benidorm acaba d'iniciar la segona fase del Projecte d'Eficiència Energètica per un import de 2.527.730,45 euros. Esta fase es correspon amb la renovació de l'enllumenat de la zona de Llevant i l'Horta i la intervenció actuarà sobre 3.512 punts de llum i 55 centres de comandament, la qual cosa suposa renovar quasi el 44% dels 7.660 punts de llum que hi ha en la zona. Això permetrà reduir la potència instal·lada de 759,59 kW a 195,01 kW.
La intervenció l'executarà l'empresa Societat Ibèrica de Construccions Elèctriques S.A. (SICE), que va oferir un percentatge de baixa econòmica del 43,4% i es va comprometre a la instal·lació d'un centenar de punts de llum de lluminàries fotovoltaiques híbrides. Les millores oferides per la mercantil també inclouran la renovació de cablejat i pals de fanals que estiguen obsolets.
L'actuació, igual que la primera fase, és finançada al 50% amb fons europeus a través de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE).
Este migdia s'ha presentat l'inici d'esta segona fase en el Torrejó, amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, i el conseller delegat de SICE, Antonio Pérez. L'estalvi energètic estimat, segons ha precisat l'alcalde, "arriba fins al 75%". Pérez ha avançat que les lluminàries "també comptaran amb un sistema de telegestió per a canviar la intensitat i potència de les llums quan siga necessari". El termini d'execució d'esta fase està fixat en sis mesos "pel que el mes de juny estarà finalitzada".
El primer edil s'ha referit al projecte d'Eficiència Energètica i ha afirmat que "és molt ambiciós i farà de Benidorm una ciutat i un destí més sostenible. Això és innovació i tecnologia, i fins i tot accessibilitat perquè un carrer il·luminat i amb estes característiques l'afavorix". Aspectes que, ha recordat, tenen a veure amb la Smart City. "Estem aconseguint que la ciutat seguisca una estratègia que ens marquem en 2015 i que anem culminant a poc a poc" ha afirmat.
Amb la primera fase d'este programa (Zona Centre, Colònia Madrid i Imalsa-els Tolls, adjudicada per una mica més de dos milions) "ja pràcticament finalitzada" ara dona principi la segona fase, en concret pel carrer Nàpols i adjacents, "i ja estem quasi a punt de poder adjudicar la tercera i última fase" que comprendrà la zona que va des de Jaume I fins a la boga amb Finestrat. "Este programa de l'IDAE és una revolució autèntica que ens permet renovar més del 50% de la il·luminació actual" ha assenyalat l'alcalde, que ha incidit que amb el mateix "seguim l'Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i treballant braç a braç amb els tècnics municipals perquè esta important vocació política es traduïsca en realitats per als benidormers".
L'alcalde també ha fet al·lusió a l'encariment dels costos de l'energia i ha afirmat que sense esta inversió "possiblement hi hauria dificultats econòmiques per a atendre esta despesa". En la seua opinió, "ningú podia aventurar este encariment desmesurat, nosaltres tampoc, però haver apostat per l'estalvi energètic ha evitat un cost que s'haguera duplicat o triplicat sense esta inversió".
En aqueix sentit ha concretat que "des de l'any 2015 implantem polítiques d'estalvi i renovació que ens han donat magnífics resultats com ho demostra la reducció contínua de la despesa energètica i de llum en estos anys pese al brutal increment del cost". A més ha subratllat que amb l'IDAE "arribem a tots els barris de la ciutat i ho fem amb innovació, tecnologia i avantguarda en l'enllumenat, amb menys contaminació lumínica i menor cost".
Detalls del projecte
El projecte global d'Eficiència Energètica, per al subministrament i instal·lació de lluminàries led i la seua regulació i control, suposa una inversió de 6.014.578,57 euros, dels quals una mica més de dos milions es van destinar a la primera fase.
La inversió es finança al 50% per l'Ajuntament i per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE), que va concedir a Benidorm una subvenció per al desenvolupament del projecte de 3.007.289,28 euros procedents de fons europeus.
El projecte està actuant en 7.808 punts de llum dels 14.343 que hi ha en el municipi, el 54,44% de l'enllumenat municipal, i arribarà a tots els barris. Al llarg del projecte s'actua en la primera línia de Llevant i Ponent, en l'Eixample de Llevant, Colònia Madrid, Barri antic, zona Centre, Calvari, la Cala, els Tolls, Racó de l'Oix, els principals accessos a la ciutat, Salt de l'Aigua, Alfredo Corral, entorn de Via Parc, Finca Barrina, Mercasa, Ciutat Esportiva Guillermo Amor i Parc de l'Aigüera, entre altres.