EL TEMPS A BENIDORM ARA

01

17:16 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Núvol

SO 40km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

35%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Los trabajos de la sexta campaña que realiza la UA confirman “la planta arquitectónica de un yacimiento militar romano único en España”

Les excavacions en el 'Castellum' posen al descobert 4 noves habitacions i 10 metres més de calçada

12 setembre 2018
Las excavaciones en el ‘Castellum’ ponen al descubierto 4 nuevas habitaciones y 10 metros más de calzada

La sisena campanya d'excavacions que s'està duent a terme al Tossal de la Cala "seguix posant al descobert la planta arquitectònica d'un jaciment únic a Espanya", segons ha posat en relleu Jesús Moratalla, arqueòleg i professor de la Universitat d'Alacant, que dirigix els treballs al costat de la catedràtica d'Arqueologia de la UA, Feliciana Sala.

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, al costat de la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, altres membres de la Corporació, i Jerónimo Llinares, director de l'Hotel Bali (entitat col·laboradora en el projecte) han visitat este matí els treballs que es realitzen des de primers de mes i en els quals s'han exhumat quatre habitacions més i uns deu metres addicionals del carrer integrat en el fortí o ciutadella del 'Castellum' romà del Tossal de la Cala de Benidorm, i la construcció de la qual se situa entre els anys 80 i 70 a. de C.

Els treballs finalitzaran en els pròxims dos dies i s'han centrat en la part oest de l'enclavament, que s'ha pogut consolidar. A més, durant l'excavació s'ha posat al descobert l'apilament de materials que van realitzar per a anivellar la calçada principal seguint un desnivell del 8% per a mantenir l'accessibilitat al 'Castellum'.

Toni Pérez ha destacat l'excel·lent i rigorós treball que realitzen els professors i alumnes d'Arqueologia de la UA, en coordinació de la Regidoria de Patrimoni Històric, "i que amb el pas del temps s'ha revelat com una referència única de les construccions militars romanes a Hispània". El primer edil ha subratllat que les excavacions ja compten amb accions i recursos municipals directes des del passat any —100.000 euros en l'exercici anterior—, els quals estan permetent avançar molt més ràpidament en els treballs, de cara a la museïtzació completa del 'Castellum'; un ambiciós projecte la redacció del qual s'està finalitzant i que, després de les gestions realitzades per la Regidoria, compta amb 500.000 euros per a la seua execució procedent dels fons Feder (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

Les excavacions que es realitzen de forma sistemàtica des de l'any 2013 han confirmat que l'enclavament és un 'castellum' romà del segle I A de C., en lloc d'un poblat iber com es pensava al principi, exhumant la muralla del fortí, així com les seues habitacions i calçada principal.

Als descobriments realitzats sobre el terreny en campanyes anteriors -ceràmica romana, monedes, una plomada utilitzada en la construcció dels murs, o una clau, entre altres objectes-, en esta ocasió s'han unit restes singulars de ploms, apareguts en el que el pare Belda va cridar "la Casa dels ploms", en trobar hams i peses de xarxes. Estos utensilis podien tenir tant un ús bèl·lic com de reparació de recipients ceràmics.

Tant Feliciana Sala com Jesús Moratalla han posat l'accent en la importància del procés de rehabilitació que s'està duent a terme al Tossal de la Cala de Benidorm perquè no solament és "un camp de treball i aprenentatge", sinó que està oferint resultats científics espectaculars". "Es va fent història amb cada excavació" ha apuntat el professor Moratalla, que ha traslladat informació arquitectònica molt valuosa de les construccions militars tardoromanes.