Una taula redona analitza les perspectives del turisme dins de l'homenatge que la ciutat rendix a l'economista alacantí Germán Bernácer.
El turisme i Benidorm davant la crisi econòmica i la guerra
Dins del programa d'activitats amb motiu de l'exposició 'Germán Bernácer, l'economista humanista' que s'exhibix a Benidorm, una taula redona ha analitzat la situació del sector turístic després de la pandèmia i davant la crisi econòmica i la guerra a Ucraïna.
Una mica més de 170 persones es van citar ahir tard en la Sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm per a assistir a la taula redona 'Perspectives per al turisme en 2022 Tempesta perfecta?'. Entre ells el regidor de Cultura, Jaime Jesús Pérez, al costat d'altres membres de la corporació, el diputat autonòmic, Manuel Pérez Fenoll, i el diputat provincial, José Ramón González de Zárate. Així mateix, eren presents el president del Fòrum de Debat Germán Bernácer, Pedro Algarra i Ana M. Bernácer, filla de l'economista, entre altres representants del món econòmic i acadèmic.
Va introduir l'acte el professor titular d'Anàlisi Econòmica Aplicada de la Universitat d'Alacant (UA), Juan Zabalza, amb una dissertació sobre la figura de l'economista alacantí, acompanyat per la directora de la Càtedra Germán Bernácer de la UA i l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez. A continuació es va projectar el vídeo 'Germán Bernácer Tormo, l'economista humanista'.
Tot seguit va començar la taula redona en la qual van intervindre Toni Pérez; el president de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC), Toni Mayor; i el director de Gastrouni i membre de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant (UA), Óscar Carrión. Les propostes van ser moderades pel professor de Dret Financer i Tributari de la UA i director de Nogueroles Abogados, Vicente Nogueroles.
Tempesta perfecta
En primer lloc, es va valorar el terme 'tempesta perfecta', amb el qual s'havia batejat la trobada, davant la qual cosa Toni Pérez va recordar que la decisió es va prendre "abans" de la invasió d'Ucraïna per l'exèrcit rus. Amb tot, Toni Mayor va posar l'accent que "Benidorm és molt resilient i sempre es recupera", posant d'exemple el retorn del turisme britànic després de l'aturada provocada per la pandèmia.
El president d'HOSBEC va parlar de l'"estacionalitat", recordant que "la planta [hotelera] de Benidorm té el 70% obert tot l'any", al contrari que altres destinacions nacionals, per la qual cosa la situació es planteja "millor", a parer seu, en la capital turística de la Costa Blanca.
També, vinculat al turisme, es va abordar la problemàtica de la falta de mà d'obra en el sector, davant la qual cosa Carrión va advocar per una "major professionalització" de les empreses, transformar-les perquè siguen "més atractives per a les persones que en elles treballen".
Així mateix, i de màxima actualitat, Óscar Carrión va traure a col·lació la crisi del transport i l'actual vaga del sector, davant la qual cosa la taula va considerar la necessitat de subvencionar el preu dels combustibles als professionals del sector.
Respecte a la ciutat. Nogueroles va valorar molt positivament "la millora de l'escena urbana" a Benidorm dels últims anys i Toni Pérez va incidir en les grans inversions realitzades per l'Ajuntament que "va invertir onze milions d'euros" en l'avinguda del Mediterrani, "huit d'ells enterrats" en infraestructures com el tanc anti tempestes que, durant estos dies de pluges, ha mostrat la seua eficàcia.
L'alcalde també va recordar que Benidorm té "més del 95% d'aprofitament d'aigua potable" el que és "un rècord a Europa".
Administracions públiques
La taula també va considerar la situació de l'esperat centre comercial, malgrat que les inversions dutes a terme per l'Ajuntament no té encara el vistiplau de l'administració autonòmica. O la tardança en el lliurament a la ciutat del Centre Cultural. Els quatre ponents van valorar les actuacions de les diferents administracions (local, autonòmica, nacional i Europa) i "les dificultats", com va apuntar Major, per a aconseguir acords.
En este apartat, l'alcalde va criticar la no cessió per part del Govern d'Espanya del tram de l'N-332 al seu pas per la ciutat, cosa que sí que ha fet amb les localitats veïnes de l'Alfàs del Pi i Altea, o la no inclusió del projecte 'Benidorm visió 360' en els fons Next Generation EU, tot i "complir amb tots els requisits" exigits per Europa i al desenvolupament de les polítiques de sostenibilitat a la ciutat que situa, per exemple, la petjada de carboni per turista en ella "per davall a la de Costa Rica", país considerat com el primer del món sobre este tema.
L'últim punt tractat en la taula va tornar al turisme, concretament a la planta hotelera. Óscar Carrión va apuntar "sentir-se impressionat" per la qualitat a la ciutat. "Benidorm –va dir– és alt, llest i complix" i va mostrar el seu optimisme de cara al futur, malgrat la guerra. També es va analitzar la situació d'altres mercats receptors de turistes pròxims a la zona en litigi i la possibilitat que aqueix turista dirigisca la seua mirada a Benidorm.
En el mateix sentit, Toni Mayor va agregar que "les nostres perspectives són bones", igual que a Canàries. "Tindrem volum –va dir– després vorem la rendibilitat". En la seua última intervenció, l'alcalde va mostrar el seu optimisme davant les perspectives del sector per a enguany.