L'alcalde i l'edil de l'àrea han entregat hui les claus a les entitats i particulars que disposaran d'una parcel·la per a la pràctica d'agricultura ecològica
Medi Ambient obri els nous horts urbans de la Cala
Els 52 horts se situen al costat del centre 'Pepa Esperanza'
La Regidoria de Medi Ambient ha obert els 52 horts urbans ecològics que s'han creat en La Cala, al costat del centre 'Pepa Esperanza Llinares Llorca'. L'alcalde, Toni Pérez, acompanyat de la regidora de Medi Ambient Mónica Gómez, i de diversos integrants del govern local, ha entregat hui les claus d'accés al recinte d'estos horts a les entitats i particulars als quals s'ha adjudicat una parcel·la per a la pràctica de l'agricultura ecològica.
L'alcalde ha recordat que en esta fase de creació d'horts urbans "s'ha concedit una parcel·la a totes les entitats i persones que l'havien sol·licitat. Per a poder atendre totes les peticions –ha detallat–, a penes unes poques més que horts disponibles, es va reestructurar el terreny per a poder generar les parcel·les necessàries per a cobrir aqueixa demanda". D'esta manera, finalment disposen d'hort 46 particulars i sis associacions.
Referent a això, Pérez ha incidit en què "esta nova fase es va planificar amb una concepció encara més social, si cap, que l'anterior justament per la seua ubicació al costat d'un centre municipal en el qual tenen la seua seu un bon número de les entitats socials i sanitàries de la ciutat que podien tindre en estos horts urbans un complement a les activitats terapèutiques que oferixen als seus usuaris". "I les peticions que hem rebut per part d'entitats confirmen que teníem raó, ja que a més d'una associació veïnal també ens van traslladar la seua sol·licitud; AFA Marina Baixa (Associació de Familiars, Malalts i Col·laboradors d'Alzheimer), AFEM (Associació de Familiars i Malalts Mentals de la Marina Baixa), Asofiben (Associació de Fibromiàlgia de Benidorm), Asmibe (Associació de Minusvàlids de Benidorm) i Apesobe (Asociaciació de Persones Sordes de Benidorm)", ha agregat.
Estes sis entitats socials i veïnals disposen de parcel·les dobles; mentre que els 46 beneficiaris particulars compten amb senzilles, amb una superfície d'entre 10 i 12 metres quadrats. Per al reg d'estes parcel·les s'ha instal·lat un sistema que evita pèrdua d'aigua. A més, s'ha configurat un espai urbà amb zones d'ombra i sendes d'alber. En total, la inversió municipal ha ascendit a 47.865,40 euros.
Tots els beneficiaris van rebre el desembre passat una xarrada informativa a càrrec de l'enginyer agrònom municipal sobre agricultura ecològica, en la qual se'ls va explicar la filosofia dels horts urbans, principis bàsics de l'agricultura ecològica –com la no utilització de productes fitosanitaris de síntesis–, i les nocions fonamentals perquè el cultiu que realitzen en estes parcel·les s'assemble el màxim possible al tradicional de la zona.
Amb esta segona fase d'horts urbans, Benidorm disposa ja de 74 parcel·les repartides entre La Cala i el carrer Itàlia. L'alcalde ha avançat que "la intenció d'este govern és a mitjà termini continuar sumant nous horts en altres zones de Benidorm per a atendre la futura demanda d'esta mena d'instal·lacions, que entenem que anirà a més en els pròxims anys, ja que cada vegada hi ha més gent jove interessada en esta iniciativa com hem pogut comprovar durant la gestió de sol·licituds d'esta segona fase".
Per a ser beneficiari d'un hort urbà calia estar empadronat a Benidorm amb antiguitat mínima d'un any o ser una associació inscrita en el Registre d'Associacions de l'Ajuntament; i estar capacitat físicament per al treball agrícola. Dins d'estos requisits, tenien preferència les persones jubilades, desocupades o amb diversitat funcional.