Huit localitats marxen a Benidorm per a dir 'prou' a una xacra social que s'ha cobrat 44 víctimes en 2017
La Marina Baixa, unida contra la violència de gènere
La comarca de la Marina Baixa s'ha unit per a clamar contra la violència de gènere. Representants de les huit localitats amb major població han marxat a Benidorm per a dir 'prou' a una xacra social que enguany s'ha cobrat la vida de, almenys, 44 dones i huit menors, deixant orfes a altres 20. En la marxa, que ha transcorregut entre la plaça de Ses Majestats els Reis d'Espanya i l'Estàtua de la Pau –situada en la confluència de les avingudes Europa i Mediterrani- han participat diversos centenars de persones, representants de diferents col·lectius socials i de dones, així com els alcaldes de Benidorm, Toni Pérez; La Nucia, Bernabé Cano; l'Alfàs del Pi, Vicente Arques; Polop, Gabriel Fernández; Callosa d'En Sarrià, Josep Saval; i Finestrat, Juan Francisco Pérez.
Abans d'iniciar la marxa, s'ha guardat un minut de silenci en la plaça de Ses Majestats els Reis d'Espanya en record d'estes dones, i s'ha llegit un manifest a càrrec dels regidors i regidores d'Igualtat de Benidorm, Paquita Ripoll; La Nucia, Gemma Márquez; l'Alfàs, Genoveva Tent; Polop, Marie France Berenguer; Callosa d'en Sarrià, Rosa Ma Savall; Finestrat, Ma Amelia Mayor; Altea, Diego Martínez; i la Vila Joiosa, Pilar Baigorri.
En el manifest conjunt amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones s'ha alertat que "lluny de minvar" esta violència "va augmentant amb xifres que necessiten molt més que una reflexió puntual i una adhesió nominal quan s'acosta esta data". Així, "lluitar contra esta xacra és un treball de tots i totes", "constant" i "decidit", i del que "queda molt per fer".
Des de la comarca s'ha celebrat "el naixement del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere així com del Pacte Estatal", sorgits per a "donar solució al conflicte polític i social que suposa en l'actualitat el terrorisme masclista". Entre les mesures que arrepleguen està la de coordinar el treball en xarxa per a l'atenció de les víctimes, protocols en l'atenció primària sanitària i en les urgències per a detectar possibles casos, i el foment dels valors igualitaris en l'àmbit educatiu.
En este sentit, en el manifest s'ha incidit que "promocionar la igualtat" és la base de la prevenció i una tasca a realitzar "des de l'escola, en les famílies i a través dels mitjans de comunicació", sense perdre la perspectiva que cada vegada es produïxen més casos de violència de gènere entre els joves.
Finalment, s'ha fet una crida als homes "que senten com a pròpia la igualtat (...), que no són rajada sinó persones que barallen amb les dones per a acabar amb la violència masclista".
Després de la lectura del manifest s'ha emprés la marxa, encapçalada per una corona en record a les víctimes que l'alcalde de Benidorm i la regidora d'Igualtat de la ciutat han col·locat als peus de l'Estàtua de la Pau, i en la qual apareixen els noms de totes les dones assassinades per les seues parelles o exparelles enguany. Toni Pérez ha col·locat en eixa corona el nom de l'última víctima, assassinada ahir a Vinaròs (Castelló).
Finalitzada la marxa, els actes contra la violència de gènere a Benidorm han seguit en l'extensió administrativa dels Tolls, on l'associació de veïns del barri ha preparat un acte commemoratiu titulat 'Crits ofegats', en el qual han participat activament la regidora d'Igualtat i el col·lectiu de víctimes del maltractament 'Dones amb Veu'.
Al llarg de l'acte, amb poemes, música i obres visuals, s'ha mostrat i denunciat "el drama callat que viuen milions de dones en la intimitat".