En un desdejuni informatiu en Executive Fòrum, l'alcalde avança que este centre tecnològic començarà a materialitzar-se en unes setmanes
Toni Pérez defensa que el 'Hub' d'Innovació farà de Benidorm un "focus d'atracció de talent i desenvolupament"
La ciutat es convertirà en centre de proves tecnològiques per a testar solucions per als nous reptes del turisme.
L'alcalde, Toni Pérez, ha defensat hui que el Hub d'Innovació que començarà a cobrar forma en les pròximes setmanes posicionarà a Benidorm com a "focus d'atracció de talent, desenvolupament, innovació i competitivitat". Toni Pérez ha traslladat esta idea en el desdejuni informatiu que ha protagonitzat hui en el Executive Forum que s'ha celebrat a Madrid i al qual han assistit, entre altres, Borja Fanjul, segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Madrid; Luis Martínez, secretari general de la FEMP, així com representants d'empreses de diversos sectors econòmics. L'alcalde de Benidorm ha sigut presentat per César Xiva d'Executive Forum i per José Cámara representant territorial de Serveo.
Segons ha explicat Pérez, este "centre tecnològic" afavorirà que empreses tecnològiques desenvolupen "projectes pilots d'innovació oberta" per a donar solucions als nous reptes del turisme i també de gestió de la ciutat, avançant així a "un nivell superior".
"Hui ja analitzem diferents paràmetres: consums d'aigua i energia, producció de residus, mobilitat de la ciutat, mesuraments ambientals (com la temperatura, l'índex de confort, la radiació ultraviolada, etc.) o mesuraments del rang de l'economia com ara pernoctacions, número i origen dels turistes, ocupació o tipologies de productes que demanden", ha afirmat. No obstant això, amb la implantació del Hub s'arribarà "a un espai de proves tecnològiques, de generació de solucions prèviament tractades".
Un Hub, que porta aparellat un Observatori de Sostenibilitat, i que la seua posada en marxa anirà en paral·lel a la implantació a Benidorm de la Plataforma Intel·ligent de Destins de caràcter estatal impulsada per Segittur que suposarà "una autèntica revolució en polítiques públiques de turisme". Toni Pérez ha destacat que l'elecció de Benidorm com a seu d'esta plataforma és el resultat del "gran esforç" en digitalització i innovació fet per la ciutat, "amb iniciatives sempre escalables i adaptables a altres destins" i configurant "el primer espai de compartició de dades".
L'alcalde ha incidit que l'experiència demostra que "l'ús compartit de dades millora l'eficàcia" en la gestió, ja que estos "són claus per a la presa de decisions". Referent a això, ha aprofundit en les dades pròpies que ja maneja la ciutat –com els d'aigua o residus–, compartits amb diferents eines amb la patronal hotelera Hosbec o la concessionària de l'aigua Hidraqua, o els que es treballen de manera col·laborativa amb altres empreses o organismes.
La gestió intel·ligent d'eixes dades possibilita, ha recalcat, "generar polítiques eficients per a ser el millor lloc en el qual viure, i per tant el millor lloc que visitar", impulsant "la màxima sostenibilitat econòmica i social" i afermant "l'ambiental". Justament "impulsar eixa triple sostenibilitat és el que ens mou a implementar iniciatives de futur" entorn de la principal activitat de la ciutat: el turisme.
Sobre la sostenibilitat ambiental, radicada en Benidorm en una gestió eficient dels recursos i en el seu propi model urbanístic que protegix el 60% del territori, Toni Pérez ha referendat l'aposta pel "turisme blau", un nou enfocament que "prioritza la conservació dels ecosistemes marins i costaners mentre promou el desenvolupament sostenible" i que "no és només una resposta a les demandes creixents dels viatges, sinó també una necessitat imperiosa per a preservar els nostres recursos naturals i culturals".
En matèria econòmica i social, Toni Pérez ha insistit en la capacitat del turisme per a generar ocupació i redistribuir la riquesa. De fet, "Benidorm crea més llocs de treball -60.000- que població en edat laboral té empadronada -50.000-", i "havent aconseguit reduir este passat mes de juliol a un sol dígit la seua taxa de desocupació".
L'alcalde ha exposat que les xifres i objectius aconseguits per Benidorm en sostenibilitat ambiental, econòmica i social i l'aposta decidida per la digitalització, la tecnologia i la innovació han afavorit que la ciutat, que és el destí, es convertisca en escenari i laboratori de proves de projectes europeus com U-elcome (per a validar l'espai de navegació de drons a la Unió Europea), Delorean i Sonora (vinculats al transport de mercaderies mitjançant l'ús de drons), o SCORE (per a augmentar la resiliència climàtica de ciutats costaneres).
Toni Pérez s'ha mostrat convençut que el potencial de Benidorm per a captar l'interés d'empreses tecnològiques es veurà referendat i incrementat amb la posada en marxa del *Hub d'Innovació.
Infrafinançament
Durant la seua ponència, l'alcalde ha tornat a incidir en la situació d'infrafinançament que patixen els ajuntaments, "l'administració més pròxima a la ciutadania"; una situació que s'aguditza en destinacions com Benidorm que seguix sense estar reconegut com a "municipi turístic". Toni Pérez ha reclamat una vegada més un finançament just per als municipis turístics basada en l'IVA, de manera que cada localitat participe d'"un percentatge" d'este impost que es genera en el seu territori.