La Universitat de València elaborarà un informe final que ajude l'Ajuntament a prendre decisions i definir prioritats
Benidorm realitza un estudi a la ciutat per a crear espais i corredors climàtics que milloren el confort urbà

L'Ajuntament de Benidorm, a través de la Regidoria d'Espai Públic i la col·laboració de la Universitat de València, està realitzant un estudi per a conéixer l'impacte del denominat efecte illa de calor a la ciutat. Es tracta d'un estudi científic que pretén localitzar quines zones o punts del municipi patixen eixe efecte amb la finalitat de prendre decisions i mesures per a minimitzar-lo i millorar el confort climàtic de la població.
Per a això, segons ha explicat hui el regidor d'Espai Públic, Francis Muñoz, fa un mes es van instal·lar més d'una vintena de sensors tèrmics en diferents punts de Benidorm. Estos dispositius mesuren la temperatura en els punts triats “aconseguint un emmallat de la ciutat amb dades detallades”. La primera presa de mostres ja ha finalitzat “i ara les dades s'estan examinant”.
El mes de juny es realitzarà un segon mesurament “i posteriorment es compararan les dades obtingudes entre l'un i l'altre per a tindre una idea molt aproximada de quina és la situació” ha assenyalat Adrián Ferrandis, de la Universitat de València. Al final la universitat elaborarà un informe que entregarà a l'Ajuntament en el qual s'aconsellarà sobre les decisions a prendre.
“Estos treballs s'emmarquen en el Pla d'Acció contra el Canvi Climàtic de Benidorm” ha precisat l'edil, que avançava que l'objectiu final és “millorar i acomodar la ciutat perquè els espais siguen més agradables per a les persones quant a la temperatura es referix”. Per a aconseguir-ho és necessari comptar amb la quantitat més gran de dades que faciliten a l'Ajuntament la posterior presa de decisions, el disseny de les actuacions a escometre i les zones en les quals s'executaran. “És una aproximació de caràcter científic que ens definirà quins àmbits experimenten eixe efecte illa de calor per a poder minimitzar-lo mitjançant corredors o espais climàtics” ha indicat Ferrandis.
Si bé fins al moment només es disposen de dades provisionals, els autors de l'estudi han pogut comprovar que, en efecte, “podem observar grans diferències de dos o tres graus en diverses zones en funció del tipus de sòl o de si està més o menys naturalitzada” ha assenyalat Ferrandis.
Francis Muñoz, per part seua, ha abundat en què els treballs i les zones que s'analitzen “s'estudien molt bé, no es decidixen de manera alegre o aleatòria”. I eixe estudi, ha continuat, “ens ajuda a implementar mesures com la renaturalització d'espais o la implementació d'arquitectura tèxtil”. En definitiva, la funció de l'estudi és la de proporcionar dades suficients perquè la ciutat definisca les seues prioritats en funció de la informació que tinga per a millorar el confort de la ciutadania”.
El regidor d'Espai Públic ha aclarit que este estudi es finança amb els fons del Pla de Sostenibilitat Turística de 2022 i que les actuacions que recomane l'informe que s'enviarà a l'Ajuntament també se sufragaran amb càrrec a este pla.