Toni Pérez: "Ser una DTI permet una gestió més optimitzada a la ciutat, suposa una minoració de costos amb implantació d'estratègies específiques i aconseguix millorar la resiliència de la destinació"
Benidorm defensa el model DTI en el II Congrés l'Era Digital Humanista
L'alcalde de Benidorm Toni Pérez ha participat este matí en el II Congrés L'Era Digital Humanista celebrat en la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial al qual han assistit ajuntaments i diputacions al costat d'entitats públiques tecnològiques i socials així com representants de la Universitat.
Pérez ha defensat "la versatilitat i possibilitats de la gestió de la dada per a una bona governança" en la ponència 'Benidorm, Destinació Turística Intel·ligent certificat', exposant com a cas d'èxit el procés iniciat a la ciutat en 2015 que el desembre de 2018 aconseguia la seua certificació, amb el que és "la primera DTI certificada del món", la qual cosa, va precisar, "un èxit, un estímul permanent per millorar i un esperó per a continuar avançant cap a la millor governança per a veïns, residents i turistes".
Va ressaltar l'alcalde l'interés per "seguir la norma 178501 per a certificar-se" i la importància dels aliats procedimentals i tecnològics, destacant "la col·laboració i implicació en el procés de SEGITTUR i la metodologia de la Xarxa DTI". I el pilar fonamental, va dir, "la dada", la qual cosa implica treballar tant la captació de la dada, com en la seua anàlisi i interpretació. En este punt va ser a més i va animar "al procés de compartició de dades, en el qual ara està immers l'Ajuntament de Benidorm amb tota l'estructura turística de la ciutat".
Va insistir Pérez, en el cas de Benidorm, en la premissa operativa 'Benidorm és la ciutat i la ciutat és el destí', que engloba, va precisar, "tota la filosofia de funcionament de la ciutat des del principi del seu procés turístic", passant a destacar l'alcalde els avanços en els cinc eixos DTI. "El nostre propi procés d'autodiagnòstic, confirmat per auditories externes, reflectixen els significatius avanços reeixits gràcies al desenvolupament de mostra pròpia Full de ruta DTI+Segura i als plans específics implantats". És el cas, va precisar, "del Pla Estratègic d'Accessibilitat Turística, que incidix en l'accessibilitat física, visual, auditiva i cognitiva, o del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible; però hi ha diversos més amb incidència i repercussió molt positiva en el procés".
"Benidorm transita esta proposta de futur –va assenyalar Pérez– atenent tant el xicotet detall com a projectes d'envergadura". És el cas, va dir, "de propostes com el 'Benidorm amable 10-20-30' o el desenvolupament global de les Zones de Baixes Emissions per al conjunt urbà". Va exposar llavors el plantejament i dotació de sistemes intel·ligents que reconeguen la matrícula dels vehicles que vulguen accedir a estes zones. Este control per càmeres permet, va destacar l'alcalde de Benidorm "visualitzar urgències, previndre catàstrofes, gestionar accessos i mobilitat a través també d'una app que facilita el guiat a la plaça d'aparcament". Va recordar que actualment Benidorm oferix més de 7.000 places d'aparcament alternatiu amb sistema de comunicació amb el centre de la ciutat.
Va incidir especialment en la seua ponència en els indicadors d'accessibilitat i sostenibilitat i, detalladament en la funció de la intel·ligència turística en el procés. Per a Pérez "la fi de la gestió DTI és la millora de la competitivitat del destí, la qual cosa redunda en la sostenibilitat econòmica i social, principalment". En aqueixa línia, va destacar que "ser una DTI permet una gestió més optimitzada a la ciutat, suposa una minoració de costos amb implantació d'estratègies específiques i aconseguix millorar la resiliència de la destinació".
I específicament sobre el moment actual i l'anunciat Centre Nacional d'Intel·ligència Turística a Benidorm i la Plataforma de Destinacions, Toni Pérez va insistir en la necessitat del procés de compartició de dades sota el prisma que "el coneixement compartit de les dades permet avançar actuacions específiques millorant, per exemple, de la desestacionalització, desenvolupant productes específics i potenciant la seua promoció en el mercat, dirigint-se així al públic objectiu precís".
La idea final va ser per a l'àmbit municipal: "a través del DTI, el còmput de moltes accions permet des de l'estalvi de costos i incidix transversalment a favor de veïns, residents i turistes".
En la seua intervenció, l'alcalde de Benidorm va defensar el model DTI, la compartició de dades, la col·laboració publicoprivada i "la implicació general del sector Turisme de la ciutat en el projecte comú que és Benidorm".
El congrés, inaugurat pel president del Consell Digital i Audiovisual, Víctor Jara, i pel president del Consell Consultiu, el catedràtic de la Complutense Manuel Núñez Encabo, ha comptat amb la participació i ponències de Pablo Hermosos de Mendoza, alcalde de Logronyo; José Víctor Rodríguez, alcalde Cangas de Narcea; Dionisio Vicente, de la Diputació de Ciudad Real; de la responsable de Relacions Institucionals de la CEOE val·lisoletana, Noemí García i del diputat Santos Jorna, de la Diputació de Càceres; tots ells amb plantejaments alineats amb la Intel·ligència i la Digitalització de projectes municipals i supramunicipals. José Ángel Morejudo, director general d'Administració Digital va tancar el torn ponencial.