Es tracta del primer projecte internacional que executa esta entitat solidària, amb una inversió pròxima als 33.000 euros
El Rotary Club de Benidorm renova la coberta d'un asil per a majors sense llar del Perú en col·laboració amb el pare Jaume Benaloy
L'alcalde aplaudix esta "aventura meravellosa" que ha permés "millorar la qualitat de vida" dels 200 residents de l'Asil San José de Casma.
El Rotary Club de Benidorm, en col·laboració amb altres clubs rotaris d'Espanya i el Perú així com de la Fundació Rotària, ha promogut la renovació de la coberta de l'Asil San José de Casma, al Perú, en una acció solidària desenvolupada en col·laboració amb el sacerdot benidormer Jaume Benaloy, que exercix com a missioner a la regió peruana de Chimbote i que el desembre passat va ser reconegut per l'Ajuntament de Benidorm amb la Medalla Corporativa de la ciutat, coincidint amb la celebració del Dia de la Constitució.
El projecte ha sigut presentat este dimarts per l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el president del Rotary Club local, Juan Ángel Ferrer; la delegada de la Fundació Rotària, Ana Martín; i el propi Benaloy, qui ha agraït la col·laboració amb esta institució peruana, de la qual ell el vicepresident i en la qual residixen 200 persones majors sense llar i amb diferents malalties i patologies.
Toni Pérez ha definit este projecte com "una aventura meravellosa" que ha permés "millorar enormement la qualitat de vida de les persones que tenen este asil com la seua única llar". Per això, i després d'agrair a la trentena de socis del Rotary Club de Benidorm la seua implicació en este projecte, l'alcalde els ha convidat a "continuar avant com a iniciatives d'este tipus, que tenen un valor incalculable més enllà del merament econòmic".
L'obra desenvolupada en esta institució per a majors sense recursos de Casma ha comptat amb un pressupost de 36.725 dòlars, al voltant de 33.000 euros, dels quals Benidorm ha aportat 15.750 euros i la Fundació Rotària, altres 17.000. El mateix va començar a forjar-se l'any 2020 entre el pare Jaume Benaloy i Dídac Fuster, soci del Rotary Club de Benidorm i, al costat de Juan Ángel Ferrer i Alfredo Melgar, un dels tres presidents de torn que han estat al capdavant de l'entitat durant la seua execució, tal com ha explicat Benaloy. "Va sorgir en un temps molt complicat, pensant en la situació que vivíem a Espanya i on era molt fàcil dir 'Queda't a casa', mentre que molta gent del Perú si es quedava a casa, directament es moria", ha recordat el missioner.
Després d'estudiar les necessitats d'este asil, inicialment es va projectar la renovació de la vella coberta d'uralita per una nova amb aïllament tèrmic, que reduïra la intensa calor que suportaven els residents i millorara la confortabilitat i el dia a dia d'estos. "No obstant això, a mesura que vam anar avançant i ajustant el pressupost, també vam incloure la substitució de les lluminàries per un enllumenat que funciona per mitjà d'energia solar, per a així reduir les despeses energètiques del centre; la compra de màquines per a dotar-lo d'una bugaderia industrial al costat de més de 1.200 litres de detergents; i l'adquisició de 30 matalassos nous", ha explicat Ferrer.
El president del Rotary Club benidormer ha definit esta jornada com "un dia de felicitat, perquè veiem culminat el primer gran projecte de cooperació internacional" que duu a terme esta organització, amb la qual també han col·laborat braç a braç els clubs rotaris d'Almeria Centre, Chimbote i Casma, i ha expressat el seu desig que "esta acció no quede ací i que puguem continuar desenvolupant més projectes en aquell territori al costat de Jaume Benaloy".
Per part seua, la representant de la Fundació Rotària ha aplaudit el mode de treballar del Rotary Club de Benidorm i el de Chimbote, "que han executat este projecte en temps rècord", i ha destacat que el mateix concorda "molt bé amb els nostres objectius, perquè és un projecte sostenible i va d'acord amb l'Agenda 2030". Així mateix, ha destacat que tant la Fundació com els clubs implicats han "fiscalitzat fins a l'últim cèntim perquè tots els diners arribara on havia d'anar" i ha recordat que el moviment rotari està compost per "1.200.000 persones de tot el món, que som solidaris i que volem ajudar als altres a través de diferents accions de servei a la comunitat", posant al club de Benidorm com a "exemple de bon fer".
Festa solidària a Benidorm
Abans de finalitzar la presentació, el pare Jaume Benaloy també ha traslladat que el club de Chimbote "vol continuar amb esta línia de treball conjunt que ha donat tan bons fruits", tant en l'Asil de Casma com en altres institucions que també atenen persones vulnerables en aquella regió.
Així mateix, ha avançat que, aprofitant la seua estada a Benidorm, s'està organitzant una jornada de convivència i solidaritat per al dissabte, 4 de maig, en l'Ermita de Sanç en la qual col·laboraran diferents entitats locals –com l'Associació Solidaritat Benidorm-Chimbote (ASBECH), Anémona Marina Baixa, el Rotary Club Benidorm, Càritas, el Club de Lleons de Benidorm i el grup Missions de la ciutat¬. L'objectiu d'esta n'és recaptar fons per a poder-los destinar a diferents accions de cooperació en aquell país.
L'alcalde Toni Pérez ha anticipat que des de l'Ajuntament de Benidorm es prestarà "tot el suport" institucional per a l'organització d'esta jornada.