Patrimoni Històric i UA exhumaran la muralla del Tossal i consolidaran els murs del fortí
La 4a campanya d'excavacions s'inicia el dilluns 29 d'agost i es perllongarà fins al 9 de setembre
La Regidoria de Patrimoni Històric i la Universitat d'Alacant (UA), a través del departament d'Arqueologia, inicien la setmana vinent la quarta campanya d'excavacions en el jaciment del Tossal de la Cala. Una campanya en la qual, a més de seguir avançant en la neteja de les habitacions, es va a "començar a exhumar la muralla del fortí romà i a rejuntar la maçoneria dels murs" per a "consolidar-los provisionalment" i "evitar el seu col•lapse", segons ha explicat la responsable de les excavacions, la professora Feliciana Sala.
Sala i la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, han traslladat hui els detalls d'esta quarta campanya d'excavacions que arranca dilluns que ve -29 d'agost-, que es perllongarà fins al 9 de setembre, i en la qual participaran una desena d'alumnes d'Arqueologia. Igual que en edicions anteriors, esta campanya arqueològica compta amb el suport dels hotels Poseidón i Bali, que s'encarregaran de la manutenció dels participants.
La responsable del projecte ha assenyalat que es procedirà a exhumar la muralla "ara que tenim clar que està millor conservada del que pensàvem". Sobre la consolidació provisional dels murs, ha apuntat que es va a fer "utilitzant el sistema aplicat amb èxit pel MARQ i el servici d'Arquitectura de la Diputació Provincial d'Alacant en la ciutat romana de Lucentum".
Pellicer i Sala han aclarit que esta mesura ha de ser l'avantsala d'"un projecte de consolidació i
museïtzació" del Tossal, que d'ací a poc temps "es convertirà en el model de referència obligat en la recerca de la conquesta romana d'Hispània".
L'arqueòloga ha recordat que del 'castellum' de Benidorm és del que més informació s'ha pogut extraure fins hui sobre l'arquitectura dels fortins romans d'època republicana. Un fortí que data del segle I a. de C.
Durant les pròximes dos setmanes, els arqueòlegs seguiran avançant cap a l'Est en la neteja de les habitacions que van excavar el Pare Belda en 1943 i Tarradell i Ramos en 1956. Sala ha assegurat que és justament a l'interior de les habitacions on "poden aparéixer les sorpreses", ja que "hi ha parts que no estaven excavades". En este punt ha recordat que en anys anteriors, en les habitacions s'han trobat paviments, bancs, restes d'àmfores i vaixelles, i altres instruments que "ens permeten saber com funcionava" el 'castellum', que es calcula que albergava a més d'un centenar de soldats i que comptava amb diferents dependències com a arxiu, hospital o ferreria.
La regidor de Patrimoni Històric ha assenyalat que enguany com a novetat “es van a col•locar cartells informatius sobre els treballs arqueològics, que estaran il•lustrats amb recreacions de com seria l'interior de el ‘*castellum’” i en els quals també es mostrarà “una visió hipotètica de com es veuria el fortí des de la Cala de Finestrat”.