En la sessió també s'ha acordat exigir al Govern d'Espanya la construcció de la nova Comissaria i la seua inclusió en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2023
El ple aprova iniciar la bonificació de l'ICIO en la instal·lació de plaques solars en edificis
També s'han aprovat definitivament el PAUS i el PAAC, i la cessió a la Conselleria de dos pisos del Parc Municipal perquè els gestione com a habitatges tutelats.
El ple de l'Ajuntament de Benidorm ha aprovat hui per unanimitat, en la sessió ordinària del mes d'agost, l'inici dels estudis per a bonificar la instal·lació de sistemes d'aprofitament d'energia solar en edificis. La bonificació, plantejada seguint el criteri dels informes tècnics, recauria finalment sobre l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). "Hem d'ajudar a tot el que vulga emprendre en esta línia i aportar el nostre granet d'arena per als qui vulguen implantar i instal·lar este tipus d'energia alternativa" ha assenyalat la portaveu del govern local, Lourdes Caselles.
En la mateixa sessió, s'ha aprovat una moció de la Junta de Portaveus per a la construcció de la nova Comissaria de la ciutat. La proposta exigix al Govern d'Espanya, en concret al Ministeri de l'Interior, que incloga partida suficient en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2023 "per a començar les obres de construcció de la Comissaria del Cos Nacional de Policia de Benidorm en els terrenys cedits per l'Ajuntament per a eixa finalitat i la consignació pressupostària per a executar-la definitivament en els pròxims exercicis".
La proposta recorda que l'actual Comissaria del carrer Apol·lo XI va ser construïda en la dècada dels setanta per a albergar a 175 policies. En l'actualitat, no obstant això, la plantilla compta amb un total de 338 membres. També s'indica que des d'aquella inversió "poques més s'han realitzat a Benidorm per a dotar de noves instal·lacions i oferir nous serveis als veïns i turistes que durant l'any ens visiten". I tot això, "malgrat les reiterades reivindicacions i esforços de l'Ajuntament, del Cos Nacional de Policia i de la societat benidormera".
La moció detalla que l'Ajuntament ha executat diferents actuacions i inversions per a implantar el Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE) amb una oficina en el Torrejó i després en el Racó de l'Oix "amb una inversió de més de 240.000 euros executats per l'Ajuntament en 2017 i 2018".
Igualment, s'al·ludix a les gestions fetes pel Consistori per a aconseguir la nova Comissaria, des de la cessió del sòl el març de 2017; fins a l'inici de la redacció del document que havia de recollir les necessitats que ja havia traslladat la Direcció General de la Policia per a la nova infraestructura o el projecte bàsic de la Comissaria, remés per l'Ajuntament el novembre de 2018.
Des del canvi en la Presidència del Govern d'Espanya, contínua la proposta, "res se sap d'este projecte", per la qual cosa es conclou que "la Comissaria ha caigut en sac foradat" i crida l'atenció que la delegada del Govern en la Comunitat anunciara l'inici de les obres de la nova Comissaria de Dénia, només sis mesos després d'haver cedit el terreny, enfront dels cinc anys i cinc mesos que han passat en el cas de Benidorm.
Amb el vot del govern local i del grup Cs, i l'abstenció del PSOE, el ple ha donat llum verda definitiva al 'Pla d'adaptació davant el canvi climàtic' (PAAC) i al 'Pla d'Acció per al clima i l'energia sostenible' (PAUS), dos documents "de present i de futur", "totalment tècnics i acadèmics" i que "són pioners", tal com ha assenyalat el regidor d'Espai Públic, José Ramón González de Zárate. De Zárate ha recordat que tots dos plans, aprovats inicialment per unanimitat i que també compten amb el vistiplau del Consell Assessor de Mobilitat, "han sigut redactats" per professionals vinculats al món acadèmic; i ha agregat que altres Ajuntaments importants de la província ja han contactat amb els equips redactors per a adaptar tots dos documents als seus municipis.
L'acord d'aprovació incloïa, sobre la base dels informes elaborats pels tècnics municipals, la desestimació de les al·legacions presentades a tots dos plans pel grup municipal del PSOE i pel sindicat CCOO. Referent a això, De Zárate ha fet constar que part de les al·legacions presentades pels socialistes estan referides a qüestions "sociosanitàries" i d'"ocupació", totes dos matèries "competència de la Generalitat Valenciana i del Govern d'Espanya"; i ha agregat que "PSOE i CCOO volen que complim coses" que eixes administracions "no han aprovat encara en les seues respectives lleis".
L'edil ha incidit que des de l'Ajuntament "fa anys que anem treballant" en pro de la sostenibilitat i, per extensió, adoptant mesures que afavorixen la lluita contra el canvi climàtic com la generació de nous espais verds –entre ells els parcs de la Séquia Mare i el Moralet–, la implantació d'enllumenat públic més eficient –amb els projectes de renovació del 90% de les lluminàries de la mà de l'IDAE-, i la creació de Zones de Baixes Emissions, la pròxima en Armada Espanyola.
El regidor ha recordat que el PAAC recull sis objectius per a la consecució dels quals s'han establit 13 línies d'actuació i 54 accions concretes alineades amb l'Agenda 2030; i és "un full de ruta" de per on ha d'anar l'acció municipal per a aconseguir un doble objectiu: "evitar continuar perjudicant el planeta amb l'acció humana" i "adoptar mesures que permeten mitigar els efectes del canvi climàtic" sobre el territori i també sobre "l'economia i la societat".
Sobre els sis objectius, ha apuntat que són "la conservació de la biodiversitat, la renaturalització del municipi per a ser més resilient, la millora del disseny i adaptació de la ciutat, sensibilització de la ciutadania en el compromís enfront del canvi climàtic, la promoció de l'ús d'energies renovables, l'autoconsum i l'eficiència i, finalment, millorar els impactes del turisme".
El PAUS, per part seua, establix com a finalitats "assolir almenys un 27% de quota d'energies renovables en el municipi, un estalvi del 27% en l'energia consumida i la reducció del 40% de les emissions generades per gasos d'efecte d'hivernacle". Per a eixos propòsits de mitigació del canvi climàtic s'han establit un total de 85 accions, i s'estima que serà necessari invertir un mínim de 3.353.221 euros en àmbits que depenen directament de l'Ajuntament. Quant als àmbits que no depenen de l'Ajuntament, es calcula que aqueixa quantitat ascendirà a 6.429.030 euros.
De Zárate ha avançat que "Benidorm complirà abans del 2030 amb els paràmetres i objectius" de reducció d'emissions.
Els grups polítics també han aprovat per unanimitat una moció de la Junta de Portaveus per a iniciar "de manera immediata" el procediment de cessió a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de dos habitatges del Parc Municipal existent per a la seua gestió com a habitatges tutelats.
La moció subratlla que este tipus d'habitatges "es posen al servici de persones amb discapacitat física, intel·lectual o amb malaltia mental o trastorn mental greu, amb necessitats de suport intermitent o limitat" i que posen al seu servei els mitjans per a potenciar al màxim les seues capacitats facilitant la seua progressiva independència, a més de suposar "una experiència d'autonomia" i garantir "un desenvolupament òptim personal i benestar integral". Així mateix, s'ha posat de manifest que tindre este tipus d'habitatges és "una de les reivindicacions apressants dels nostres veïns" pel que "és moment d'escoltar-los i treballar per a satisfer com més prompte millor les seues necessitats".
Per unanimitat, el ple també ha acordat l'adhesió de l'Ajuntament a la Central de Contractació de l'Associació de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT). La portaveu de l'equip de govern, Lourdes Caselles, ha indicat que es tracta d'"un servici especialitzat" per a contractar "béns i servicis que, per les seues especials característiques, siguen susceptibles de ser utilitzats amb caràcter general pels Ajuntaments associats" a l'AMT, entre els quals es troba Benidorm com a soci fundador. Caselles ha indicat que "ens interessa estar adherits" a esta Central de Contractació per a tindre accés a béns i servicis amb preus més avantatjosos.
Amb el vot del govern local, i l'abstenció dels grups de l'oposició, s'ha aprovat dos reconeixements extrajudicials de crèdit per import de 304.335,83 euros i de 280.694,30 euros. La regidora d'Hisenda, Aida García Mayor, ha explicat que tots dos reconeixements inclouen factures de "servicis bàsics i inexcusables" que "no es poden deixar prestar" i els "procediments de licitació dels quals estan en marxa". Entre eixos es troben el socorrisme de les piscines municipals, el de gestió de la xarxa semafòrica o el manteniment de l'edifici consistorial.
García Mayor ha aclarit que totes les factures "tenen el vistiplau dels departaments pels quals s'han prestat els serveis i de la Intervenció municipal", i ha aclarit que "encara que no és el procediment que ens agradaria portar a ple, ja que ens agradaria que estos servicis estigueren ja adjudicats", el del reconeixement extrajudicial "és el mecanisme legal per a pagar" estes factures.
L'edil ha recalcat que "tots els contractes inclosos en estes relacions de factures estan en procés de contractació, alguns ja en fiscalització i altres en meses de contractació".
Amb el vot de tota la Corporació, s'han aprovat dos convenis expropiatoris de mutu acord per a l'adquisició de dos parcel·les afectades pel projecte de construcció del Vial Discoteques i de la rotonda d'enllaç amb el polígon industrial. La regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha explicat que estos sòls estaven inclosos en el corredor terciari APR-3 i en el Pla Parcial 1/2 Discoteques i, en conseqüència, tenen assignat "un aprofitament". D'ací ve que, a diferència de la resta de convenis expropiatoris de l'expedient, en este cas la compensació que rebrà la propietat no serà dinerària, sinó en aprofitament urbanístic, conforme a la mena de cada sector: 47,45 unitats d'aprofitament en un cas i 363,31 en l'altre. Caselles ha apuntat que "durant la fase d'exposició pública" de tots dos convenis, subscrits al maig, "no s'han rebut al·legacions".
Moció d'urgència
Per la via d'urgència s'ha aprovat per majoria una modificació pressupostària, la número 13, per al desenvolupament de dos actuacions. La primera d'elles és la construcció de dos camps de futbol 11 a la Ciutat Esportiva Guillermo Amor i la segona la implantació d'una nova Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat.
En el cas dels camps de futbol, segons ha apuntat la regidora d'Hisenda, Aida García Mayor, "la quantitat que es va pressupostar és inferior al calculat ara pels tècnics, per la qual cosa cal suplementar la quantitat de 899.596,56 euros".
Quant a la segona actuació, la modificació pressupostària emana d'una subvenció del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) que ascendix a 3.170.250 euros per a la creació de la ZBE. Per a escometre-la era necessària una aportació municipal d'1.827.050 euros. "Es tracta de dos projectes molt necessaris per a la ciutat" ha dit l'edil, que aclaria a més que en el cas de la ZBE "l'Estat ens subvenciona gran part del projecte i no podíem deixar escapar l'ocasió perquè ha costat molt aconseguir la subvenció".