Patrimoni Històric planifica les activitats que es desenvoluparan per a esta cita, del 17 i el 19 de juny
El Tossal de la Cala, entre els jaciments espanyols que participarà en les Jornades Europees d'Arqueologia
Més de 3.000 persones s'han acostat al 'castellum' romà durant la Setmana Santa, amb pics de més de 1.150 visitants en una sola jornada.
El Tossal de la Cala és un dels jaciments espanyols que el mes vinent de juny participarà en les Jornades Europees d'Arqueologia, dirigides per l'Institut Nacional d'Investigacions Arqueològiques Preventives francés (Inrap) i que se celebren simultàniament en 46 països del continent.
La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha explicat que "és la primera vegada que nostre 'castellum' romà participa d'estes rellevants jornades, pensades per a acostar encara més el patrimoni arqueològic a la població a través de diverses activitats, que ja s'estan planificant". Referent a això, l'edil ha avançat que "mancant concretar totes i cadascuna de les accions que es realitzaran, podem avançar que durant aqueixos dies hi haurà visites guiades al Tossal, amb més passades dels habituals; i també que hi haurà activitats pensades per a tots els públics i algunes dirigides expressament a la població més jove".
Tota la informació sobre les activitats d'estes jornades a Benidorm es comunicaran en: https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-es/espana/resultados-de-la-bu…][àlies_ja_infosactivite][ja_type_activite_aneu]=1
Pellicer ha assenyalat que "participar d'estes Jornades Europees d'Arqueologia ens ajuda a posicionar més i millor nostre 'castellum', el fortí romà de l'època de la Guerra de Sertori que més informació ha donat fins hui als investigadors".
La responsable de Patrimoni Històric ha recordat que "fa pocs mesos el Tossal va viure el seu baptisme científic amb la publicació d'un estudi global sobre el jaciment en la revista de l'Arxiu Espanyol de l'Arqueologia (AESPA) –que edita el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)–, signat per Feliciana Sala, Jesús Moratalla, Sonia Bayo i Ángel Morillo."
Després d'eixa presentació científica, "hem considerat que era el millor moment perquè el Tossal fera també el salt a eixa plataforma de projecció pública que són les Jornades Europees d'Arqueologia".
Unes jornades, ha agregat, que "perseguixen donar visibilitat i rellevància als jaciments arqueològics i que, per tant, estan en sintonia amb el treball que des de fa anys està realitzant l'Ajuntament, invertint en la recuperació i reivindicació del patrimoni històric local recursos propis i també els que s'obtenen d'altres administracions, principalment fons europeus", ha precisat.
Eixa inversió i aposta "està donant els seus fruits, tal com demostren les xifres de visitants que mes a mes obté el Tossal i que creixen exponencialment durant períodes vacacionals com el viscut estos dies arrere", ha incidit.
Segons les xifres facilitades per l'edil, des de dijous passat 14 fins ahir, Dilluns de Pasqua, 3.040 persones s'han acostat al Tossal de la Cala, "la qual cosa suposa que en només cinc dies de Setmana Santa el jaciment ja ha aconseguit una quarta part del nombre total de visitants que es van registrar en els mesos de juliol i agost de 2021". De fet, el Divendres Sant el jaciment va signar un rècord de visitants: 1.152 persones en una sola jornada.
Pellicer ha indicat que "estes xifres de visitants confirmen que el Tossal de la Cala, com a element patrimonial i cultural, és un reclam turístic complementari i que cada vegada tenen més en compte els qui visitant Benidorm".