Per segon any, es reforça la població d'insectes que acaben amb el pugó, evitant així que produïsca la melassa que embruta carrers i vehicles
Benidorm opta per la lluita biològica per a combatre el pugó de les jacarandes
Després dels bons resultats obtinguts l'any passat, Benidorm ha recorregut novament a la lluita biològica per a combatre la plaga de pugó que afecta les jacarandes, una espècie arbòria habitual als carrers de la ciutat. El regidor de Parcs i Jardins, José Ramón González de Zárate, ha explicat que "esta eina és respectuosa amb l'ecosistema i compatible amb la seguretat ambiental i la salut humana, i ens permet realitzar una gestió de les nostres zones verdes i els nostres arbres lliure de químics i productes fitosanitaris".
De Zarate ha detallat que "esta eina consistix a reforçar la població d'insectes que acaben amb el pugó per a evitar que este atac a les jacarandes i produïsca la melassa, que és eixa substància ensucrada i enganxosa que en caure de l'arbre embruta el paviment dels carrers i els vehicles que estacionen davall". D'esta manera, ha recalcat, "aconseguim un doble objectiu: mantindre estos arbres lliures de plagues i que els nostres carrers estiguen més netes i siguen molt més còmoda per al trànsit dels vianants".
Al llarg del matí, personal de l'empresa concessionària Actua i de Fitorser Agro han estat introduint els insectes que combaten el pugó en les jacarandes de la zona de la Cala. En esta intervenció, que en els pròxims dies s'estendrà a la resta de la ciutat, s'ha col·laborat també amb l'empresa productora d'insectes Biobest Group.
La biòloga, entomòloga i responsable del departament d'I+D de Fitoser Agro, Cristina Verdú, ha explicat que esta tècnica de lluita biològica es basa en la conservació dels insectes beneficiosos (fauna auxiliar) que s'alimenten dels insectes nocius (plagues) que afecten les nostres plantes, sense necessitat de la intervenció d'un producte químic i permetent l'equilibri ecològic entre les seues poblacions.
En el cas concret de les jacarandes, consistix en "la solta d'unes vespes menudes parasitoides que introduïxen els seus ous a l'interior dels pugons, desenvolupant-se de manera que el pugó mor i elles tornen a nàixer".
Verdú ha recalcat que "no introduïm cap insecte que no forme part de l'ecosistema, sinó que reforcem la seua població".
El regidor de Parcs i Jardins ha assenyalat que "en estos moments ens estem centrant en el tractament biològic contra el pugó en les jacarandes, però utilitzarem esta eina ambiental davant qualsevol altra plaga que puguem detectar, emprant l'insecte corresponent en cada cas". De Zárate ha recalcat que "volem que la gestió de les nostres zones verdes siga respectuosa al màxim amb l'entorn i, per això, continuarem usant eines com estes, alternatives sostenibles enfront dels productes químics i fitosanitaris".