Els concerts tindran lloc els últims divendres de cada mes, excepte a l'estiu
Este divendres, 27 de gener, començarà el primer concert del Cicle d'Orgue 2017 programat per la Regidoria de Cultura a l'Església Parroquial de Sant Jaume i Santa Anna. Una proposta cultural que pretén acostar al gran públic este instrument únic de Benidorm, un dels més importants i prestigiós de la Comunitat Valenciana.
El Cicle d'Orgue ha sigut presentat este matí per l'edil de Cultura, Ana Pellicer; els professors del Conservatori d'Alacant Juan Antonio Espinosa i Joxe Benantzi; i el rector de Sant Jaume i Santa Anna, Juan Antonio González. Es desenvoluparà al llarg de tot l'any "els últims divendres de cada mes", com ha assenyalat Pellicer amb l'objectiu de fer valdre un instrument musical "únic" en "un dels llocs més emblemàtics" de Benidorm. Pellicer ha subratllat que esta proposta "complementa l'oferta cultura" que la ciutat oferix "a veïns i ciutadans que ens acompanyen durant tot l'any".
El professor de piano del Conservatori d'Alacant, el benidormer Juan Antonio Espinosa ha posat l'accent que "l'orgue forma part de la ciutat" i ha destacat la "proximitat" d'este cicle de concerts en el qual participaran quatre músics alacantins i la resta, estretament vinculats amb la Comunitat Valenciana. Espinosa defensa "el vessant popular" de l'instrument i aposta per demostrar al públic que l'orgue "no és avorrit" i pot atraure molts amants de la música de la comarca i turistes que, especialment en l'Europa Central, aprecien este tipus de manifestacions culturals.
Per la seua banda, el sacerdot Juan Antonio González, ha destacat l'elevat nombre de persones que cada dia visita l'Església i tots admiren la majestuositat de l'instrument. Fins i tot ha recordat que hi ha "una associació d'amics de l'orgue" que té com a finalitat la seua cura i donar-ho a conéixer. González ha reiterat "la disposició de la parròquia" i la seua en particular a col·laborar amb l'Ajuntament en la promoció i difusió d'un orgue "que és de tots" els benidormers.
Finalment, el professor d'orgue del Conservatori d'Alacant, Joxe Benantzi, ha definit la música com a "patrimoni immaterial" que "queda dins de les persones, encara que ho esborre la memòria". De l'orgue com a instrument ha destacat la seua importància en la litúrgia: "una missa sense orgue és molt trista", ha dit i s'ha congratulat de l'existència en les comarques alacantines d'"una col·lecció única d'orgues" a la qual ha definit de "patrimoni extraordinari i qualitat meravellosa" que hem d'oferir als nostres conciutadans.
Programació
27 de gener. Daniel Oyarzábal, organista de la Catedral de Getafe i de l'Orquestra Nacional d'Espanya.
24 de febrer. Javier Artigas, catedràtic d'orgue del Conservatori Superior de Música de Múrcia.
31 de març. Francisco Amaya, organista, compositor i professor del Conservatori Professional de Torrent (l'Horta).
28 d'abril. Adolfo Gutiérrez, compositor excatedràtic d'orgue del Conservatori Professional de Música d'Alacant.
26 de maig. Joxe Benantzi, professor d'orgue i clavicèmbal del Conservatori Professional de Música d'Alacant.
27 d'octubre. Joan Boronat, professor d'orgue a Basilea, clavicembalista i organista titula de la Cetra Barockorchester de Suïssa.
24 de novembre. Miguel Bernal, catedràtic d'orgue del Real Conservatori Superior de Música de Madrid.
29 de desembre. Josep Vicent Giner, professor d'orgue del Conservatori Professional de Música de València.