Les cintes es van enviar a la Filmoteca Valenciana que s'ha fet càrrec de la seua digitalització i conservació
L'Arxiu Municipal recupera dos pel·lícules de 16 i 35 mm promocionals del Benidorm dels anys 70 i 80
El visionament de tots dos documents audiovisuals permet vore l'evolució de la ciutat en tot just deu anys
L'Arxiu Municipal de Benidorm ha recuperat dos pel·lícules de 16 i 35 mil·límetres de promoció de la ciutat datades en els anys 70 i 80 del segle passat. La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha explicat que "totes dos pel·lícules es trobaven en els fons de l'Arxiu Municipal, però fins ara no havíem pogut conéixer el seu contingut, ja que mancàvem dels mitjans tècnics per a poder reproduir-les".
Segons ha detallat l'edil, "a través d'un conveni amb la Filmoteca Valenciana hem pogut resoldre esta qüestió perquè l'entitat dependent de l'Institut Valencià de Cultura s'ha encarregat de la digitalització de totes dos pel·lícules, assumint ara a més la seua conservació i custòdia".
La primera de les pel·lícules, de 16 mil·límetres i titulada 'L'any vinent Benidorm', es va rodar i va produir fa ara quaranta-cinc anys. Bona part de l'equip encarregat del vídeo promocional van ser professionals de la ciutat. Al llarg dels seus una mica més de 17 minuts de duració s'exhibixen alguns dels principals recursos turístics que van sorgir al Benidorm dels setanta o que es van popularitzar o seguien en voga en aquella època. "Parlem per exemple del Cable Sky, de les primeres sales de festes i discoteques o del mític Limón Express, com a complements a les nostres platges i la nostra oferta d'allotjament i al nostre entorn natural", ha apuntat Pellicer.
De la segona pel·lícula, 'Benidorm', "desconeixem amb exactitud en quin any va ser rodada, però sí que sabem que va haver de ser a partir de l'any 1985, ja que recull imatges del parc aquàtic Aqualandia". Esta pel·lícula, de 35 mil·límetres i poc més de 7 minuts, "recull noves fites en l'escena urbana de la ciutat que es materialitzaran en els anys següents, com el Parc de l'Aigüera, i mostra nous recursos turístics vinculats a l'oci nocturn i diürn i en família, o les nostres festes".
Pellicer ha incidit en què "a més de mostrar l'evolució de la ciutat i de deixar-nos imatges per al record com la de la nostra platja de Llevant amb tendals, estos documents audiovisuals tenen un gran valor des del punt de vista de la investigació". Així, ha destacat que "permeten estudiar l'evolució de la promoció i màrqueting turístic de Benidorm i analitzar els canvis que en tan sols una dècada es van produir en aspectes com el llenguatge, la comunicació, la imatge o els productes turístics que es promocionaven".
La responsable de Patrimoni Històric ha assenyalat que "estem estudiant fórmules i alternatives per a donar a conéixer el contingut de tots dos vídeos promocionals", i ha avançat que "es continuarà treballant en els pròxims mesos per a recuperar i digitalitzar tot el material promocional audiovisual existent en els fons de l'Arxiu Municipal, de data posterior a les rescatades ara".