EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

03:28 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'excavació del Tossal deixa al descobert restes de la muralla i confirma el valor estratègic del 'castellum' romà

09 setembre 2016
Default Image
Curabitur ullamcorper magna nec mauris ornare, non feugiat purus euismod. Sed sed consectetur odio. Fusce pretium eros elit, in faucibus ipsum viverra eget.

L'alcalde, Toni Pérez, i la regidora de Patrimoni, Ana Pellicer, visiten el jaciment en el qual han treballat professors i estudiants d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant

Entre les ruïnes apareix una plomada cilíndrica utilitzada en la construcció de la muralla i la tatxa d'una sandàlia romana

El jaciment arqueològic del Tossal de la Cala, seguix enriquint el patrimoni històric de Benidorm i confirmant el valor estratègic que va tindre este enclavament de caràcter militar, construït per Quint Sertori als voltants de l'any 77 a. de C. La 4a campanya d'excavacions promoguda este estiu per l'Ajuntament de Benidorm i duta a terme pel Departament d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant, ha posat al descobert noves restes del parament exterior de la muralla que envoltava l'assentament romà i d'altres fragmentades de ceràmica de l'època republicana. Entre les peces trobades s'hi destaca una plomada de pedra cilíndrica utilitzada per a marcar la línia vertical dels murs i una tatxa de metall emprada per a millorar l'agarre en les soles de les sandàlies dels soldats romans.

L'alcalde, Toni Pérez, i la regidora de Patrimoni, Ana Pellicer han visitat este matí el jaciment i han agraït l'excel·lent treball realitzat per l'equip del Departament d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant dirigit pels professors Feliciana Sala i Jesús Moratalla. Els treballs es van iniciar el passat 29 d'agost i s'han centrat a descobrir les restes de la muralla que envoltaven el 'castellum', a més de seguir avançant en els treballs de neteja i documentació de les estades que es va realitzar en anteriors campanyes. També han servit per a començar amb la museïtzació del recinte amb la instal·lació d'un panell informatiu el qual explica, en tres idiomes, l'origen de les ruïnes, un plànol de les excavacions i una recreació del que hi va haver al 'castellum' al cim del turó, sobre una imatge del lloc presa el 1943.

La muralla apareix en tota la seua longitud tal com la va vore i va descriure el Pare Belda en 1943, i va formar part d'una xarxa de fortins situats en promontoris de la costa nord alacantina per aguaitar el pas de les naus de les faccions romanes enfrontades durant la guerra civil en l'època de la República. Per a la consolidació provisional dels murs, s'ha utilitzat el mateix sistema aplicat amb èxit pel MARQ i el servici d'Arquitectura de la Diputació Provincial d'Alacant en la ciutat romana de Lucentum.

Pel que fa a les troballes mobles, la ceràmica que ha aparegut està molt fragmentada, encara que s'ha trobat un objecte de gran valor arqueològic com una plomada de pedra tallada de forma cilíndrica, amb dos orificis en els quals s'enfilaria un cércol de metall en els quals estaria lligada la corda. L'instrument servia per a marcar la línia vertical dels murs. També ha destacat la troballa d'una tatxa de càliga, una peça que anava inserida en la sola de la sandàlia del soldat, per a facilitar la seua adherència al sòl.

L'alcalde ha destacat el salt qualitatiu que s'ha donat en les tasques de recuperació i recerca de les restes del jaciment del Tossal de la Cala, subratllant la implicació de l'Ajuntament per a aconseguir la "museïtzació" d'este parc arqueològic, un objectiu en el qual també cal implicar a la societat civil, "perquè del que es tracta -va dir-, és de fer valdre una part important de la nostra història, alguna cosa en el que hem de posar els esforços econòmics i humans que siguen precisos".