L'alcalde trasllada en Fitur les conclusions d'un estudi de la Càtedra d'Estudis Turístics 'Pedro Zaragoza'
El Benidorm Fest deixa a la ciutat un impacte econòmic directe d'1,5 milions, mentre que el mediàtic supera els 80
- Segons l'informe, l'esdeveniment "facilita" que l'activitat empresarial "es mantinga elevada més períodes de l'any" i "augmenta la proximitat i interés" cap a nous públics.
- Abreca reedita la iniciativa 'Tapa Fest' amb 21 establiments.
El Benidorm Fest deixa a la ciutat un impacte econòmic directe estimat d'1,5 milions d'euros, segons es desprén de l'informe elaborat per la Càtedra d'Estudis Turístics 'Pedro Zaragoza'. Un informe que situa l'impacte mediàtic per damunt dels 80 milions d'euros i les conclusions dels quals ha traslladat hui l'alcalde, Toni Pérez, durant la Fira Internacional de Turisme (FITUR), que en la seua arrancada ha servit a més d'escenari per a presentar una nova edició de la iniciativa gastronòmica 'Tapa Fest'.
L'estudi 'Estimació de l'impacte econòmic i mediàtic de l'esdeveniment Benidorm Fest' s'ha confeccionat a partir de la informació recaptada, elaborada i analitzada per professionals vinculats a la Càtedra. Entre les dades emprades en l'estudi, els relatius a pernoctacions turístiques o despesa registrada a Benidorm durant la setmana de l'esdeveniment a través de pagaments amb targeta.
Estes últimes dades, ha precisat l'alcalde, "constaten que durant la celebració del Benidorm Fest 2023 va haver-hi un increment de l'activitat comercial respecte a les setmanes prèvies i posteriors i també respecte al mateix període de l'any passat".
Però, a més, "eixe increment va arribar a tots els sectors". Així, el creixement mitjà va ser del 23,49%, amb percentatges que van des del 9,86% de l'alimentació fins al 51,01 d'hotels i viatges.
Assenyala també l'estimació de l'impacte econòmic físic que en termes d'ocupació, sense comptar al personal tècnic i artístic de l'esdeveniment, la demanda directa del Benidorm *Fest de 2023 va ser d'entorn de 1.000 persones; i que la despesa mitjana dels turistes que es van desplaçar i van allotjar a la ciutat per a viure el festival i les activitats paral·leles que es van organitzar va ser de 232 euros per persona i dia.
L'estudi té en compte a més a les persones que es van traslladar a Benidorm, però no van fer nit a la ciutat: els anomenats excursionistes. Si és el cas, la despesa mitjana va ser de 68 euros diaris per persona.
Amb totes estes xifres a la mà, l'impacte econòmic directe del Benidorm Fest a la ciutat va ser d'1.493.214 euros, quantitat que segons l'estudi "servixen per a compensar la inversió monetària realitzar pel consistori local", que ascendix a 250.000 euros, i "també part del finançament autonòmic".
L'alcalde ha remarcat que "la rendibilitat de l'esdeveniment més que constatada, certificada i justificada no queda ací, ja que a més de l'impacte econòmic directe, el Benidorm Fest té un impacte mediàtic brutal, per a l'esdeveniment en si mateix i també per als destins Benidorm i Comunitat Valenciana".
Després de la recopilació i anàlisi d'impactes i presència, l'estudi conclou que "l'impacte econòmic generat en l'ecosistema digital relacionat amb l'esdeveniment del Benidorm Fest ha sigut de quasi 55 milions d'euros", 54.962.884 euros per a ser exactes. A este se suma el generat pels mitjans de comunicació –televisió i premsa–, que "ascendix a més de 25 milions d'euros". En total, 80.590.670 euros.
Al marge d'eixa estimació econòmica de l'impacte mediàtic, l'estudi assegura que l'exposició que suposa per a la ciutat l'esdeveniment, que arriba fins al mes d'abril, "facilita que l'activitat empresarial de Benidorm es mantinga elevada durant més períodes de l'any, augmentant la proximitat i interés cap a nous públics objectius".
Referent a això, l'alcalde ha especificat que "parlem, per tant, que hi ha una incidència immediata en termes econòmics i d'imatge que es prolonga molt més enllà de la setmana que dura el *Fest" i "també i no menys important, que l'impacte del festival pot generar un retorn i oportunitat a futur –siga curt, mitjà o llarg termini– en facilitar que el destí arribe a nous perfils de públic".
Toni Pérez ha incidit que "a hores d'ara ningú pot dubtar que el Benidorm Fest és un èxit a tots els nivells: cultural, social, turístic, mediàtic... El tàndem Ajuntament de Benidorm, Generalitat Valenciana i RTVE ha demostrat i continua demostrant que el treball i la il·lusió amb la qual s'ha treballat en este projecte ja consolidat té una incidència real i tangible, que redunda en l'interés general".
Així mateix, ha assegurat que "a partir d'este pròxim diumenge, en el qual donem el tret d'eixida a tota la programació del Benidorm Fest, la ciutat tornarà a mostrar la seua millor cara i a donar bona mostra de per què som referents en turisme, en hospitalitat i a regalar felicitat".
Segona edició del Tapa Fest
Després de l'èxit de l'I Concurs de Tapes Benidorm Fest, en el qual 18 establiments de restauració van preparar tapes a preus especials, Abreca (Associació de Bars, Restaurants i Cafeteries), amb el suport de l'Ajuntament de Benidorm i de la Generalitat Valenciana, impulsen a partir d'este mateix divendres la seua segona edició.
El vicepresident d'Abreca, Álex Fratini, ha avançat que en esta ocasió seran 21 els establiments que fins al 4 de febrer oferiran als clients propostes culinàries inspirades al Benidorm Fest i de les quals hui s'ha vist una xicoteta demostració durant el 'xou cooking' celebrat en Fitur.
Concretament, en l'espai 'Exiquisit Mediterrani' de Turisme Comunitat Valenciana, el xef del restaurant Malaspina, Roberto Atzeni, ha mostrat la tapa que l'establiment ha preparat per al 'Tapa Fest': 'Pren-te la vida amb salaó'.
El regidor de Festivals i Esdeveniments, Jesús Carrobles; la directora de Comunicació i Participació d'RTVE, María Eizaguirre; i el vicepresident d'Abreca, entre altres, han assistit a este 'xou cooking'.
La mecànica del Concurs 'Tapa Fest' serà molt similar a la de l'any passat, ja que serà el públic "amb els seus vots a través d'un codi QR" el que decidirà la proposada culinària guanyadora. Entre totes les persones participants "se sortejaran dos entrades per a assistir a la final del Benidorm Fest", del 3 de febrer, ha explicat Fratini, que ha incidit que enguany la iniciativa creix en nombre d'establiments.
A més del restaurant Malaspina, participen en el II Concurs Tapa Fest' els establiments Cervecería l'Abadia, Dni Ibéricos, El Bodegón, El linaje de Castilla, El Mesón, El Puerto, El Esturió, La Braseria Aurrerá, La Cava Aragonesa, La Marina Arrocería, La Tabernita del Sur, La Tapería Aurrerá, Los Peces, Mia Social Club, Molta Pasta, Pinocchio Playa, Pintxos Aurrerá, Taberna Andaluza, Tapería La Mina i Zarzosa.
Fratini ha convidat a la població resident i turista a provar les propostes dels establiments, "totes elles boníssimes" i que tenen un preu de 3 euros.