L'alcalde destaca que este projecte "singular" és fruit "de la col·laboració públic-privada" i està vinculat a 4 ODS
L'urbanitzador del sector Ponent projecta restaurar ambientalment la pedrera del Racó de l'Infern i cedir-la a l'Ajuntament
La regeneració es farà amb els sobrants de terra del PP 2/1 i inclou plantar més de 2.500 arbres i prop de 3.650 arbustos, tots d'espècies autòctones
L'Ajuntament de Benidorm traslladarà a la Conselleria de Transició Ecològica el projecte presentat en seu municipal per l'agent urbanitzador del Pla Parcial 2/1 Ponent i de la Unitat d'Actuació 1 Ponent, TM Grup Immobiliari, per a restaurar ambientalment i paisatgísticament la pedrera del Racó de l'Infern. Així ho han anunciat hui l'alcalde, Toni Pérez; la regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles; i el director d'Urbanisme de TM, Cristóbal Ruiz; en una roda de premsa en la qual han traslladat tots els detalls d'este projecte, que pretén recuperar este espai d'una mica més de 60.000 metres quadrats enclavats en la seua major part al Parc Natural de la Serra Gelada, i que és a més Lloc d'Interés Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPO).
L'alcalde ha assenyalat que es tracta d'"un projecte singular; un projecte de ciutat i per a la ciutat, i que està lligat a 4 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030". És, per tant, "un projecte totalment en sintonia amb la nostra estratègia de desenvolupament, amb el nostre compromís amb el compliment dels ODS, i amb les polítiques que des de l'administració local, en moltes ocasions en estreta col·laboració altres institucions o entitats públiques i privades, estem impulsant per a fer de Benidorm una ciutat cada vegada més sostenible i amb major qualitat de vida".
Pérez ha detallat que esta pedrera es localitza "a esquena de la rotonda en la qual confluïxen els carrers Londres, París, Viena i Oslo; i l'accés per als vianants del qual se situa enfront del Centre d'Ocupació 'Pepita Puchades'"; i ha agregat que la intenció de la mercantil és "restaurar este antic buit miner per a posteriorment cedir els terrenys a l'Ajuntament".
Segons ha explicat, esta restauració "es realitzarà amb els residus inerts adequats procedents dels sobrants dels moviments de terra que TM duga a terme a la urbanització de la zona de Ponent"; i que el director d'Urbanisme del grup ha xifrat en "uns 178.000 metres cúbics". Uns "sobrants de terra" que "en lloc de ser transportats a un abocador a una distància d'almenys 20 quilòmetres" s'aportaran a l'antiga pedrera "reduint així la petjada de carboni". D'esta forma, ha incidit, el projecte "seguix la filosofia de les tres R: reduïx, reutilitza i recicla".
L'alcalde ha avançat que el projecte "té un termini d'execució de nou mesos" i "es desenvoluparà en quatre fases" una vegada que reba l'autorització de la Conselleria, que haurà d'emetre el corresponent Estudi d'Impacte Ambiental. No obstant això, "hi ha una actuació que pot iniciar-se quan comence el desenvolupament del PP2/1, ja que no està afectada pel Parc Natural".
En la primera fase del projecte es pretén condicionar l'actual accés a la pedrera per a permetre el trànsit segur dels canvis que transportaran els materials per a la restauració. Seguidament, es procedirà a esbrossar la zona d'obra i arrancar les plantes invasores per a iniciar la fase de restauració morfològica del buit de l'antiga pedrera.
Una vegada complida esta fase, es prepararà el sòl per a la reforestació i es construirà una xarxa de drenatge per a evitar arrossegaments. A continuació es durà a terme la revegetació en dos zones diferenciades: la 1, que es correspon amb l'antiga plaça de la pedrera; i la 2, que coincidix amb els talussos resultants de la restauració morfològica.
Esta revegetació, ha aprofundit l'alcalde, "es realitzarà amb arbres i arbustos autòctons dels quals encara queden exemplars en la zona com puguen ser pins, oliveres, garroferes, margalló, arç negre, llentiscles i romer. En total parlem de més de 2.500 arbres i prop de 3.650 arbustos".
Cristóbal Ruiz ha aclarit que amb esta actuació es restaura "el perfil de la muntanya", es recrea "un bosc mediterrani que genera un ecosistema que afavorix una biodiversitat de flora i fauna", i es deixa "una mica de roca de la pedrera, seguint les indicacions dels tècnics d'Espais Naturals de la Conselleria, per a afavorir en la paret rocosa la vida d'ocells rapaços" que existixen en l'entorn.
L'alcalde ha avançat que si la tramitació del projecte és àgil "per a la primavera de 2021" Benidorm gaudirà "un nou espai" concebut per a "l'oci i la tranquil·litat amb una accessibilitat absoluta amb la trama urbana de la part alta del Racó de l'Oix".
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Tal com ha explicat l'alcalde, este projecte està vinculat al compliment de 4 ODS. En primer lloc, "contribuïx a l'Objectiu 11 de 'Ciutats i comunitats sostenibles', ja que esta restauració es realitzarà amb els residus inerts adequats procedents dels sobrants dels moviments de terra que TM duga a terme a la urbanització de la zona de Ponent". D'esta manera, "s'evita el trasllat d'estos residus a un abocador, reduint per tant les emissions de CO₂".
D'altra banda, "impulsa l'Objectiu 13, 'Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes', ja que en restaurar este espai afectat per l'explotació minera es restablix la funcionalitat de l'ecosistema i s'activa la seua regeneració vegetal. A més, es recupera el paisatge dins d'un espai protegit i es canalitzen les aigües pluvials, protegint este sòl i el seu entorn de l'erosió".
Així mateix, "el projecte avança en l'Objectiu número 15, de 'Vida d'Ecosistemes Terrestres'; i està lligat a l'ODS 17 'Aliances per a aconseguir els objectius', en este cas "des de la col·laboració públic-privada".
Magnitud del projecte
El director d'Urbanisme de TM ha destacat algunes xifres significatives d'este projecte que "s'emmarca dins de la nostra política social corporativa", i que "ens fa molta il·lusió dur a terme a Benidorm". Segons les dades aportades per Ruiz, esta actuació "reduïx 1.796 tones de CO₂ durant quaranta anys", "compensa el 40% de les emissions de GEHI –gasos amb efecte d'hivernacle– del Sector Industrial", "multiplica per 3 les zones verdes del PP 2/1", i equival "a la meitat del gran 'pulmó verd' dissenyat en l'Eixample de Llevant".
Ruiz ha indicat que està actuació suposa "una inversió d'1,5 milions d'euros", però que la mateixa "es neutralitza, perquè era una partida pressupostària que s'anava a gastar amb el transport i abocament del material" del PP2/1. No obstant això, "per política d'empresa de millorar el medi ambient i de respecte al clima assumim esta inversió i l'esforç de gestió que suposa tramitar i executar este projecte de restauració".