L'Ajuntament ha completat el seu tràmit ambiental i ara només falta el vistiplau de l'administració autonòmica
Benidorm remet a Conselleria el projecte per a restaurar i recuperar la pedrera del Racó de l'Infern Racó de l'Infern
L'Ajuntament de Benidorm ha remés a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transformació Ecològica el projecte per a restaurar i recuperar ambientalment i paisatgísticament la pedrera del Racó de l'Infern. La regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha explicat que "l'Ajuntament ja ha completat els tràmits de la seua competència i ara és el torn que la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental done el vistiplau a este projecte, presentat i impulsat per l'agent urbanitzador del Pla Parcial 2/1 Ponent, la mercantil TM Grup Immobiliari".
Segons ha detallat l'edil, l'Ajuntament va tramitar i va sotmetre a informació pública l'Estudi d'Impacte Ambiental, per la qual cosa "en estos moments és procedent sol·licitar a Conselleria la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte". Caselles ha indicat que "esperem que la Conselleria agilite este tràmit per a poder iniciar com més prompte millor la regeneració d'este espai, d'una mica més de 60.000 metres quadrats enclavats en la seua major part al Parc Natural de la Serra Gelada". Concretament, la pedrera es localitza a esquena de la rotonda en la qual confluïxen els carrers Londres, París, Viena i Oslo; amb accés per als vianants enfront del Centre d'Ocupació 'Pepita Puchades'.
La responsable d'Urbanisme ha recalcat que "es tracta d'un espai d'alt valor ambiental, ja que a més està qualificat de Lloc d'Interés Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA)"; i ha recordat que "la intenció de la mercantil és restaurar este antic buit miner per a posteriorment cedir els terrenys a l'Ajuntament".
Com ja van avançar durant la presentació del projecte l'alcalde, Toni Pérez, i el director d'Urbanisme de TM, Cristóbal Ruiz, la restauració es realitzarà amb els residus inerts procedents dels sobrants dels moviments de terra que la mercantil duga a terme a la urbanització de la zona de Ponent, uns 178.000 metres cúbics. D'esta manera, els sobrants de terra es depositaran en l'antic buit miner en lloc de ser transportats a un abocador, contribuint també així a reduir la petjada de carboni.
A grans trets, el projecte planteja recuperar el perfil de la muntanya i recrear un bosc mediterrani, generant un ecosistema que afavorix una biodiversitat de flora i fauna. En conservar part de roca de la pedrera, s'afavorix i preserva al seu torn la vida dels ocells rapaços de la zona.
Fases del projecte
Com ja es va anunciar durant la presentació, una vegada s'obtinga autorització de Conselleria, el projecte s'executarà en nou mesos i quatre fases. En la primera fase, es pretén condicionar l'actual accés a la pedrera per a permetre el trànsit segur dels camions que transportaran els materials per a la restauració. Seguidament, es procedirà a esbrossar la zona d'obra i arrancar les plantes invasores per a iniciar la fase de restauració morfològica del buit de l'antiga pedrera.
Una vegada complida esta fase, es prepararà el sòl per a la reforestació i es construirà una xarxa de drenatge per a evitar arrossegaments. A continuació es durà a terme la revegetació en dos zones diferenciades: la 1, que es correspon amb l'antiga plaça de la pedrera; i la 2, que coincidix amb els talussos resultants de la restauració morfològica. Esta revegetació es realitzarà amb arbres i arbustos autòctons dels quals encara queden exemplars en la zona com puguen ser pins, oliveres, garroferes, margalló, arç negre, llentiscles i romer. En total, més de 2.500 arbres i prop de 3.650 arbustos.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Este projecte està vinculat al compliment de 4 ODS: l'11, 'Ciutats i comunitats sostenibles'; l'Objectiu 13, 'Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes', el número 15, de 'Vida d'Ecosistemes Terrestres'; i el 17 'Aliances per a aconseguir els objectius'.