EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

13:13 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Cel clar

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La corporació dóna llum verda al conveni per a desenvolupar el Pla Parcial 2/1 Ponent que completarà la unió entre les avingudes Armada Espanyola i Vicente Pérez Devesa

El ple aprova el Pla Global de Seguretat Viària per a reduir l'accidentalitat a Benidorm

25 febrer 2019
El pleno aprueba el Plan Global de Seguridad Vial para reducir la accidentalidad en Benidorm

Aprovat el Pla Municipal d'Inclusió i Cohesió Social, i l'actualització del d'Emergències

El ple de Benidorm ha aprovat per majoria el Pla Global de Seguretat Viària, document encaminat a "reduir l'accidentalitat a la ciutat i en el qual es plasmen les dotze accions a desenvolupar per a aconseguir aqueix objectiu". El regidor de Mobilitat, José Ramón González de Zárate, ha indicat que "Benidorm és un dels pocs Ajuntaments que ja ha aconseguit esta fase de tramitació del Pla Global de Seguretat Viària, del qual hauran de disposar tots els municipis de més de 50.000 habitants en un termini màxim de tres anys".

Per a l'elaboració d'este document, presentat el mes de desembre passat en el Consell Assessor de Mobilitat, s'ha diagnosticat quins són els problemes que hi ha a Benidorm relacionats amb l'accidentalitat viària i les seues causes. Per a això, "s'han estudiat tots els accidents de trànsit registrats a la ciutat en els últims dos anys", i "s'han recopilat els indicadors de mobilitat i les accions de seguretat viària adoptades fins ara".

De Zárate ha explicat que la primera de les accions és l'elaboració d'un Pla de Millora dels vials amb major accidentalitat, en el qual es fixen les actuacions necessàries per a reduir aqueixos índexs; i ha afegit que ja s'han adoptat mesures correctores en punts com l'avinguda Alfonso Puchades que han aconseguit "pacificar el trànsit". A més, el Pla preveu la millora del disseny urbà en les interseccions amb el risc d'accident que ja estan identificades; revisar de forma regular l'estat de la calçada i senyalització de tota la ciutat; implementar elements tecnològics per al compliment de les normes de trànsit com a cambres de control o radars; i adaptar tots els passos de vianants semaforitzats per a persones amb mobilitat reduïda.

Altres mesures són la implementació efectiva del Pla d'Accessibilitat Universal; estendre l'educació viària a la comunitat educativa i al col·lectiu de majors; crear un òrgan responsable de seguretat viària a l'Ajuntament i una base de dades actualitzada que continga tota la informació sobre accidentalitat; redactar un Pla de Seguretat Viària Anual, actualitzat any rere any en funció de les necessitats i problemàtiques; i crear una bossa d'hores perquè la Policia Local atenga prioritats específiques de seguretat viària.

Per altra banda, per majoria s'ha aprovat definitivament el conveni urbanístic entre l'Ajuntament i l'agent urbanitzador del Pla Parcial 2/1 Ponent per al desenvolupament d'este sector, que completarà la unió de les avingudes Armada Espanyola i Vicente Pérez Devesa. La regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha explicat que al conveni, aprovat inicialment el desembre passat, "no s'han formulat al·legacions durant el període d'exposició pública".

Caselles ha recordat que l'agent urbanitzador va fer "una oferta voluntària" que es traduïx en 2,7 milions d'euros "destinats a patrimoni municipal del sòl i, per tant, a obres d'interés social". Les "actuacions prioritàries" a realitzar per part de l'urbanitzador amb eixe import són "un aparcament públic de 10.000 metres quadrats amb capacitat per a 453 vehicles; una rotonda en l'avinguda la Vila Joiosa a l'altura del lloc de la Creu Roja, que enllaçarà a través d'un nou vial amb l'avinguda Vicente Pérez Devesa; la canalització del barranc que travessa el pla; i la connexió d'este sector amb els urbans confrontants". A més, com "no prioritàries" hi ha "la rehabilitació del passeig marítim en el tram que puga vore's afectat per l'obra; i la construcció d'un mirador i un ascensor-paisatgístic que connecte l'avinguda Armada Espanyola amb la part més elevada de l'aparcament".

El 61,50% dels 131.000 metres quadrats que componen el Pla Parcial 2/1 Ponent es convertirà en aparcaments, vials, zones verdes i equipaments públics. El sector també disposa de 19.024 metres quadrats per a zones verdes; i 24.928 per a equipaments públics.

Una vegada s'ha superat el tràmit plenari i signat el conveni, l'agent urbanitzador —propietari únic del sector— "presentarà el projecte de reparcel·lació i el d'urbanització".

Per unanimitat la corporació ha aprovat el Pla Municipal d'Inclusió i Cohesió Social i la constitució del Consell Municipal d'Inclusió i Drets Socials; així com el reglament que regix l'organització i funcionament d'este òrgan, que ha prosperat per àmplia majoria.

La regidora de Benestar Social, Ángela Llorca, ha explicat que l'objectiu d'este Pla és "optimitzar la qualitat de vida de les persones, acabar amb l'exclusió social i millorar l'accés de les persones a tots els recursos que ens brinda la societat". Per a això, el Pla "recull actuacions que ja es fan, millorant el seu desenvolupament o dedicant més recursos", i "altres mesures noves que afavoriran la vida de les persones". La proposta s'ha aprovat amb una esmena transaccional de la mateixa edil.

Així mateix, el ple ha donat llum verda a l'actualització del Pla Municipal davant Emergències. El regidor de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez, ha recordat que este pla és "un document viu" que pot adaptar-se a "noves casuístiques i a la irrupció de noves tecnologies". Martínez ha assenyalat esta actualització arriba després del "diagnòstic de la resiliència urbana" fet per l'Ajuntament al costat de Dinapsis Operation & Lab, que "ha avaluat els servicis municipals, detectant les estructures crítiques i les principals vulnerabilitats" en situacions d'emergència.

Sobre la base d'aqueix diagnòstic s'ha redactat l'actualització del Pla per a "obtenir la màxima protecció per a les persones, el medi ambient i els béns, que puguen resultar afectats en qualsevol situació d'emergència", organitzant "els mitjans i recursos, tant públics com privats en el municipi, que permeta fer front a les situacions de risc o emergència greu".

Per unanimitat, la corporació ha aprovat l'adhesió de Benidorm al Pacte dels Alcaldes sobre el Clima i l'Energia (PASTURA) de la Comissió Europea. El regidor de Medi Ambient, José Ramón González de Zárate, ha apuntat que Benidorm ja "està complint amb més de 20% dels paràmetres que marca la Unió Europea" en esta matèria, si bé els objectius són "aconseguir en 2030 una reducció del 40% de les emissions de CO₂; augmentar la resiliència de la ciutat enfront del canvi climàtic; incrementar la cooperació entre administracions; o oferir a ciutadans una elevada qualitat de vida". Per a aconseguir estos objectius, amb l'adhesió a este Pacte, "ens comprometem a adoptar una sèrie de mesures" a desenvolupar "per etapes".

Amb el vot de tots els regidors, el ple ha manifestat "la voluntat" de l'Ajuntament "d'adherir-se al 'Conveni de col·laboració amb la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS)' per a generar sinergies de comunicació sobre els objectius de desenvolupament sostenible aprovats per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre de 2015.

Per unanimitat, s'ha aprovat l'acord de col·laboració entre l'Ajuntament i l'entitat Ecoembes per a incrementar en 15 els contenidors de càrrega superior de 3.000 litres instal·lats a la ciutat per a la recollida d'envasos lleugers. De Zárate ha informat que "des de 1995" a Benidorm "s'han recuperat quasi 6.000 tones" d'este tipus de residu.

Per majoria ha prosperat un reconeixement extrajudicial de crèdit per import de 261.352,32 euros referit, principalment, a factures corresponents a despeses de lletrats i procuradors per procediments judicials ja ferms, així com a les aportacions a comunitats de propietaris.

El ple ha aprovat també el Pla de Reforma Interior (PRI) de l'Hotel President, de l'avinguda Filipines, en el qual es regulen les compensacions que l'establiment ha de fer "al patrimoni municipal del sòl". Una compensació a favor de l'Ajuntament en aplicació de la segona actualització de la Modificació Puntual del Pla General núm. 01 'Incentivació Hotelera' per a la renovació, millora i ampliació de l'establiment amb l'objectiu d'elevar la categoria de la instal·lació a 4 estreles superior, ampliant la grandària de les habitacions.

Sobre la base d'aqueix PRI, la mercantil propietària de l'establiment cedix a l'Ajuntament prop de 420 metres quadrats per a ús dotacional corresponents als dos metres lineals de façana de l'hotel que dóna en les avingudes Filipines, Lepant i Almeria. A més, realitzarà una aportació complementària de 302.574 euros.

En la mateixa sessió, també s'ha donat compte de la sentència 81/2019 de la Sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional en matèria de Costes i de l'informe jurídic emés sobre este tema.

Moció retirada i proposta sobre la taula

Amb el vot de la majoria de l'oposició, el ple ha retirat de l'ordre del dia la pròrroga del contracte de gestió, conservació, manteniment de l'enllumenat públic i instal·lacions de regulació del trànsit i integració de servicis municipals tecnològicament avançats fins a juny de 2019. Abans de la votació, el regidor d'Escena Urbana, José Ramón González de Zárate, ha explicat que el canvi de la Llei de Contractes del Sector Públic obliga al fet que "l'actual contracte es dividisca en dos: d'una banda la gestió de la xarxa semafòrica i el centre de control de mobilitat; i per un altre, l'estalvi energètic i l'enllumenat públic".

Este canvi, ha afegit, ha portat als tècnics a haver de replantejar-se diferents termes contractuals a l'hora de redactar els plecs com, per exemple, les baremacions i la definició de compensacions a realitzar en cadascun d'estos contractes per a continuar avançant en les polítiques d'"estalvi energètic". Un estalvi energètic que ha permés a l'Ajuntament reduir el consum en "més de 400.000 euros des de 2015 a 2019".

De Zárate ha assegurat que "els plecs ja estan en procés de redacció", i que s'estima que els mateixos podrien ser elevats a ple "al març o abril", per a l'adjudicació de tots dos contractes per a estiu.

D'altra banda, ha quedat sobre la taula a l'espera d'informes la proposta de Compromís-Els Verds per a incrementar la despesa social de l'Ajuntament de Benidorm.