Experts i artistes exalten les virtuts de Benidorm presentant-la com una ciutat "bella i interessant" alhora
El Saló d'Actes acull dos xarrades sobre el 'model Benidorm' i l'estil de vida que inspira la seua trama urbana
L'exposició de pintures i collages 'Gran Benidorm' d'Óscar Tusquets, il·lustra el 60é aniversari de l'aprovació del PGOU
La configuració urbanística de Benidorm és més sostenible, genera una ciutat més amable i és més respectuosa amb el territori. Però a més, i precisament per eixa configuració, és una ciutat "interessant i bella", com així ha subratllat hui l'arquitecte, pintor i dissenyador Òscar Tusquets en una jornada en la qual experts i artistes han parlat sobre les bondats del 'model Benidorm', sobre el que inspira als qui l'habiten i visiten, i sobre els intents que uns altres han fet per copiar-ho.
Esta jornada amb Benidorm com a protagonista s'ha desenvolupat en el saló d'actes de l'Ajuntament de Benidorm, i s'ha iniciat amb la xarrada 'Virtuts d'un urbanisme'. Una xarrada moderada per Òscar Tusquets; inclosa en una jornada monogràfica sobre Benidorm en la qual han intervingut els arquitectes Juli Capella, Jordi Garcés i José Luis Camarasa; i organitzada amb motiu del 60 aniversari del Pla General de Benidorm i de l'arribada de l'exposició 'Gran Benidorm' al Museu Boca del Calvari.
L'alcalde, Toni Pérez, ha sigut l'encarregat d'obrir esta jornada de debat i reflexió organitzada per l'Ajuntament, en col·laboració amb Òscar Tusquets i de la mà de l'arquitecte Julio Muñoz. A la mateixa s'han acostat, entre altres, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; la regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles; el president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor; membres de la corporació municipal; i arquitectes i empresaris locals.
Tusquets ha defensat el model urbanístic de Benidorm, i ha assegurat que altres localitats han copiat l'altura "però no la densitat" i "s'han convertit en ciutats desagradables".
Durant la seua intervenció, Capella ha confrontat el model de ciutat compacta vertical que encarna Benidorm amb el de ciutat extensiva, evidenciant com la primera consumix menys recursos i permet una gestió més eficaç dels servicis. També ha plantejat com el model Benidorm genera un major "gaudi a les persones". "Hi ha una mica millor que l'edificació en altura, i ho heu fet vosaltres: és l'edificació en altura i fer carrer al mateix temps", i ha afegit que "el gran imant i l'interessant és que la morfologia de Benidorm fa que la gent gaudisca".
El també arquitecte Jordi Garcés ha remarcat que "Benidorm va optar per un model urbanístic clar i ben traçat" que va derivar "en un model d'èxit". Un èxit que altres destinacions o altres ciutats han intentat aconseguir exportant l'edificació en altura però que no han aconseguit "perquè es van quedar a mig fer".
Per la seua banda, l'arquitecte municipal, José Luis Camarasa, ha repassat les principals característiques del model vertical plasmat en el primer Pla General, l'expedient original del qual s'ha exposat per primera vegada al vestíbul de l'Ajuntament amb motiu d'esta jornada. Camarasa ha explicat que la clau del model Benidorm és "no construir més, sinó millor".
Esta jornada monogràfica de Benidorm no s'ha limitat a analitzar les bondats del model vertical i a reflexionar sobre el seu abast urbanístic, sinó que també s'ha abordat la ciutat des d'un prisma més personal i sensorial. Sobre 'La vida d'esta ciutat', tema de la segona de les xarrades, han compartit impressions el dissenyador Xavier Mariscal i els periodistes Joaquín Lluna –articulista en el periòdic La Vanguardia- i Toni Cabot –director del diari Informació-.
Lluna ha incidit en com Benidorm "ha aconseguit l'autenticitat" i "ha sigut fidel a la seua personalitat" fins a "les últimes conseqüències", malgrat la resistència i crítiques amb les quals s'ha topat en el camí. Sobre la felicitat i les bones sensacions que suscita Benidorm des del seu concepte urbanístic ha parlat el director del diari Informació, mentre que l'artista Xavier Mariscal ha projectat imatges d'una història que va dibuixar fa quatre dècades, que discorre en una ciutat "que mai dorm" i tan igual a Benidorm que fins i tot té la seua illa. "Benidorm –ha arribat a dir- té la meua edat, 67 anys".
'Gran Benidorm'
De la bellesa de Benidorm, del seu urbanisme i de la vida que es respira en els seus carrers parlen les creacions d'Òscar Tusquets que des de matí i fins al 13 d'agost podran vore's en el Museu Boca del Calvari dins de l'exposició 'Gran Benidorm' Prop de 40 obres en diferents suports i elaborades amb diverses tècniques conformen aquesta mostra, que va debutar a Barcelona, i que posteriorment va poder-se contemplar a Londres. També va estar present en l'Art Biennale de la capital britànica, on es van exhibir dos obres.
En 'Gran Benidorm' hi ha una vintena de 'collages' fotogràfics, dibuixos, olis i aquarel·les centrades en l'Eixample de Llevant, que plasmen l'essència urbanística de "la ciutat vertical", però que també "demostren que Benidorm és bella" i que exhibixen "tota la vida que hi ha en ella i que molt poques vegades s'ha explicat".
La inauguració és este dissabte, 10 de juny, a les 12.00 hores.