La corporació aprova una ajuda d'emergència de 25.000 euros per a la Vega Baixa
El ple dóna suport a la moció del govern local perquè la Generalitat permeta al sector del taxi disposar de vehicles de 7 places
El ple de l'Ajuntament de Benidorm ha recolzat hui per unanimitat la proposta del regidor de Mobilitat, José Ramón González de Zárate, per a instar a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat al fet que modifique la Llei del Taxi de la Comunitat Valenciana perquè el sector puga disposar de vehicles d'autotaxi de 7 places, inclòs el conductor. De Zárate ha recordat que esta proposta naix d'"una reivindicació del sector" traslladada per les dos associacions del taxi de la ciutat, que representen 232 llicències.
L'edil ha explicat que amb esta modificació s'equipararien les condicions del sector del taxi a les quals gaudixen les plataformes de VTC; al mateix temps que es "millora la qualitat del servei que s'oferix i presta a turistes i residents". Tal com va assenyalar De Zárate la setmana passada, a les VTC —les llicències de les quals són competència de la Generalitat— se'ls permet "traslladar a set persones en un mateix vehicle", mentre que la legislació autonòmica "no permet als taxis transportar a més de quatre passatgers". Esta circumstància "deixa en desavantatge competitiu al sector del taxi enfront de les VTC, com que no pot realitzar determinats servicis". D'ací, que es reclame una modificació de la Llei perquè els taxis puguen oferir un servei anàleg al de les VTC.
També per unanimitat, s'ha aprovat una proposta de la Junta de Portaveus per a habilitar 25.000 euros d'ajuda econòmica d'emergència a la Vega Baixa per a contribuir a pal·liar "les necessitats més apressants de la població afectada" pel greu temporal del setembre passat. Tal com recorda la proposta, l'Ajuntament de Benidorm "ha participat en les primeres labors d'atenció i emergència" després del temporal, posant a disposició "de les entitats locals afectades" recursos municipals i de les empreses concessionàries. A més, es va participar de la campanya de recollida de material educatiu posada en marxa per la FAPA Gabriel Miró.
No obstant això, "la realitat i les conseqüències que esta catàstrofe deixa en els municipis afectats exigix que este Ajuntament mantinga el seu esperit de col·laboració", amb aqueixa aportació extraordinària de 25.000 euros, que s'ingressarà en el compte habilitat per la Diputació Provincial d'Alacant.
Amb idèntic resultat, la Corporació ha aprovat una declaració institucional de suport i reconeixement a la labor que realitzen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya, i en la qual l'Ajuntament "declara la seua més ferma condemna dels actes violents protagonitzats en els últims dies" en aqueixa Comunitat "per elements radicals". En la declaració l'administració local manifesta "la seua solidaritat i alé als milions de ciutadans que estan patint esta terrible situació", i mostra "el seu suport incondicional a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, així com a la Policia Autonòmica catalana, i especialment a tots aquells dels seus membres que han resultat ferits en l'acompliment de les seues funcions, per la seua impecable labor i la professionalitat demostrada per a la defensa i protecció dels drets i llibertats de tots".
També amb el suport de tots els regidors, s'ha acordat posar a la disposició de l'EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Generalitat Valenciana) els terrenys necessaris per a l'execució de les Obres d'adequació de les impulsions i estacions de bombament de Benidorm i l'Alfàs del Pi. El regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha assenyalat que es tracta d'obres clau per a "acabar amb problemes importants que es produïxen en punts com el Parc d'Elx o l'avinguda Montecarlo quan plou amb intensitat", i que "ha de resoldre la Generalitat Valenciana a través de l'EPSAR". De Zárate ha recordat que l'Ajuntament duu "des de 2016 en contacte directe amb l'EPSAR i dient sí a la posada a la disposició dels terrenys per a estes obres", que s'han pressupostat en successius exercicis i que sembla que es licitaran en 2020.
Per unanimitat, la Corporació ha aprovat la proposta del regidor de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez, per a iniciar el procediment perquè la Generalitat Valenciana concedisca 'Felicitacions Públiques' a un oficial i tres agents de la Policia Local que el passat 11 de setembre van detindre en la via pública a un home armat.
D'altra banda, amb el vot del govern local s'ha ratificat la modificació pressupostària número 12 necessària per a cobrir la baixa d'un professor d'Orquestra en el Conservatori Municipal 'José Pérez Barceló'.
En la mateixa sessió, s'ha adonat de la segregació del contracte de servei de neteja viària i recollida de residus d'FCC a FCC Medi Ambient; i de la resolució de la Conselleria d'Educació sobre el reajustament de les anualitats del programa 'Edificant' per a la construcció d'un pavelló d'usos múltiples en el col·legi públic Leonor Canalejas.
També s'ha adonat del trasllat a diferents administracions superiors de dos acords plenaris del setembre passat respecte al canvi de model de finançament autonòmic i de compliment de les obligacions econòmiques i financeres contretes pel Govern d'Espanya amb les entitats locals. Així mateix, s'ha adonat de diversos dictàmens del Consell Jurídic Consultiu, i de l'informe d'auditoria operativa feta per la Sindicatura de Comptes respecte a la gestió del sanejament de l'aigua en els exercicis 2015-2017.
Mocions extraordinàries
Fora de l'ordre del dia, i per la via d'urgència, s'han aprovat dos mocions extraordinàries acordades en Junta de Portaveus. En la primera d'elles, s'insta al Govern d'Espanya "a posar en marxa" un "Pla Integral d'Alzheimer 2019-2022, en coordinació amb les Administracions autonòmiques i locals", que reculla onze mesures específiques, entre elles, la creació d'un cens de pacients afligits per la malaltia, incrementar el nombre de professionals, garantir l'atenció integral, la creació d'unitats multidisciplinàries en hospitals, impulsar els tractaments d'estimulació cognitiva tecnològica i incrementar les places en els centres de dia.
Esta moció naix de la reivindicació de CEAFA (Confederació Nacional d'Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer) perquè l'atenció a esta malaltia s'eleve a 'Política d'Estat', a la vista que esta patologia "ja afecta aproximadament al 5% de la població major de 60 anys i al 20% dels majors de 80 anys". Així mateix, en la proposta es reconeix "el treball ímprobe" que "des de fa quasi 25 anys" realitza AFA Marina Baixa "en l'atenció de les persones afectades per esta patologia i en suport a les seues famílies".
La segona de les mocions de la Junta de Portaveus aprovada hui per la via d'urgència, està referida a l'accessibilitat durant les Festes Majors Patronals. Concretament, s'ha acordat que des de les Oficines de Turisme s'informe sobre els carrers accessibles per a arribar als punts on es realitzen els actes, i que en la web municipal www.benidorm.org es publiciten els recorreguts adaptats, els horaris i esdeveniments que es desenvolupen aqueixos dies. També planteja que es reserve un espai per a persones amb diversitat funcional en l'Entrada de Bandes i les desfilades d'Humor i Carrosses; que s'estudie la possibilitat d'establir en la fira un horari lliure de sorolls o amb volum més reduït perquè gaudisquen d'ella persones amb trastorn de l'espectre autista; i que es coordine amb Fesord establir un servei de traducció de llengua de signes en els actes que s'estime necessari.