Este dron és d'última generació i pot actuar de nit
La Policia Local disposa d'un nou dron amb dos hores i mitja d'autonomia de vol i càmera tèrmica
L'Ajuntament de Benidorm ha adquirit un dron d'última generació per a la Policia Local dotat amb una autonomia de vol de dos hores i mitja i amb una càmera tèrmica d'infrarojos, que milloren la capacitat d'actuació en casos d'emergència. L'alcalde, Toni Pérez; el regidor de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez; i la directora executiva de l'empresa valenciana Quaternium, Alicia Fuentes, han presentat hui este dron, que ja està operatiu, en una roda de premsa en la qual han traslladat tots els detalls i prestacions d'esta eina "posada al servici de la Policia Local i, per tant, de la seguretat de la ciutat".
L'alcalde ha indicat que "amb esta última adquisició seguim el camí que vam emprendre el juliol de 2016 quan ens convertim en la primera administració municipal que posava un dron a la disposició del seu Policia Local", procedint paral·lelament a la formació d'agents del Cos per al seu pilotatge. Aqueix posicionament i aposta de Benidorm per les aeronaus no tripulades com a eina per a reforçar la seguretat va quedar constatat amb la celebració a la ciutat del "primer Congrés Nacional de Drons Policials, celebrat al novembre" i amb l'aprovació a la fi de desembre del 'Reglament d'ús d'aeronaus pilotades per control remot pel Cos de Policia Local'. Un reglament que "va entrar en vigor la setmana passada", una vegada superat el procés d'exposició pública.
Pérez ha incidit que este dron és una mostra més "de la transformació digital que estan vivint els nostres serveis policials" enfocats a "garantir una millor i major seguretat de la ciutadania", i que estan "vinculats a projectes de ciutat com el de 'Platges Intel·ligents' i emmarcats en el repte aconseguit de ser la primera Destinació Turística Intel·ligent certificat del món".
Segons ha informat el regidor de Seguretat Ciutadana este dron ha suposat una inversió de 48.400 euros, i permetrà "aconseguir més presència policial i aportar més seguretat en les zones rurals de Benidorm". A més, gràcies a les seues prestacions, este dron reduirà els temps d'actuació i millorarà l'eficàcia de la Policia Local en "situacions d'emergència", ja que en estar dotat d'"una cambra tèrmica d'alta resolució" es podran realitzar "intervencions de rescat en horari nocturn".
Des de Quaternium, empresa valenciana capdavantera en tecnologia per a drons, han recalcat que "esta aeronau té de deu vegades més temps d'autonomia de vol" que les aeronaus fins ara per la Policia Local; mentre que el seu "sensor de càmera amb zoom de 30 augments possibilita la presa d'imatges des d'una distància de 2 quilòmetres". A més, este dron "es pot completar" amb altres aplicacions com a àudios o material de rescat.
Característiques tècniques del dron Hybrix 2.0
El dron multirrotor Hybrix 2.0 compta amb una gran autonomia de vol, ja que es tracta d'un sistema híbrid paral·lel, que combina un sistema elèctric convencional amb un extensor de rang de combustió interna que prolonga el temps de vol fins a 2,5 hores. Les càmeres, sensors i sistemes de seguretat completen, juntament amb l'estació de control de terra, el sistema no tripulat que dota a la Policia Local de Benidorm d'una nova eina que la col·loca a l'avantguarda en l'aplicació d'esta tecnologia.
El nou dron portarà una càmera d'alta sensibilitat amb zoom de 30 augments i una cambra tèrmica d'alta resolució, les quals permetran captar imatges tant de dia, com de nit. Compta també amb altres sistemes de seguretat com a paracaigudes, llums estroboscòpiques, transponedor manera S, receptor de terra ADS-B, o cambra FPV. A més, pot transportar material de primers auxilis i rescat.
Reglament de vol per a la Policia Local
El Reglament d'ús d'aeronaus no tripulades de la Policia Local de Benidorm, redactat en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i ja en vigor, permet aplicar este dron a les funcions policials i d'emergències, redundant en l'eficàcia de les unitats en terra i podent fer front a totes les situacions d'emergència o greu risc que es produïsquen en qualsevol punt del terme municipal, oferint una valuosa informació a temps real a les unitats intervinents.
El reglament establix tres àrees diferents en funció del risc que suposa el vol del dron sobre estes. Així, són considerades com a 'Zones de reg baix o àrees verdes' la zona marítima, les rústiques i forestals i les urbanes amb habitatges disseminats. En estes zones es podràn realitzar vols rutinaris diürns i nocturns per a, per exemple, detectar abocaments en zones rurals o en la badia.
En les 'Zones de risc mitjà o àrees grogues' estan incloses les urbanes amb construccions unifamiliars no adossades de baixa altura —urbanitzacions— i zones rústiques amb càmpings; mentre que són considerades com a 'Zones de risc alt o àrees roges' les urbanes amb construccions unifamiliars adossades o amb aglomeració d'edificis d'altura i concentracions de persones a l'aire lliure. En estes dos zones només es podran volar quan existisca una situació d'emergència o de greu risc per a la seguretat de les persones com un conat d'incendi o un accident amb ferits, i sempre sota l'autorització del Cap de Servici de la Policia Local.