EL TEMPS A BENIDORM ARA

06

19:24 PM

HORA BENIDORM

17ºC

Núvol

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

5%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Els ciutadans tenen fins al 31 de juliol per a proposar inversions, amb un tràmit que pot fer-se per escrit o de manera telemàtica

Obert el termini de presentació de propostes per al Pressupost Participatiu de Benidorm per a 2026

05 maig 2025
Abierto el plazo de presentación de propuestas para el Presupuesto Participativo de Benidorm para 2026

L'Ajuntament destinarà almenys el 5% de la partida total d'inversions als projectes més votats i que siguen tècnicament viables.

L'Ajuntament de Benidorm, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, ha obert el termini perquè els ciutadans puguen presentar les seues propostes per a la seua valoració i possible inclusió en les partides d'inversions municipals del Pressupost Participatiu de 2026. La regidora de Participació Ciutadana, Ana Pellicer, ha explicat que este període de presentació d'iniciatives “romandrà obert fins a les 23.59 hores del pròxim 31 de juliol” i ha convidat la ciutadania a “participar, enviant les seues idees i aportacions per a, entre tots, fer de Benidorm una ciutat encara millor”.

Ana Pellicer ha indicat que, com en ocasions anteriors, en este procés poden participar totes les persones empadronades a Benidorm majors de díhuit anys “podent traslladar quines actuacions consideren que poden ser positives per a la ciutat en general o per a millorar aspectes més concrets i pròxims, com els serveis, les prestacions o la imatge del seu carrer, del seu barri o de les zones a les quals acudixen habitualment”. 

“Parlem d'una eina de participació molt potent, que dona veu i poder de decisió als veïns, ja que almenys el 5% de l'import reservat per a inversions en el pressupost de l'Ajuntament es destinarà a les actuacions o projectes proposats per la ciutadania”, ha manifestat l'edil, que també ha recordat que esta presa de decisió per part dels veïns sobre què volen a la seua ciutat “és una cosa que ha succeït des del pressupost de 2016 i que s'ha traduït en nombroses obres de les quals des de fa temps s'estan beneficiant moltíssims ciutadans”. Entre elles, “la passarel·la que unix els Tolls amb el Palau d’Esports, la rotonda de l'avinguda Ricardo Bayona, l'adequació de l'antiga casa de peons caminers de la via Emilio Ortuño o el nou parc situat en l'avinguda Marina Alta”, ha enumerat.

Així mateix, la responsable de Participació Ciutadana ha animat a la ciutadania “a prendre part d'este procés, bé presentant propostes, bé participant en la votació posterior per a triar quines actuacions són necessàries o prioritàries i, així, ajudar-nos a decidir com ha de ser el Benidorm que volem”. 

L'autoreglament del Pressupost Participatiu de 2026 arreplega que les propostes s'emmarcaran, preferentment, en cinc grans àrees o blocs. La primera abasta Urbanisme, Escena Urbana i Mobilitat. La segona, Igualtat, Benestar Social, Sanitat i Tercera Edat. El tercer bloc l'ocupen Turisme, Platges i Seguretat Ciutadana. El quart engloba les propostes referides a Educació, Cultura, Joventut i Esports, mentre que l'últim és el relatiu a actuacions en matèria de Medi Ambient i Neteja Viària. 

Com presentar propostes

Cada ciutadà podrà presentar tantes propostes com desitge, així com adjuntar dos imatges o un vídeo curt d'uns 30 segons de duració per a ampliar el contingut d'estes. Les iniciatives es presentaran per escrit en el Registre General de l'Ajuntament, situat en la planta baixa, de dilluns a divendres, en horari de 09.00 a 14.00 hores; mitjançant registre telemàtic o enviant un correu electrònic a consejovecinal@benidorm.org a l'atenció de la Regidoria de Participació Ciutadana, fent constar el nom del proponent, DNI, edat, gènere, adreça, número de telèfon o adreça de correu electrònic de contacte i si pertanyen a algun col·lectiu ciutadà o sectorial, el títol de la proposta i la seua descripció.

El formulari i tots els detalls d'este procés poden consultar-se en https://benidorm.org/es/ayuntamiento/concejalias/participacion-ciudadana, accedint a l'apartat de Pressupostos Participatius. 

Una vegada recaptades totes les propostes, el procés constarà de dos fases: una primera fase telemàtica i una segona fase presencial. La fase telemàtica inclourà l'exposició i votació de les propostes que facen referència a inversions; i la postulació voluntària de qui desitge formar part del procés en la fase presencial d'este. A continuació, la fase presencial preveu el recompte de vots; l'elecció d'un màxim de dos persones d'entre les postulades més dos suplents, que s'integraran en la Comissió del Pressupost Participatiu; i la convocatòria d'esta Comissió del Pressupost Participatiu a l'efecte de canalitzar les propostes, fer la comprovació efectiva de l'execució de les propostes i identificar aspectes positius i negatius en el funcionament del procés.

El termini per a realitzar el vot telemàtic de les propostes presentades, el llistat de les quals es trobarà en la pàgina web de l'Ajuntament, s'obrirà el dia 7 d'agost de 2025 i es tancarà el dia 30 de setembre de 2025. La votació es farà només en sentit positiu amb la finalitat de valorar l'acceptació de les diferents propostes pels participants, i no en el sentit negatiu per a realitzar un descarte. D'esta manera quedarà confeccionada una llista de propostes ordenada per ordre de preferència de les persones participants sobre la base dels vots telemàtics i que passaran a integrar la llista de propostes objecte de treball de la Comissió del Pressupost Participatiu.

Després de les votacions, una comissió tècnica s'encarregarà d'avaluar i prioritzar les actuacions sobre la base dels criteris de justícia distributiva arreplegats en les bases. Així, es donarà prioritat a les actuacions que contribuïsquen a satisfer necessitats bàsiques de la població (aigua, llum, seguretat, educació, convivència ciutadana, etc.); que ajude a reduir la desigualtat social (de gènere, de renda, d'ètnia, o per motius de discapacitat física o psíquica); les que atenguen criteris de sostenibilitat ambiental (comptant amb recursos pròxims, renovables, descentralitzats i autosuficients); o les que beneficien a un percentatge major de població. 

Posteriorment, estes propostes seran objecte d'un informe de viabilitat tècnica i econòmica per part del personal tècnic de l'Ajuntament, començant per la més puntuada i fins al límit màxim de despesa autoritzada. En el cas que alguna de les propostes no fora viable tècnicament, “s'inclourà en un altre llistat i se seleccionarà la següent més votada en la llista de la priorització definitiva”.

Finalment, les propostes aprovades d'acord amb l'autoreglament s'elevaran a Alcaldia per a la seua tramitació, atés l'ordre de prioritat resultant del procés de selecció, executant-se l'any pressupostat aquelles obres que no requerisquen concurse públic o projecte tècnic específic o ser sotmesa a exposició pública.

Audios relacionados
Corte voz 1 Ana Pellicer
Audio file
Corte voz 2 Ana Pellicer
Audio file
Corte voz 3 Ana Pellicer
Audio file
Corte voz 4 Ana Pellicer
Audio file
Corte voz 5 Ana Pellicer
Audio file