El Consorci d'Aigües de la Marina Baixa se suma a la petició i planteja que l'obra puga optar a fons europeus
L'Ajuntament demana a la CHJ que incloga en el seu Pla Hidrològic la construcció d'una dessaladora a Benidorm
L'Ajuntament de Benidorm ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que incloga en el seu Pla Hidrològic 2022-2027 "la futura construcció" de la dessaladora de la ciutat. Així es recull en el document d'al·legacions presentat per l'Ajuntament, del qual ahir es va donar en compte en Comissió Informativa d'Urbanisme i en el qual s'apunta que esta planta tindria "una capacitat de producció d'uns 3 Hm³ a l'any".
Este document, signat per l'alcalde Toni Pérez, incidix en què "esta infraestructura està prevista en la normativa urbanística del municipi" i afig que "actualment existix una estació de bombament d'aigua marina i unes conduccions d'impulsió i abocament a la mar completament legalitzades, mancant la seua connexió amb la planta dessaladora".
L'alcalde ha indicat que "el mateix projecte de Pla Hidrològic per a la conca del Xúquer elaborat per la Confederació deixa oberta la porta a estudiar la construcció de noves instal·lacions de dessalinització, i d'aquí ve que tornem a plantejar que Benidorm puga disposar d'una planta dessaladora". Una proposta, ha recordat, que "ja vam posar sobre la taula al desembre de l'any passat i per a la qual aspirem a poder captar fons europeus, sent conscients que esta infraestructura permetria garantir el proveïment urbà sense necessitat de recórrer a aportacions externes".
Després d'assenyalar que amb la reivindicació d'esta dessaladora "continuem treballant pel present i futur de Benidorm", Toni Pérez ha assenyalat que "per a poder rebre fons europeus procedix que la CHJ incloga esta infraestructura en el seu Pla Hidrològic, com així ha fet constar el Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, que seguint la mateixa línia que l'Ajuntament també ha demanat a l'organisme de conca que incloga l'obra de la dessaladora de Benidorm en el document final per a 2022-2027".
Com ja avançara l'alcalde fa un any, Benidorm disposa d'un projecte de dessaladora elaborat pels tècnics municipals que únicament caldria adaptar a la tecnologia actual. Quant a la seua ubicació, este projecte municipal planteja la construcció de la dessaladora en els voltants de l'avinguda Joan Pau II i l'ús de l'emissari existent a la platja de Ponent.
El mateix alcalde s'ha referit a estes qüestions durant la Junta General del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa que s'ha celebrat hui de manera telemàtica i en la qual també ha participat el president de la Diputació Província d'Alacant, Carlos Mazón.
En esta reunió, prèvia a la Mesa Provincial de l'Aigua, també s'ha aprovat el pressupost del Consorci per al pròxim exercici. En la memòria del document es fa constar que "si bé la situació hídrica de la comarca és bona, s'ha estimat necessari pressupostar la xifra de 345.000 euros" per a sufragar el subministrament d'aigua "procedent de cabals externs per a ús de proveïment" i per a verificar l'estat de la conducció que connecta la dessaladora de Mutxamel amb la Marina Baixa. Concretament, s'ha planificat una aportació de 500.000 metres cúbics procedents d'esta dessaladora.
Així mateix, en el pressupost per a 2022 s'ha previst un increment de la partida d'Energia Elèctrica del 15,49% "en vista de la preocupant situació" i augment del preu de la llum. Per a fer front a esta pujada, el Consorci ha augmentat la taxa que abona cada municipi. En este punt, Toni Pérez ha recalcat que "aqueixa pujada no es repercutirà en la factura que paga el ciutadà".
Altres al·legacions
A més de sol·licitar que l'obra de la dessaladora de Benidorm s'incloga en el Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027, en el seu document d'al·legacions l'Ajuntament proposa, entre altres qüestions, que per a complir amb els cabals ecològics en els rius de la comarca es recórrega a aigua regenerada en lloc de fer desembassaments dels pantans. Per a això, seria necessari executar l'obra per a portar les aigües depurades de Benidorm als rius Amadorio i Guadalest, que encara seguix pendent.