EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

18:14 PM

HORA BENIDORM

9ºC

Cel clar

NO 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Costes invertix 350.000 euros en la consolidació de la Torre de les Caletes i el penya-segat de la Punta del Cavall

19 abril 2017
Costas invierte 350.000 euros en la consolidación de la Torre de Les Caletes y el acantilado de la Punta del Cavall

Els treballs arqueològics han permés recuperar maçoneria original de la torre que s'usarà en la seua rehabilitació

L'alcalde ha avançat que també engegarà iniciatives municipals per a ressaltar el patrimoni natural i paisatgístic de l'entorn

La Direcció Provincial de Costes, dependent del Ministeri de Medi Ambient, invertirà 350.000 euros en la consolidació de la torre vigia de Les Caletes i del penya-segat de la Punta del Cavall, tots dos enclavats dins del Parc Natural de la Serra Gelada. Així ho han anunciat este dimecres l'alcalde, Toni Pérez; el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues; i la cap del Servici Provincial de Costes, Rosa de los Ríos; en una visita a la zona, en la qual han estat acompanyats de la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, i membres de la corporació, i han pogut vore els resultats de les excavacions arqueològiques que ja s'han realitzat en la torre i els seus voltants.

La cap del Servici Provincial de Costes ha explicat que eixos treballs han permés "recuperar maçoneria despresa de la torre", que es farà servir justament per a la consolidació de la construcció, datada en el segle XVI i declarada Bé d'Interés Cultural (BIC) el 1996. L'alcalde i els responsables del projecte han aclarit que no es reconstruirà la torre donat que "manca documentació" sobre com era i, per tant, qualsevol intervenció en este sentit "seria falsejar el que hi havia". Per este motiu la rehabilitació consistirà en "la recuperació de la torre en el seu estat actual" en lloc d'"una reconstrucció a l'estat ideal".

Els responsables del projecte han abundat que amb esta actuació en la torre "s'evitarà la deterioració i consolidaran totes les esquerdes per a evitar que vagen a més". Pel que fa al penya-segat, el delegat del Govern ha assenyalat que es procedirà a la seua estabilització "amb un ancoratge i una malla d'acer".

Així mateix, ha informat que el termini d'execució d'esta actuació "és de tres mesos" i que "la intenció és que estiga acabada per a l'estiu". Moragues ha incidit en l'atractiu que suposa esta torre per als milers de visitants que s'acosten per a gaudir de l'"actiu paisatgístic del Parc Natural", i ha reiterat "el compromís del Govern d'Espanya amb Benidorm, les seues platges, la seua franja marítima i el seu patrimoni històric i cultural".

L'alcalde, per la seua banda, ha insistit en la necessitat de "protegir el patrimoni que ens queda", i ha remarcat que el de hui és "un dia important" per a Benidorm "perquè obri un període per a lluir un dels nostres monuments, el més antic", que encara que "no és el millor conservat, sí que és el que més cal fer valdre".

Pérez ha recordat que la Torre de les Caletes era una torre que fa 500 anys servia als benidormers –que es desplaçaven fins a ella a cavall- per a observar i salvaguardar la costa de possibles atacs corsaris. Cinc segles després, i després de la seua destrucció parcial durant el segle XIX, "el que estem fent amb esta inversió és que siga la torre l'observada i l'admirada per milers de persones". Una inversió, ha afegit, que "donarà molt de rendiment al patrimoni, al paisatge, al turisme i sobretot al cor de Benidorm".

L'alcalde ha avançat que després de la consolidació de la torre i el penya-segat serà el moment de treballar braç a braç amb altres administracions com la Generalitat –que és la que gestiona el PORN de Serra Gelada- per a "acompanyar esta important actuació d'altres elements com la senyalització, l'explicació històrica i algun projecte més" en el qual "en l'àmbit municipal ja s'està avançant".

"Volem que esta recuperació siga definitiva de l'enclavament des del punt de vista paisatgístic i patrimonial", ha conclòs.