Benidorm completa els tràmits municipals per a rebre l'autorització per a construir un nou edifici en el col·legi Leonor Canalejas
El ple insta a elaborar una llei que permeta els municipis poder dictar normes pròpies per a lluitar contra les conductes incíviques
La corporació dóna la conformitat al conveni per a reprendre les obres del centre cultural, que ha d'executar la Generalitat.
El ple de Benidorm ha aprovat hui per àmplia majoria instar a les administracions superiors i competents a redactar una proposta de llei perquè els municipis espanyols tinguen potestat per a dictar normatives específiques que permeten lluitar contra les conductes incíviques. La proposta del regidor de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez, inclou també que es reforme la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana —o en defecte d'açò les normatives autonòmiques— perquè puguen tramitar-se les sancions administratives per estes conductes imposades a persones que no residisquen a Espanya, de tal forma que "puga seguir-se la seua tramitació en els seus països d'origen".
Martínez ha recalcat que amb esta petició es perseguix "propiciar els màxims nivells de convivència i civisme en la via pública", evitant aquelles conductes que "danyen la nostra imatge com a destinació turística segura i, per extensió, a la marca Espanya, podent implicar a més una indesitjada deterioració per a l'entorn urbà i els espais públics".
El regidor ha destacat que "el nombre de persones que té comportaments inadequats és insignificant respecte al nombre total que ens visita anualment". No obstant això —ha afegit—, "la ineficàcia de les sancions interposades" fa difícil combatre estes conductes minoritàries malgrat estar contemplades en la Llei de Seguretat Ciutadana o en les mateixes ordenances municipals. Per este motiu es planteja un canvi legislatiu per a dotar als Ajuntaments de les eines necessàries per a erradicar estos comportaments i per a "fer efectiu el cobrament de les sancions econòmiques o d'un altre tipus imposades per incompliment de les corresponents ordenances municipals".
Per àmplia majoria la corporació ha donat conformitat a l'escriptura d'anul·lació d'una altra de constitució de dret de superfície i substitució per cessió de concessió demanial del Centre Cultural. La proposta aprovada arreplega també 'donar el sí' al "plec de condicions i acord del Consell del passat 29 de juny" que va autoritzar el conveni entre la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana SA (SPTCVSA) i l'Ajuntament de Benidorm "per a la construcció i posada en funcionament d'un centre cultural".
El portaveu del grup municipal del PP, José Ramón González de Zárate, ha indicat que esta conformitat arriba "en el primer ple que celebrem després de la resolució del Consell". Així mateix, ha incidit en "la lleialtat institucional" amb la qual s'ha treballat en este assumpte "fent un pas més" per a la represa del projecte, i ha afegit que "el vertaderament important ara és saber quan té previst la Generalitat començar l'obra".
Amb el vot favorable de tots els regidors presents, l'Ajuntament ha acceptat la resolució provisional dictada per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports que permetrà a l'Ajuntament assumir les competències en matèria de construcció d'infraestructures escolars per a alçar un nou edifici en el col·legi Leonor Canalejas que done servici a este centre i aculla l'Escola de Formació de Persones Adultes (EPA). Esta actuació, emmarcada en el programa 'Edificant', ascendix a 3.762.467,75 euros i preveu construir un edifici de planta baixa més tres altures en l'espai que ocupaven els antics habitatges de mestres —derrocades per l'Ajuntament, prèvia autorització de la Conselleria, després de detectar-se problemes en l'estructura d'un dels blocs—.
Segons el projecte aportat per l'Ajuntament i acceptat per la Conselleria, la planta baixa albergarà espais per al col·legi Leonor Canalejas com a menjador, cuina, sala polivalent i lavabos; mentre que les tres superiors seran per a l'EPA", posant fi així a la situació de provisionalitat d'este centre, instal·lat en El Torrejó d'ençà del 2010 de manera temporal.
L'acord plenari es comunicarà ara a Conselleria, que haurà de dictar una resolució definitiva, permetent així a l'Ajuntament iniciar el procés de licitació i contractació de les obres.
També per unanimitat, ha prosperat l'acord de la Junta de Portaveus per a denominar tres carrers amb el nom dels sociòlegs Mario Gaviria i José Miguel Iribas, i de l'urbanista, dissenyador i artista Julio Muñoz, reconeixent així la seua "aportació" a la ciutat i la seua "defensa del model urbanístic, turístic i social "de Benidorm. Després de l'adopció de l'acord, la corporació ha dedicat un calorós aplaudiment en memòria dels tres.
Amb idèntic resultat s'ha aprovat la proposta del PP en defensa del transvasament Tajo-Segura, "infraestructura estratègica i imprescindible per al present i futur de la província d'Alacant", rebutjant així "qualsevol intent d'eliminació o minoració". La moció contempla també "instar als governs d'Espanya i de la Generalitat Valenciana a defensar" este transvasament en els termes actuals; i adherir-se al Pacte Provincial de l'Aigua aprovat el passat mes d'abril per la Diputació i recolzat pels representants de les principals entitats d'usuaris i*regants de la província.
Per àmplia majoria igualment s'ha acordat delegar en SUMA el cobrament de l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), les conegudes com a plusvàlues. La regidora d'Hisenda, Lourdes Caselles, ha explicat que "davant la càrrega de treball" del departament de Tresoreria i "la necessitat de comptar amb informes pericials de valoració extensos i molt justificats" per a atendre els expedients de reclamació d'este impost sorgits arran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia, és "convenient delegar en SUMA la gestió de les plusvàlues en fase voluntària" —ja les té en fase executiva— i "les reclamacions" plantejades pels contribuents.
També per majoria s'ha aprovat la proposta per a executar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i iniciar el procediment de revisió d'ofici de nul·litat d'un decret d'Alcaldia del passat 24 de novembre relatiu a una llicència d'obra major d'un edifici en el carrer Avilés.
Ha aprovat modificar els annexos I i II del pressupost municipal per a arreplegar com a subvenció nominativa l'aportació municipal de 550.000 euros a la Fundació Turisme Benidorm després del canvi estatutari de l'ens de promoció turística, i per a incrementar el límit de les bestretes de caixa fixa en alguns departaments.
Per unanimitat s'ha fixat com a festius locals per a l'any 2019 els dies 11 i 12 de novembre, dilluns i dimarts de Festes Majors Patronals. Per àmplia majoria s'ha donat el vistiplau a l'Auto reglament del Pressupost Participatiu de 2019 aprovat prèviament en Assemblea pel Consell Veïnal.
Durant la mateixa sessió, s'ha donat compte de l'informe de Secretària sobre la creació i composició del Comité d'Igualtat; del decret que regula els criteris d'uniformitat en la vestimenta del personal del taxi; i de l'acceptació per part de Conselleria dels terrenys cedits gratuïtament per l'Ajuntament per a construir un nou centre de salut en el Racó de l'Oix.
També s'ha donat compte de les propostes de la Generalitat de concessió d'ajudes per a l'excavació, consolidació i museïtzació del jaciment arqueològic del Tossal i del Castell, així com del decret d'aprovació definitiva el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).
Moció d'urgència
A les qüestions ja referides s'ha sumat una moció d'urgència de l'alcalde, Toni Pérez, per a aprovar la participació de l'Ajuntament en la convocatòria d'ajudes llançada per l'Agència Valenciana de la Innovació que promou, entre altres assumptes, impulsar la compra pública innovadora.