EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

17:56 PM

HORA BENIDORM

16ºC

Núvols alts

SO 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'antiga Casa de Peons Caminers, restaurada, acull l'exposició d'un plànol que recupera la toponímia històrica de la zona

La història de Benidorm a través del Pla toponímic de la Serra Gelada, en l'Espai d'Art 'La Casilla'

26 agost 2023
Toni Pérez y Ana Pellicer.
Toni Pérez y Ana Pellicer.

Benidorm compta ja amb un nou punt de trobada destinada a promoure i difondre la cultura. A boqueta nit d'ahir, obria les portes l'Espai d'Art 'La Casella', situat en l'antiga Casa de Peons Caminers, en la Via Emilio Ortuño, recentment restaurada per l'Ajuntament, amb l'exposició 'Fent el plànol toponímic de la Serra Gelada i les Penyes de l'Albir'. Una mostra promoguda per la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultural amb la col·laboració de la Comissió Hidrogràfica de la Taula del Bon Profit.

L'exposició recull el procés d'elaboració del pla toponímic d'este important enclavament editat per l'Ajuntament el novembre passat coordinat pel professor de Fotografia Artística de l'Escola d'Art Superior de Disseny de València, Jaume Fuster. Un treball de recerca i artístic que ha comptat amb el suport de la Taula del Bon Profit i que s'ha vist plasmat en un mapa toponímic dibuixat per Frances Aracil, cap del Departament d'Expressió i Representació també l'Escola d'Art Superior de Disseny.

L'alcalde de Benidorm i president de la Diputació d'Alacant, col·laboradora en la restauració de La Casilla, Toni Pérez, va donar la benvinguda al llarg centenar de ciutadans que van assistir a l'esdeveniment; al costat de la responsable de l'àrea de Patrimoni Històric, Ana Pellicer; Jaume Fuster i Francesc Xavier Llorca Ibi, tots dos membres de la Taula del Bon Profit, este últim, professor de la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant, expert en geografia i toponímia local. Així mateix, va ser present el diputat autonòmic José Ramón González de Zárate al costat d'altres membres de la Corporació municipal.

Toni Pérez va assenyalar que "moltes de les coses que apareixen en el plànol s'haurien perdut per sempre" si no s'haguera fet este treball de recerca que conforma "el relat històric" de Benidorm i la seua comarca.

L'alcalde va posar l'accent en la "necessitat del coneixement" per a "preservar la nostra història" i, en referència als enclavaments de la Serra Gelada, va apuntar que són ací "perquè els gaudim i com més els coneguem, més els protegirem".

Per la seua banda, Ana Pellicer, va detallar succintament el relat del procés de restauració del nou Espai d'Art 'La Casilla' que es va iniciar en 2018 amb els primers informes. "Cinc anys de treball –va dir– que han fructificat en un espai dedicat a conéixer el nostre poble" i va remarcar la investigació cartogràfica i toponímica feta que s'ha plasmat en l'exhibició de "peces úniques de la nostra història".

Com a coordinador del projecte, Jaume Fuster, va aclarir que es van detectar "errades" en els plànols anteriors, alguns dels quals daten del segle XVII i que, durant el procés d'investigació, "es van localitzar correctament". Així mateix, va reivindicar el bon fer de Francesc Aracil que "durant set mesos" va dibuixar el pla seguint "l'estil de l'època".

Entre els més de 40 plans geològics i elements científics de l'exposició, va destacar la presència d'una màquina "per a traure el perfil oceànic de la mar", o una pesseta de 1870, que "és el que hauria costat el plànol en l'època". Fuster va abundar en el coneixement aportat per Llorca Ibi que va redactar la seua tesi doctoral sobre la toponímia de Benidorm i la seua obstinació "per la recerca de les fonts originals per a conéixer la nostra Serra Gelada".

Precisament, Francesc Llorca Ibi, l'últim a intervindre, va xifrar en "al voltant de 250" els topònims detectats en la zona "més de 200 paraules que ens indiquen la presència humana". Totes tenen arrel valenciana. Solament l'Albir "que significa pou" és d'origen àrab, la qual cosa demostra que el territori "era una zona de guerra, una trinxera" sotmesa als vaivens de la guerra.

Entre els detalls, Llorca Ibi va recordar que el rei Joan II va signar un edicte pel qual, qui es traslladara a Benidorm i visquera ací deu anys "se li perdonaria tot, fins i tot els crims contra la corona". Va revelar la presència de lleons de mar "fins als anys cinquanta del segle passat", com demostra la coneguda com a 'Cova del llop' a l'Illa, o que 'cala' significa "lloc on es pot desembarcar".

Molts dels assistents a esta primera exposició en l'Espai d'Art 'La Casilla' havien viscut en l'antiga Casa de Peons Caminers. La de Benidorm és una de les quals feliçment s'han restaurat i lloc de nou al servici de la ciutadania. Entre els assistents s'hi van viure moments emotius en compartir les imatges en blanc i negre de finals dels anys cinquanta fins als setanta del segle passat, quan el Benidorm de hui començava a configurar-se.