La torre experimental, que inclourà plaques fotovoltaiques en façana, servirà com a font d'investigació d'un model energètic basat en renovables
El govern porta al pròxim ple el PRI per a construir en Ponent un innovador edifici eòlic autosuficient
L'empresa compensarà l'increment d'edificabilitat amb 1,5 milions d'euros i amb la cessió a l'Ajuntament de la pedrera del Racó de l'Infern.
El govern local portarà al ple de final de mes el Pla de Reforma Interior (PRI) que donarà viabilitat a la construcció en Ponent d'un innovador edifici eòlic que incorporarà, a més, altres energies renovables fins a fer-ho autosuficient. Així ho ha avançat hui l'alcalde, Toni Pérez, que ha incidit que "amb esta torre experimental per a l'aprofitament d'energia renovable, Benidorm aconseguix una nova fita i es consolida com a referent i punta de llança en matèria de sostenibilitat ambiental".
La parcel·la en la qual s'alçarà esta torre es troba en la nova avinguda Guatemala, dins del sector 2/1 Ponent, i la seua construcció serà a càrrec de TM Grup Immobiliari, agent urbanitzador del sector.
Toni Pérez ha explicat que "en este PRI s'establix la compensació que TM realitzarà a l'Ajuntament per l'increment d'edificabilitat de sostre terciari a la torre". Com en altres ocasions, aqueixa compensació es farà en sòl i diners. D'una banda, l'Ajuntament obtindrà 1.050 metres quadrats per al seu ús com a voreres al voltant de la parcel·la, així com la pedrera del *Racó de l'*Infern que l'agent urbanitzador regenerarà i entregar després a Benidorm per al seu ús públic. Així mateix, la mercantil completarà la compensació abonant a l'Ajuntament 1.502.490,99 euros, que es destinaran a patrimoni municipal de sòl.
L'alcalde ha remarcat que "amb l'obtenció de la pedrera regenerada, Benidorm guanya en espais verds i complix amb això un objectiu mediambiental, al qual se suma un altre: avançar en la investigació i estudi de models energètics sostenibles".
Així, segons ha detallat l'alcalde, la torre formarà part d'un projecte d'R+D+i de TM Grup i la Universitat d'Alacant amb el qual s'obtindrà un "major i millor coneixement de l'energia eòlica en altura".
Este projecte ja "ha començat a caminar" amb la instal·lació de dos anemòmetres. El primer està situat a escala del terreny i fa any i mig que es prenen mesuraments. El segon, a 100 metres d'altura, permet comparar en temps real l'increment de velocitat del vent i d'energia disponible en la part superior de l'edifici.
Per a amplificar més la velocitat del vent i convertir-la en energia, la torre comptarà amb un disseny aerodinàmic i dos tipologies de turbina. D'ací s'aconseguirà l'energia suficient per al funcionament d'edifici.
D'altra banda, i per a complementar aqueixa energia eòlica, l'edifici disposarà d'una planta fotovoltaica horitzontal en la coberta i panells solars verticals en una de les seues façanes.
Amb les turbines, les plaques i els sistemes d'emmagatzematge previstos en l'edifici, la trama urbana de Benidorm albergarà un edifici que no sols tindrà un consum d'energia quasi nul, sinó que fins i tot tindrà un balanç energètic positiu.
"Parlem –ha conclòs l'alcalde- d'una important inversió, d'innovació en l'edificació i de la capacitat de Benidorm per a atraure projectes d'esta envergadura que reduïxen la petjada humana en el territori".