EL TEMPS A BENIDORM ARA

03

08:55 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Reclama a Costes la concessió de les construccions de l'illa per a crear un centre d'interpretació; i al Govern, la cessió de la casa de peons caminers per a un centre cívic-social

El ple sol·licita al Consell que Benidorm siga reconegut com a municipi turístic sobre la base de la nova Llei

24 febrer 2020
El pleno solicita al Consell que Benidorm sea reconocido como municipio turístico en base a la nueva Ley

Dóna llum verda a la gestió directa de l'aparcament de l'Aigüera amb l'auxili d'una empresa

El ple de Benidorm ha aprovat hui amb el vot favorable de tota la Corporació, la proposta de l'alcalde, Toni Pérez, per a sol·licitar al Consell la "Condició de Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana" per a Benidorm, sobre la base del nou decret autonòmic aprovat el passat 10 de gener que desenvolupa la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de 2018. La portaveu de l'equip de govern, Lourdes Caselles, ha recordat que "amb la Llei del Turisme de 1998" Benidorm va ser reconegut com a Municipi Turístic pel qual la ciutat "podia accedir per convocatòria a un fons de compensació" que aportava la Generalitat Valenciana i que en els anys d'aplicació de la Llei va superar els 9 milions d'euros. No obstant això, eixa compensació va quedar en suspens amb la tramitació de la nova Llei del Turisme.

Una vegada s'ha aprovat el decret regulador de l'Estatut del Municipi Turístic, és "indispensable fer passos per a obtindre aqueix reconeixement" que permeta accedir a finançament autonòmic que "pal·lia l'esforç econòmic que com a municipi turístic hem de realitzar permanentment, molt més enllà de la mateixa població empadronada, en la prestació dels servicis de tots els que ens visiten". Tal com ha assenyalat la portaveu, la Generalitat té ara "sis mesos" de termini "per a resoldre esta petició".

Amb idèntic resultat, la Corporació ha acordat sol·licitar a la Direcció General de Costes la concessió sobre l'embarcador i les construccions existents a l'illa de Benidorm sobre la base del projecte bàsic de rehabilitació integral d'estes construccions en un Centre d'Interpretació i per "el termini màxim possible" conforme a la Llei de 1988.

La portaveu del govern ha indicat que a través d'eixe Centre d'Interpretació es vol "fer valdre" la rellevància ambiental de l'illa, sobretot de "els seus fons marins". En este sentit, ha recordat que des de 1966 l'illa és espai protegit municipal i des de 1990 disposa d'un Pla Especial de Protecció. A més està inclosa en la Xarxa Natura 2000 d'Espais Protegits de la Comunitat Valenciana i en la demarcació del Parc Natural de la Serra Gelada, constituït en 2005 i que és primer marítim-terrestre de la Comunitat.

Caselles ha indicat que la rehabilitació de les construccions existents contempla "demolir una part" de les mateixes i la "integració paisatgística" del nou Centre d'Interpretació. Així mateix, ha recordat que este projecte és el resultat d'"un treball molt extens" i de nombroses reunions amb la Direcció General de Costes per a "posar encara més en valor" l'illa, que a més de baluard ambiental és també "icona" de Benidorm i un "gran atractiu turístic".

Per majoria, ha prosperat la proposta d'aprovar el canvi de la manera de gestió de l'aparcament situat en la plaça de Ses Majestats els Reis d'Espanya que, sobre la base dels informes tècnics i l'auditoria realitzada a este efecte, passarà a ser "de gestió directa amb auxili d'una empresa privada". Segons ha indicat el regidor de Mobilitat, José Ramón González de Zárate, esta nova fórmula de gestió suposarà "un salt de qualitat per a l'aparcament comercial en el centre de Benidorm", i que l'Ajuntament siga qui controle i determine "les tarifes", podent establir tarifes "per al comerç i restauració, per a treballadors, de tipus social o per a residents".

De Zárate ha assenyalat que "l'Ajuntament ja ha notificat a l'empresa que gestiona actualment este aparcament que el 30 de maig finalitza la concessió" i li ha traslladat "les actuacions" que ha de realitzar per a "que entregue estes instal·lacions en perfectes condicions". Unes actuacions que la mercantil "ja està executant".

Amb l'aprovació plenària, s'inicia ara el tràmit per a redactar el plec de condicions per a contractar a l'empresa auxiliar.

Per unanimitat ha prosperat la moció presentada per l'alcalde per a demanar a la Diputació Provincial d'Alacant que cedisca a l'Ajuntament el tram de la carretera CV-753, que enllaça amb l'Albir popularment coneguda com a 'turística', al seu pas per Benidorm. Es tracta, concretament, d'un tram d'1,6 quilòmetres, que s'inicia en l'avinguda Doctor Severo Ochoa i que es prolonga fins al terme municipal de l'Alfàs del Pi, a l'altura del trinquet 'Vicente Pérez Devesa'. L'edil d'Obres, José Ramón González de Zárate, ha indicat que incorporar estos 1,6 quilòmetres a la trama urbana municipal té "avantatges" en termes urbanístics, ambientals i de mobilitat, i ha recordat que "en la pràctica este tram de la CV-753 ja funciona com una via urbana per la freqüència del trànsit, per la seua ubicació, així com per l'existència de zones terciàries totalment consolidades, un càmping, un col·legi, una finca d'esdeveniments i hortes".

A més, "des de fa anys l'Ajuntament assumix els costos de subministrament de l'enllumenat públic, així com el manteniment de la majoria de servicis auxiliars de la carretera". Per este motiu els tècnics insistisquen en "la idoneïtat i pertinència d'assumir la titularitat i gestió d'estos 1,6 quilòmetres per a així, a més, poder dotar a esta via de les infraestructures i servicis necessaris" amb relació a la xarxa de proveïment d'aigua potable, clavegueram, pluvials, gas natural i telecomunicacions.

De Zárate ha apuntat també que assumir la titularitat i gestió d'esta via possibilitaria potenciar la mobilitat sostenible en augmentar la freqüència, nombre de línies i parades del transport urbà; fomentar l'ús de la bicicleta; calmar el trànsit i reduir les velocitats actuals; millorar els servicis; rebaixar l'accidentalitat; i minorar les emissions i el soroll". Així mateix, en convertir-se en via urbana es poden generar zones d'enjardinament, millorant la imatge d'este accés a Benidorm.

Amb majoria, el ple ha aprovat la proposta per a aprovar el preu del servici de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans per a l'any 2020. El regidor de l'àrea, José Ramón González de Zárate, ha indicat que l'Ajuntament abonarà en 2020 pel servici pràcticament el mateix import signat en 2013 pel llavors govern socialista. La diferència entre l'import de 2013 i el que s'abonarà en 2020 ve marcada per la pujada anual de l'IPC i per l'excepció d'haver d'abonar el lloguer de nous vehicles, en estar els actuals completament amortitzats des de 2010. No obstant això, edil ha recalcat que "el ciutadà no pagarà ni un euro més pel servici".

De Zárate ha aclarit que en 2018 i 2019 l'Ajuntament va abonar a la concessionària un milió d'euros menys del pressupostat, en aplicació de l'auditoria externa Faura Casas, si bé esta quantia és en estos moments objecte de reclamació judicial per part de la concessionària.

També en matèria de contractació i amb idèntic resultat, s'ha decidit comunicar a l'empresa SICE, concessionària de l'enllumenat públic i de les instal·lacions de regulació de trànsit, que haurà de "continuar amb la prestació del servici en els termes actuals" fins a "el 30 de setembre", data en la qual es preveu que hi haurà ja nou adjudicatari. Referent a això, De Zárate ha aclarit que "per decisió tècnica" i sobre la base de la normativa estatal l'actual contracte es dividirà en dos: un referit als servicis de trànsit i un altre exclusiu per a l'enllumenat públic.

Respecte al contracte dels servicis de trànsit, l'edil ha avançat que d'ací a poc temps passarà per la fase de fiscalització, l'últim tràmit previ a la seua licitació. Sobre el d'enllumenat, ha indicat que "únicament es traurà a concurs el manteniment", ja que segons els càlculs dels tècnics esta fórmula és la més profitosa per a l'Ajuntament. De Zárate ha recordat que "només en quatre anys l'Ajuntament ha aconseguit un estalvi energètic d'un milió d'euros gràcies a les mesures aplicades per a la reducció del consum i a l'adhesió de Benidorm a la Central de Compres de la Diputació Provincial d'Alacant".

En el mateix acord, s'ha aprovat un reconeixement extrajudicial per import de 422.204,70 euros per a abonar les factures a l'actual concessionària, corresponents al període agost 2019-gener 2020.

Amb el vot unànime, el ple ha acordat augmentar els servicis posats a la disposició d'emprenedors mitjançant la creació d'un nou espai 'coworking' i incubadora empresarial en les dependències municipals situades en l'edifici Anna, situat al carrer Girona. La responsable d'Ocupació, Mónica Gómez, ha recordat que en estos moments Benidorm disposa d'un cotreball amb nou espais de treball, si bé "considerem responsable anticipar-se a les necessitats del sector i dotar tant als joves emprenedors que vulguen iniciar una activitat com a les empreses que decidixen desenvolupar els seus projectes a la nostra ciutat d'un nou espai municipal en el qual puguen impulsar i desenvolupar les seues iniciatives".

Amb el suport de tota la Corporació, s'ha ratificat l'informe emés pel secretari municipal el mes de desembre passat amb relació als convenis urbanístics de l'APR-7. L'acord inclou desestimar les al·legacions presentades en tràmit d'audiència per un propietari.

D'altra banda, de cara a la celebració del Dia Internacional de la Dona, per unanimitat s'ha aprovat una moció de l'edil d'Igualtat, Ángela Zaragoza, en la qual es reclama la promulgació d'una Llei nacional d'Igualtat Laboral que garantisca "de manera efectiva el dret a la conciliació, així com les mesures que facen possible la igualtat en l'ocupació". Tal com recull la moció, en el pla laboral "les dones continuen patint desigualtats respecte als homes, trobant-se amb obstacles com 'el sostre de cristall", i amb la necessitat de reivindicar l'"ús d'un llenguatge inclusiu".

A més d'una Llei d'Igualtat Laboral, la proposta inclou demanar també al Govern d'Espanya que ratifique el Conveni 189 de l'OIT (Organització Internacional del Treball) per a la dignificació del treball en la llar i les cures; i reafirmar el compromís de l'Ajuntament amb els Pactes estatal i autonòmic contra la violència de gènere.

Entre els acords que recull la moció està el d'"impulsar polítiques que fomenten la conciliació, la corresponsabilitat, així com la no discriminació de la dona"; i el compromís de l'Ajuntament de "propiciar des de les diferents àrees municipals, que totes les persones, quan així ho necessiten, compten amb l'atenció necessària mitjançant els servicis públics, perquè les tasques de cura familiar no suposen una desigualtat a l'hora de la integració efectiva de la dona en la laboral i/o carrera professional".

Així mateix, a iniciativa del grup municipal del PP, s'ha aprovat per majoria una moció per a instar al Consell que reclame formalment al Ministeri d'Hisenda l'IVA corresponent a l'any 2017 per import de 281 milions d'euros; i que, en cas de no abonar-se esta quantia, s'emprenguen "les accions legals que corresponguen per a la defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana".

En la mateixa sessió s'ha adonat de l'informe tècnic sobre el plec de condicions que regirà el contracte de gestió pública de bicicletes; així com de la proposta de la regidora d'Esports, Mariló Cebreros, de ratificació de subvencions a entitats i clubs esportius concedides en 2011. També s'ha adonat de la remissió al Govern d'Espanya de l'acord relatiu a l'adopció de mesures i actuacions en matèria de recursos hídrics aprovades en el ple anterior.

Mocions d'urgència

Per la via d'urgència i per unanimitat, s'ha aprovat sol·licitar al Ministeri d'Hisenda la cessió definitiva de la casa de peons caminers de la via Emilio Ortuño per a destinar-lo a centre cívic-social a favor de l'Associació Veïnal del Saladar i usuaris en general, perquè el mateix aculla a més una extensió administrativa municipal. El regidor de Patrimoni General, Jaime Jesús Pérez, ha explicat que després de les gestions realitzades amb els ministeris d'Hisenda i de Foment es va rebre a principis de mes un ofici "en el qual es requeria a l'Ajuntament que trasllada la fi al qual es vol destinar l'immoble" per a estudiar la viabilitat de la cessió d'esta antiga casa de peons caminers, que compta amb una parcel·la de 384 metres quadrats i una edificació de 138 metres quadrats.