EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

19:17 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Núvols alts

SO 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El ponent afirma que Benidorm és el municipi "més eficient" en la gestió de l'aigua d'Europa i que les temporades altes "s'allargaran fins a octubre"

Jorge Olcina analitza a Benidorm l'impacte del canvi climàtic en l'activitat turística

18 febrer 2020
Jorge Olcina analiza en Benidorm el impacto del cambio climático en la actividad turística

L'investigador Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant (UA), professor convidat en diferents universitats europees i americanes i, entre altres càrrecs, president de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), ha impartit la conferència 'El canvi climàtic, impacte en l'activitat turística', dins de dotzé cicle de conferències del Club d'Opinió que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benidorm.

A l'esdeveniment, al qual han assistit l'alcalde, Toni Pérez, i la regidora de Medi Ambient, Mónica Gómez, al costat d'altres representants de la corporació, ha reunit 200 persones en el Saló d'Actes de l'Ajuntament que han volgut conéixer de primera mà les impressions d'una de les majors autoritats del país en allò què, des del punt de vista científic, és la hipòtesi, com el ponent va recalcar, del canvi climàtic, un procés natural planetari del qual cada vegada obtindre'ns més confirmacions de l'alteració antròpica manifestada en la rapidesa de l'evolució de les situacions climàtiques.

En la seua dissertació, molt amena, concisa i d'alt valor pedagògic, l'investigador ha destacat la diferència entre temps i clima i ha assenyalat les dos posicions davant el fenomen. D'una banda la lluita o mitigació que tracta de reduir les emissions de CO₂ i altres gasos a l'atmosfera i, d'altra banda, l'adaptació a la situació que se'ns presenta per part de territoris i societats.

Per al catedràtic és evident que el clima està canviant "perquè sempre ha canviat". Ha recordat la 'Xicoteta Edat de Gel' que va viure el planeta entre començaments del segle XIV a mitjan XIX i de la situació actual ha destacat l'increment de les DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), a les quals "ací sempre hem conegut com a 'gota freda', les ciclogènesis que es formen al mateix Mediterrani" que han augmentat i es "patixen més per efecte de l'acció humana".

"El clima –ha assenyalat– ha deixat de dependre en exclusiva dels processos naturals" el que fa que siga "més extrem". Olcina ha revelat que de la mar Mediterrània ha pujat de mitjana 1,5° des de l'any 1980 als nostres dies.

Jorge Olcina, a més de prendre mesures contra el calfament, proposa "adaptar-nos" a esta nova situació i ha posat com a exemple el treball realitzat a Benidorm en aspectes com la gestió de l'aigua. "Benidorm és –afirma– el municipi més eficient d'Europa", amb un percentatge "del 94% d'eficiència" en la gestió de l'aigua. Olcina creu que tant l'Administració Local com el sector turístic, gràcies al model "compacte" de ciutat vertical, compten amb les "eines per a adaptar-se" a la situació. Clau en el procés, va insistir, és l'adaptació de territoris i societats, reafirmant que, per a estes últimes, la qüestió principal és "contar el que succeïx, amb dades precises i fiables, per a evidenciar amb exactitud la magnitud de les situacions" perquè "el clima no és més que la sensació percebuda d'una realitat".

Olcina vaticina que "el sector turístic de Benidorm no tindrà problemes a curt i mitjà termini, ja que els models apunten a una prolongació de la temporada" que "podrà estendre's fins a octubre", amb el que la ciutat podrà continuar desenvolupant el turisme, encara que ha precisat que "no podem adormir-nos sobre els llorers" i hem de continuar treballant per a consolidar encara més a Benidorm com a "model d'èxit".

La hipòtesi del canvi climàtic, va assenyalar a manera de conclusió, incidirà en una ciutat com Benidorm "que està treballant de manera exemplar" en qüestions de temperatura, amb incidències puntuals de confort climàtic, i aigua, on la gestió de Benidorm és molt eficient i exemple en l'àmbit europeu.