S'ha presentat hui en el Saló de Plens i és el primer d'una nova sèrie filatèlica denominada ‘Nuevas Ciudades’
Correos posa en circulació un segell dedicat als 700 anys d'història de Benidorm

L'alcalde Toni Pérez destaca que el procés per a aconseguir este segell “ha sigut llarg” i que es tracta d'“un homenatge al llegat cultural del nostre país i la història de les comunicacions”.
El 700 aniversari de la fundació de Benidorm com a municipi amb entitat jurídica pròpia quedarà immortalitzat per a la història en un segell posat en circulació per Correus i que inaugura una nova sèrie filatèlica, denominada ‘Nuevas Ciudades’, que té per objectiu commemorar la creació de diferents localitats d'Espanya sorgides en l'edat mitjana. El segell ha sigut presentat hui, quan es complixen set-cents anys de la signatura de la Carta de Poblament, per l'alcalde Toni Pérez i la directora de Filatèlia i Relacions Institucionals de Correus, Nuria Lera, els qui han destacat que esta emissió representa un homenatge mutu al llegat històric de la ciutat i de la companyia postal.
“El procés per a arribar ací ha sigut llarg en el temps”, ha manifestat el primer edil, qui a més ha destacat que “els segells són un element molt representatiu i part de la nostra memòria històrica com a poble”, per la qual cosa ha agraït a Correus l'elecció de Benidorm per a inaugurar esta sèrie filatèlica.
Durant la seua intervenció, el primer edil ha relatat que les gestions perquè els set-cents segles d'història de Benidorm quedaren per sempre en un segell es van iniciar en 2023 i que en les mateixes “ha sigut clau l'obstinació de José Ivars”, president de la Federació d'Associacions Filatèliques de la Comunitat Valenciana i de l'Associació Filatèlica i Numismàtica de Calp, així com acadèmic de la Reial Acadèmia Hispànica de Filatèlia i Història Postal.
Toni Pérez ha fet menció que “Benidorm ja forma part de la història de Correos" gràcies a l'emissió d'este segell que, a més, “unix els set-cents anys d'història de Benidorm al 175 aniversari de la posada en circulació del primer segell espanyol”, la qual cosa al seu judici representa també “un homenatge al llegat cultural que continua viu, especialment a través dels col·leccionistes, i també a la història de les comunicacions del nostre país”.
Després de tindre unes paraules de record per al benidormer Emilio Ortuño i Berte (1862- 1936), que abans de ser ministre de Foment durant el regnat d'Alfons XIII va ser nomenat director general de Correus en 1908, l'alcalde de Benidorm ha finalitzat la seua intervenció reivindicant la recuperació del costum d'escriure cartes, comprar segells i tirar-les a la bústia com a homenatge a este ‘700 Aniversari’ i també a la nostra història.
Per part seua, la directora de Filatèlia i Relacions Institucionals de Correus, Nuria Lera, ha agraït a Benidorm “el seu suport i impuls” en este projecte i ha manifestat que “no cada dia es presenta un segell d'una gran ciutat, com és Benidorm, i menys encara el mateix dia i en el mateix lloc en el qual va ocórrer l'esdeveniment, així que hui estem doblement agraïts”.
Així mateix, ha manifestat que per a Correus és “un honor i un orgull poder formar part d'este dia” i ha recordat que, al llarg d'estos set segles, “Benidorm ha sigut testimoni de moltes transformacions fins a ser el far de modernitat que és hui”. “Qui no ha estat alguna vegada a Benidorm?”, s'ha preguntat la directora de Filatèlia i Relacions Institucionals, qui a més ha lloat algunes bondats de la ciutat i ha defensat que la presentació d'esta estampa “no ha de ser només una mirada al passat, sinó una oportunitat per a mirar la present i al futur”.
Algunes dades sobre el segell
Benidorm protagonitza esta emissió especial amb una fotografia de la ciutat presa des del Castell cap a la zona de Ponent, i des de la qual s'aprecia, a més, part de la silueta urbana del municipi, conjugant així en una mateixa imatge l'antic i el nou; el punt on es va fundar el primer Benidorm amb alguns dels seus gratacels més icònics. La llegenda ‘700 aniversari de la fundació de Benidorm’, el logotip oficial del ‘700 Aniversari’ i l'escut de Benidorm completen els elements representats en els 72.000 segells emesos per la companyia postal. Poden adquirir-se des del passat 24 d'abril, a un preu d'1,85 euros, tarifa que correspon al franqueig d'una carta o targeta postal ordinària normalitzada de fins a 20 grams, dirigida a Europa.
El segell sobre el ‘700 Aniversari’ té un format especial, ja que Benidorm apareix conjuntament i formant duet amb una altra emissió també significativa: el 750 Aniversari de la constitució de la ciutat de Vila-real, Castelló, que es representa amb una imatge del rei Jaume I, fundador del municipi amb la seua Carta Pobla del 20 de febrer de 1274.
Set segles d'història
Hui, 8 de maig de 2025, es complixen set-cents anys des que l'almirall Bernat de Sarrià va atorgar Carta de Poblament a Benidorm en document entregat a València davant el notari Joan Cerdà. Este document de caràcter jurídic establia els límits del municipi, així com els drets i deures que corresponien als nous pobladors, que es van assentar en la Punta Canfali, la mateixa sobre la qual s'alçava el Castell, convertit hui en un dels miradors més icònics i fotografiats de tot el Mediterrani.
Encara que hi ha restes arqueològiques que constaten la presència d'assentaments previs en el territori que hui ocupa la ciutat, sent el més destacat d'ells el 'Castellum' romà del Tossal de La Cala, la Carta de Poblament pot considerar-se el certificat de naixement de Benidorm com a municipi.
Al llarg de set segles, la ciutat ha viscut diferents esdeveniments i vicissituds fins a convertir-se en una destinació turística líder, únic i de referència internacional. Encara que el seu nom hui és sinònim de turisme, en temps anteriors Benidorm va ser conegut per la perícia dels seus marins i per la destresa dels seus almadravers. Les naus més prominents de la marina mercant van ser pilotades per benidormers, presents en tots els escalafons de comandament i tripulació; i els arraixos i segons d'almadrava més cobejats al Mediterrani i l'Atlàntic eren oriünds de la localitat.
A mitjan segle XX, Benidorm va apostar decididament pel turisme, sent la destinació clau en la democratització de les vacances. Des de llavors, ha sabut reinventar-se per a estar sempre a l'avantguarda turística, que ara és digital, tecnològica i sostenible.
Hui dia, Benidorm manté protegit més del 60% del seu territori i presenta una de les xarxes d'aigua potable més eficients del planeta. Totes dos circumstàncies, unides a les polítiques de promoció de la sostenibilitat i l'accessibilitat, li han valgut el seu reconeixement com a destinació ‘Green Pioneer' de Turisme Intel·ligent’ de la Comunitat Europea, en el mateix any que celebra el set-cents aniversari de la seua fundació.