Amb caràcter bianual es desenvoluparan enquestes en els IES per a aconseguir informació objectiva i reconduir iniciatives
El nou Pla Municipal de Drogodependències 2021-2024 arrenca amb l'objectiu de promoure hàbits saludables
Encara amb pròrroga preventiva sobre el Pla Municipal de Drogodependències 2017-2020, el Pla Municipal de Drogodependències 2021-2024 va estar llest i va poder aprovar-se en l'última sessió plenària ordinària de l'any per a estar operatiu des de l'arrencada de 2021.
El Pla Municipal de Drogodependència conté la planificació d'intervencions i actuacions programades en matèria de prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius, amb la missió principal, va destacar la regidora Ángela Llorca, és "evitar, el consum de drogues i el desenvolupament de conductes addictives en el municipi així com promoure hàbits saludables en la població, especialment en la juvenil".
El Pla Municipal de Drogodependència 2021-2024, va explicar la regidora, ha estat desenvolupat per l'equip de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de Benidorm que coordina un psicòleg especialista en prevenció i addiccions.
Per al seu funcionament, rep anualment una subvenció de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut pública que en l'últim exercici va ascendir a 36.906,20 €, i que ha tornat a ser sol·licitada per al present exercici.
El nou pla, programat per a desenvolupar en quatre exercicis anuals, posa l'accent, va assenyalar Llorca, a "donar un especial protagonisme als joves en les activitats que desenvolupa la UPCCA" i a "visibilitzar els recursos que a la disposició del compliment del pla i el benefici de la ciutat posa la regidoria, perquè són un actiu de salut".
El Pla Municipal de Drogodependències 2021-2024, va detallar la regidora, s'argumenta en huit objectius principals que van des d'"establir una estratègia comunicativa que permeta difondre les accions realitzades, per a maximitzar l'abast de les mateixes" a col·laborar amb agents socials que tinguen un contacte directe amb població vulnerable en el desenvolupament de programes de prevenció selectiva amb famílies i joves, i en la coordinació del servei d'atenció a joves amb consum sense patró de dependència.
Per a això s'articula el manteniment d'una estreta relació amb els centres a través d'un treball en xarxa coordinat pel psicòleg José Miguel Fernández, la difusió d'iniciatives a través de Xarxes Socials i l'espai de ràdio setmanal a Onda Benidorm.
Entre els objectius, i destacat, es troba el de formació i implicació d'agents socials i educatius en activitats preventives per a aconseguir major efectivitat en les actuacions coordinades per la UPCCA. En esta línia, un altre objectiu és el d'obtenir informació objectiva sobre els coneixements i comportaments dels joves de Benidorm que permeta prendre decisions més ajustades a la realitat del municipi. Per a això, va assenyalar la regidora Ángela Llorca, "s'està desenvolupant una enquesta bianual que es realitzarà en IES per a aconseguir informació objectiva i en funció d'ella reconduir o ampliar iniciatives".
En estar immersos en actuacions de minimització de l'impacte de la COVID-19, el Pla també contempla com a objectiu actualitzar els programes, materials i mitjans tècnics utilitzats per a adaptar les metodologies a les circumstàncies sanitàries provocades per la pandèmia i que estes resulten més atractius als destinataris.
Com a capítol específic, l'objectiu 5 se centra a augmentar la participació activa de la població juvenil en les activitats desenvolupades per la UPCCA com a iniciativa per a visibilitzar els recursos d'oci alternatiu orientats a la salut i en moments clau, com per exemple les Festes Majors Patronals.
Consolidar la xarxa de treball establerta per la UPCCA amb altres agents socials implicats en la prevenció de drogodependències i conductes addictives, així com estimular accions de col·laboració entre les regidories d'Esports, Cultura i Joventut les activitats de la qual puga desenvolupar conductes de salut en la població i planificar i desenvolupar programes de prevenció universal i selectiva en el mitjà educatiu i familiar fent especial èmfasi en el desenvolupament de les anomenades 'habilitats per a la vida, fomentant els missatges de promoció i foment de les conductes de salut i el pensament crític i no exclusivament a evitar conductes de risc, componen els objectius finals.