Una mostra repassa on estaven i com funcionaven les sénies que proveïen i regaven Benidorm
L'exposició es pot visitar en l'*Hort de Colón durant el mes de setembre de 18.00 a 23.00 hores
La Regidoria de Patrimoni Històric ha dissenyat una exposició que repassa on estaven i com funcionaven les sénies que proveïen i regaven les hortes de Benidorm, i en la qual s'ha inclòs referències, materials i documents que van des del segle XVIII fins a més enllà de la meitat del XX. 'Les Sénies, sistemes tradicionals de reg a Benidorm' s'ha confeccionat principalment amb material de l'Arxiu Municipal –part del mateix procedent dels fons donats per Edelmiro Trille i per la família Llorca Casanueva-, i amb peces cedides per a l'ocasió per Eusebi Chiner.
La mostra pot vore's durant tot el mes de setembre en horari de 18.00 a 23.00 hores en l'*Hort de Colón, segons ha informat la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, que ha visitat hui l'exposició juntament amb l'alcalde, Toni Pérez.
A més d'explicar els sistemes tradicionals d'extracció d'aigua, la mostra arreplega referències històriques al reg per mitjà de sénies i basses extretes de llibres escrits per viatgers, botànics i geògrafs que van visitar Benidorm en els segles XVIII i XIX, com Antonio José de Cavanilles o Pascual Madoz. Al costat d'estos panells s'exhibixen peces que incorporaven estes màquines hidràuliques, com els atuells d'aigua que es col·locaven en la sénia o el jou que portaven els animals que feien girar la roda.
L'exposició inclou diversos panells amb mapes i fotografies que arrepleguen els punts en els quals estaven enclavades estes sénies, que es comptaven per desenes, algunes de les quals es localitzen en carrers molt cèntrics del Benidorm actual. Fins i tot, s'han recuperat fotografies que mostren algunes d'estes sénies. Entre elles, destaca una imatge sobre cristall en emulsió d'albúmina datada entre 1911 i 1914, que forma part de la col·lecció d'Edelmiro Trille, i que mostra una sénia a la zona del Racó de l'Oix.
L'alcalde ha explicat que "el departament de Patrimoni Històric ha realitzat un treball molt minuciós per a poder recuperar eixa fotografia, que s'exhibix ara per primera vegada després que s'haja recompost peça a peça els fragments que es conservaven del negatiu en cristall d'eixa instantània". Una vegada reconstruït el negatiu i positivada la imatge "faltava situar eixa sénia, per a açò ha sigut determinant una altra fotografia del fons donat per Edelmiro Trille".
Finalment s'han rescatat documents municipals de l'Ajuntament relatius a les sénies o en els quals apareixen referenciades com les ordenances de la Policia del 1866 i del 1907.