La mostra, organitzada per l'Ajuntament, s'obri al públic el 13 de novembre, 'dissabte de Festes', en el museu Boca del Calvari
La ciutat commemora els 50 anys de Reines de les Festes Majors i de l'escenificació de la Trobada de la Mare de Déu amb una exposició
- En ella han col·laborat l'ARC La Barqueta i les protagonistes de mig segle de Reines.
- L'Ajuntament editarà també un llibre sobre el mig segle de Reines a Benidorm.
En este 2021 es complix mig segle des que s'instaurara a Benidorm la figura de la Reina i Dames de les Festes Majors Patronals i de la primera representació de la Trobada de la Mare de Déu del Sofratge. Per a commemorar totes dos efemèrides la Regidoria de Festes de l'Ajuntament de Benidorm, en col·laboració amb la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultural, ha preparat una exposició en el museu Boca del Calvari en la qual es fa un repàs a estos cinquanta anys de Reines i Dames, i de l'escenificació de la troballa de la patrona.
Així ho ha anunciat hui l'alcalde, Toni Pérez, en una roda de premsa al costat dels regidors de Festes i Patrimoni Històric i Cultural, Jesús Carrobles i Ana Pellicer, i en la qual també han participat la primera Reina de les Festes Majors Patronals, Pepa Zaragoza, i el president de l'ARC La Barqueta, Francisco Llorens.
Segons ha informat l'alcalde, l'exposició s'inaugurarà el pròxim 12 de novembre; s'obrirà al públic l'endemà, 'el dissabte de Festes'; i es podrà visitar fins al 9 de gener "facilitar que el màxim nombre de residents i turistes puguen gaudir-la".
Toni Pérez ha explicat que la irrupció de la figura de les Reines i l'escenificació de la Trobada, impulsada en aquell moment per un grup de voluntaris vinculats al teatre i la Comissió d'aquell any 1971, van suposar "un punt d'inflexió en el desenvolupament de les celebracions en Honor a la Mare de Déu del Sofratge i Sant Jaume Apòstol". A partir d'aqueix moment, ha exposat, les festes "es van engrandir i guanyar-vos més esplendor", fins a configurar-se en les celebracions que "coneixem i gaudim" en l'actualitat.
L'alcalde ha ressaltat que des de l'Ajuntament "s'ha impulsat esta exposició amb summa manyaga i des del màxim afecte" tant a les dones que han ocupat el càrrec de Reines durant este mig segle com a l'acte que "plasma un fet històric fefaent", la troballa de la patrona, que compta amb la condició de Festa d'Interés Turístic Autonòmic.
Una exposició per a la qual s'ha comptat amb la complicitat i col·laboració de l'ARC La Barqueta i les protagonistes d'estos cinquanta anys de Reines o les seues famílies, i en la qual, per exemple, es farà un recorregut per "l'evolució del vestuari i attrezzo de la màxima figura de les Festes i per les dones que han ocupat este càrrec al llarg de mig segle, començant per Pepa Zaragoza Ivars, Reina en 1971, o Mari Carmen Such Ronda, que va ser la primera reina infantil en 1972". De la mateixa manera, l'exposició "mostrarà i acostarà al públic la història i evolució de l'escenificació de la Trobada de la Mare de Déu".
Toni Pérez ha assegurat que a través d'estes dos fites festeres, l'exposició "aprofundix molt a Benidorm i la seua història en estos últims cinquanta anys".
Sobre la disposició de la mostra, l'alcalde ha avançat que la planta d'accés al museu "funcionarà com a reclam, presentat al públic el que trobaran en les tres plantes de Boca del Calvari". Concretament, part de l'espai expositiu de l'entreplanta estarà dedicat a les Reines i l'altra meitat a l'escenificació de la Trobada. Una Trobada que serà la protagonista de la planta -1 del museu; mentre que la dedicada a les Reines ocuparà la primera i segona planta. La mostra s'acompanyarà amb música i multimèdia.
Llibre commemoratiu de '50 anys de Reines'
Al marge d'esta exposició, l'Ajuntament ha dissenyat "una segona acció" per a "realçar" la figura de les Reines en les Festes Majors Patronals, un llibre recopilatori d'estos cinquanta anys, que s'editarà en breus dates. Tant la portada d'esta publicació com el cartell anunciador de l'exposició són obra de la *benidormera M. Carmen Zaragoza Soriano.