Reserva 31 milions per a inversions, en la seua majoria projectes subjectes a subvencions nacionals i europees que han de complir un calendari d'execució
El ple aprova, amb els vots de PP i PSOE, el pressupost de 2022, de 128 milions i enfocat a reactivar l'economia local
El ple de l'Ajuntament ha aprovat hui, amb els vots a favor del govern del PP i del grup municipal socialista, el pressupost municipal de 2022, que ascendix a 128 milions d'euros i que està orientat a "la reactivació de l'economia local" i a "preparar a Benidorm per a afrontar els nous reptes de l'etapa post-COVID, fent un important esforç inversor que ens permeta tornar a ser una destinació turística de referència", segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Aída García Mayor.
L'edil ha aclarit que el pressupost de 2022 "no és una fotografia fixa", sinó que "està subjecte a canvis, en funció de la realitat del moment"; i fonamentalment per a articular "ajudes com s'ha fet en els últims dos anys per a atendre les persones", que "són el centre de la nostra acció política".
García Mayor ha informat que el document contempla "un increment del volum total de les despeses 11,0% i dels ingressos del 9,9%" respecte a 2021.
Així, en l'apartat d'inversions, el pressupost se situa en 31.589.959,68 euros enfront dels 24.218.763,14 euros de l'any anterior, per a complir amb l'execució "dels projectes que compten amb subvencions" d'administracions nacionals i europees, com puguen ser l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador (EDUSI) o l'IDAE; així com per a "el pagament de la sentència del Moralet". També en este capítol, es contemplen 500.000 euros per als projectes proposats per la ciutadania a través dels 'Pressupostos Participatius', superant el percentatge mínim del 5% que establix el reglament, import que es destinarà a projectes proposats per la ciutadania.
En el capítol de béns i serveis les despeses previstes passen a 41.590.731,68, un increment que es deu principalment "al canvi de gestió de l'EDAR". Per part seua, la partida de Personal se situa en 45.644.194,36 euros i contempla" la pujada salarial del 2,0%" aprovada pel Govern d'Espanya, "l'increment de les quotes de cotització de la Seguretat Social", la repercussió de "l'aplicació VPT" i l'augment derivat "del gran pla municipal ocupació amb programes com el programa ECOVID i EMPUJU.
També es preveu un increment de les partides per a "finançar serveis de Benestar Social" i dels "préstecs" per a inversions, que creixen en 9,1 milions d'euros respecte a l'any anterior.
García Mayor ha incidit en què els comptes reflectixen "la baixada de l'IBI, de l'impost de vehicles, i la suspensió de la taxa de taules i cadires durant tot l'any", així com "la caiguda en els ingressos per la plusvàlua municipal", que es preveu un 80% per davall d'anys anteriors "sobre la base de la nova normativa aprovada pel Govern Central".
L'edil ha subratllat que el pressupost "s'ha consensuat" amb el grup municipal socialista "mitjançant la signatura de 9 compromisos" que l'equip de govern "consignarà en les partides corresponents en el termini pactat". És, per tant, ha afirmat, un pressupost que "compta amb el suport de la immensa majoria corporativa" fruit "del diàleg, l'escolta activa i el consens".
Inversions recollides en el pressupost municipal de 2022
El pressupost de 2022 dona continuïtat a les inversions incloses en els grans plans que compten amb finançament europeu o del Govern Central i que han de complir obligatòriament un calendari d'execució. És el cas dels projectes recollits en l'EDUSI, com l'inici del projecte de remodelació de la plaça de bous (2.078.276,40 euros), la construcció de l'alberg juvenil al Parc de la Séquia Mare (1.270.500 euros), l'adequació ambiental del Moralet (454.151,80 euros), o la millora de l'accessibilitat en la part alta de Foietes i Els Tolls (2,4 milions). Així mateix, també s'impulsen nous projectes EDUSI com el centre de mediació en Els Tolls i altres actuacions en immobles (1.360.000 euros), i la millora d'espais deprimits (300.000 euros), entre altres.
També, es pressuposten projectes previstos en el Pla de Sostenibilitat Turística com la construcció de l'Aula de la Mar i altres (975.000 euros); o els projectes cofinançats per l'IDAE de renovació de l'enllumenat (3.035.933,93 euros i ja en marxa), d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en centres públics o de biogàs (610.597,10 euros).
De la mateixa manera, es prosseguix l'impuls de projectes com l'ampliació del cementeri de Sant Jaume (2 milions d'euros) o complementar la dotació del centre cultural, en este cas amb la caixa escènica (700.000 euros) i el mobiliari (381.237,74 euros).
Quant a nous projectes, els comptes municipals de 2022 preveuen, entre altres, un Pla de Voreres (950.000), la renovació de la catenària del Passeig de Llevant (1,9 milions d'euros), la substitució de la passarel·la del de Ponent (983.798,57 euros), l'adequació de vials en zones escolars (827.536,26 euros), la millora de l'Hort de Colón (200.000 euros) o la quarta fase de l'antiga Llar del Camarada (50.000).
A més, i sobre la base de l'acord aconseguit amb el grup socialista, es dotaran partides per a la construcció de dos nous camps de futbol 8 i a realitzar, de manera subsidiària, la rehabilitació de l'estació d'autobusos.
Altres assumptes
Per unanimitat i per la via d'urgència, s'ha aprovat una proposta de la Junta de Portaveus per a nominar amb el nom de Carrer Alcalde Agustín Navarro Alvado la via actualment denominada carrer Amanecer. El pròxim 5 de febrer es complix un any de la defunció del qual va ser alcalde entre el 22 de setembre de 2009 i el 13 de juny de 2015, la vida del qual "va estar sempre molt lligada als carrers del barri del Campo, on residix la seua família i des d'on en la seua infància i joventut va viure en primera persona la transformació de la ciutat que va acabar convertint-se en la capital europea del turisme de sol i platja" resa la moció.
Navarro va ser "una persona jovial i de tracte amable, enamorat de Benidorm i la seua illa, a la qual en la seua infància acudia quasi diàriament". En la seua carrera política va exercir funcions orgàniques en el PSPV-PSOE a escala local i comarcal sent diputat provincial entre 2007 i 2009 i en l'administració 2015-19.
També va ser molt conegut en l'àmbit fester en haver sigut president de les Festes Majors Patronals, membre fundador de la Soca, la penya més antiga de la ciutat, i vinculat a la Confraria del nostre Pare Jesús Nazareno i al Club Nàutic entre altres entitats. Després de la votació es va produir un sentit aplaudiment de tota la corporació i assistents al ple en homenatge a la figura del qual fora alcalde de la ciutat.
Dins de l'ordre del dia, per unanimitat s'ha aprovat el conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Benidorm per al desenvolupament del programa de la Xarxa Tourist Info, en comptar amb un informe favorable en el qual es considera "necessari" continuar "amb esta estreta col·laboració per a la millora contínua dels nostres productes i la nostra atenció al turista".
Igualment, ha sigut aprovat el text refós de les modificacions 1 a 22 de les Normes Urbanístiques de l'Edificació i dels Usos en el Sòl Urbanístic i de les Ordenances Particulars de l'Edificació i dels Usos del Sòl Urbà i Condicions del Planejament de desenvolupament del Pla General de 1990. Els tècnics havien considerat convenient comptar amb els documents de Normes i Ordenances convenientment actualitzats donant-li difusió i fàcil accés inserint-los en la web municipal d'Urbanisme, segons ha explicat l'edil de l'àrea, Lourdes Caselles.
El ple també ha aprovat per unanimitat la cessió a l'Ajuntament d'una superfície de 98 metres quadrats per a vial públic per part de la propietat del sòl de l'Estació de Servei Benidorm, situada en l'avinguda Comunitat Valenciana. Una franja de terreny que s'ocupa per a l'execució d'obres del Projecte de Millora de la Seguretat Viària i Accessibilitat 2020, segons ha detallat el regidor d'Espai Públic, José Ramón González de Zárate.
Per majoria, s'ha ratificat un decret de data 26 de gener per a remetre una sèrie d'informes a l'AVAF.
De la mateixa manera, amb el vot favorable de l'equip de govern se sol·licitarà al Govern de la Nació i a la Generalitat una modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic i actuacions per a possibilitar la revisió de preus en els contractes afectats per l'alça dels preus de les matèries primeres. La portaveu del govern local, Lourdes Caselles, ha precisat que el que es pretenia era "un canvi en la llei per a flexibilitzar els preus i que estos s'adeqüen a la realitat. Ja ens ho han sol·licitat diverses empreses". Caselles ha incidit en què la falta de subministraments que patixen les empreses "és un fenomen en l'àmbit mundial i d'aquí ve que reclamem que existisca un equilibri econòmic perquè estes empreses no patisquen pèrdues quan han de desenvolupar una obra". En este punt el grup socialista s'ha posicionat en contra mentre que Cs s'ha abstingut.
Amb els vots del govern local ha tirat avant una moció del grup municipal popular per la qual s'exigix al president del Govern "la rectificació immediata de les declaracions del ministre de Consum i el cessament del mateix pels seus reiterats atacs" al sector carni. La portaveu Lourdes Caselles ha qualificat de "greu irresponsabilitat" les declaracions del ministre Garzón i del president Pedro Sánchez "que ataquen al sector primari de manera constant amb falsedats".
Caselles ha defensat la instal·lació d'activitats càrnies "perquè complixen els requisits exigits en els àmbits nacional i europeu" i en eixe sentit ha precisat que "mai s'ha obert un expedient per violació de la normativa". L'edil ha defensat a més la "gran faena" dels milers de ramaders espanyols i persones vinculades al sector "perquè este s'adeqüe a les normatives i estàndards de qualitat".
El ple també ha donat compte d'informe d'auditoria del Compte General de 2020, així com de les dades del servici City Sentinel sobre les analítiques de concentració de SARS-Cov-2 en el clavegueram de Benidorm. De la mateixa forma s'ha adonat de la sentència del Contenciós-Administratiu número 4 d'Alacant que va desestimar el recurs de la Subdelegació del Govern contra l'acord plenari que va aprovar la Valoració de Llocs de treball municipal el 30 de desembre de 2020. Finalment, s'ha adonat també de l'escrit del regidor de Cicle de l'Aigua a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a interposar un recurs de reposició contra una sanció d'este organisme a l'Ajuntament per un supòsit abocat puntual al riu Amadorio.
Moció d'urgència
A més de la moció de la Junta de Portaveus, també per la via d'urgència ha sigut aprovada amb els vots del govern, una proposta de les portaveus del grup municipal del PP, Lourdes Caselles i Mónica Gómez, per a instar el Consorci del Pla Zonal 6 al fet que anul·le l'acord de la seua Junta General referent als ecoparcs fixos i mòbils "per manca de documentació reglamentària referent a la seua viabilitat econòmica i jurídica".
Este acord va aprovar la modificació del Projecte de Gestió del Pla Zonal de Residus referent al desenvolupament de la gestió del servei d'ecoparcs. Així, segons s'indica en la moció, mentre el projecte inicial contemplava un cost anual de 2,5 milions, amb la modificació aprovada aqueix cost aconseguiria els sis milions d'euros, "la qual cosa suposa una repercussió de més del doble per als ajuntaments".
La proposta aprovada sol·licita al Consorci que aportació informe d'Intervenció i realitze un estudi de les repercussions econòmiques que este acord suposarà per a cadascun dels 52 ajuntaments consorciats "per a conéixer l'abast i afecció als seus pressupostos de la repercussió de la modificació proposada".
El regidor de Neteja Viària, José Ramón González de Zárate, ha lamentat que l'acord adoptat pel Consorci "no és coherent ni de sentit comú. Per això demanem informes, perquè d'alguna forma haurà de compensar el Consorci les inversions que hem fet".