El treball se centra en els dènou dies de singladura en els quals el corsari Juan Bautista Pérez va escortar les relíquies de la catedral de València durant la Guerra de la Independència Espanyola
César Evangelio rep a Benidorm el premi 'Miquel Llinares Barceló'
Toni Pérez revela que Evangelio destinarà l'import íntegre del premi a l'església de Sant Jaume i Santa Anna.
La Sala d'actes municipal ha acollit el lliurament del premi 'Miquel Llinares Barceló' convocat per l'Ajuntament de Benidorm i la Fundació Frax a l'advocat i investigador, César Evangelio, que ha obtingut el preuat guardó pel seu treball basat en el corsari benidormer Juan Bautista Pérez que va cuidar de les relíquies de la catedral de València, durant la Guerra de la Independència Espanyola, en aigües de Benidorm.
Han assistit a l'esdeveniment l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, al costat de part de l'equip de govern i altres regidors; l'Almirall Marcial Gamboa Pérez-Pardo; el Coronel d'Infanteria de Marina i Subdelegat de Defensa a Alacant, Juan Bosco; el capità de navili i Comandant Naval d'Alacant, Joaquín Vergara; el tinent de navili Francisco Zaragoza Ivars; el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; i la neta de l'Almirall Julio Guillén Tato, Maria José Guillén.
Abans del lliurament del premi, l'almirall Gamboa, ha impartit la conferència 'La marina de la Il·lustració. Els fonaments de l'Armada actual', en un dia, 3 de juliol, en el qual es commemora l'aniversari de la batalla naval de Santiago de Cuba, durant la guerra hispà-estatunidenca, en la qual va perdre la vida el fill de Benidorm, Francisco Zaragoza Such, el conestable Zaragoza, figura que ha destacat especialment durant la seua al·locució.
Gamboa ha analitzat la situació viscuda a Espanya en el segle XVIII després de la guerra de Successió que va comportar la pèrdua del poder naval i la signatura del Tractat d'Utrecht i, amb posterioritat, la necessitat de modernitzar la marina, la qual cosa es va aconseguir gràcies a figures com la del novelder Jordi Joan, que va contribuir al disseny de l'Armada i en l'aportació d'esta al desenvolupament de la ciència espanyola.
L'almirall ha destacat el paper desenvolupat per la Reial Acadèmia de Guàrdies Marines de Cadis, iniciativa, entre altres, de Jordi Joan, i les nombroses expedicions científiques que es van començar a realitzar per totes les mars, fent especial èmfasi en la de Malaspina al voltant del món.
Després de la conferència, l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez ha fet lliurament del premi a César Evangelio qui ha agraït davant tots els assistents el reconeixement rebut.
A continuació, i tancant l'acte, Toni Pérez ha deixat clar que "conéixer la història naval del nostre país és també conéixer la història de Benidorm" per la vinculació de la ciutat amb la mar. I ha remarcat la figura dels corsaris que "eren gent bona", encara que es puga arribar a pensar que estaven fora de la llei. L'alcalde ha precisat que a Benidorm "van ser autèntics mestres de la mar", en destacar la figura de Juan Bautista Pérez que va ser un d'ells, "però va haver-hi més", ha agregat.
Toni Pérez ha rememorat, la figura de Guillén Tato, "un almirall enamorat de Benidorm", que dissenye personalment enclavaments urbans tan destacats "com la plaça de la Senyoria, el carreró dels Gats, o la costera del Barco".
L'alcalde ha valorat que "este poble té en la mar el seu passat, el seu present i que cuida de la mar molta perquè en ell està el nostre futur".
Finalment, Toni Pérez ha revelat que, igual que Juan Bautista Pérez va destinar part dels seus guanys en la mar a la fosa de campanes que donaria posteriorment a l'Església, que encara hui toquen en els campanars de la zona, César Evangelio ha decidit donar la quantitat íntegra rebuda en el premi a la Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna, la qual cosa va ser rebut pel públic amb un fort aplaudiment.