L'Ajuntament rebrà un total d'1,47 milions per a la recollida de tèxtils, olis, compostatge i una instal·lació de tractament biològic
Benidorm sol·licita a la Conselleria que abone ja el 30% de la subvenció per a la implantació de sistemes de recollida selectiva i bioresidus
La Junta de Govern Local ha aprovat este matí sol·licitar a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica el pagament de la bestreta de l'ajuda per valor del 30% del total de la subvenció concedida per a la implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus i millora de les existents, que són finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Generalitat Valenciana. Un percentatge que puja a quasi 442.000 euros.
Així, l'Ajuntament de Benidorm rebrà en total 1.473.161,31 euros en concepte de subvenció per a la implantació d'uns sistemes que hauran d'estar implementats l'any 2025, segons marca la directiva europea i la nova Llei espanyola de Residus (7/2022).
La quantitat global que la ciutat rebrà suposa que Benidorm serà el municipi de la Comunitat Valenciana que més diners perceba per este concepte en les quatre línies subvencionables. De fet, en tres de les quatre línies Benidorm aconseguix ser el municipi que més ajudes ha aconseguit i només en una d'elles es queda en segon lloc.
Així, en la denominada Línia A, relativa a la recollida separada de bioresidus, Benidorm percebrà 1.217.323,31 euros, dels 3,55 milions sol·licitats com a cost elegible. En la Línia B, relativa a la implantació del compostatge comunitari, la quantitat concedida ascendix a 81.238 euros, dels 265.510 que es van demanar. Per a la Línia C, recollida d'olis domèstics, les ajudes ascendiran a 50.000 euros, dels 154.604 sol·licitats. Finalment, en la Línia D, recollida de residus tèxtils, Benidorm ha assolit 124.600 euros, dels 311.500 que es van demanar.
Segons el regidor de Neteja Viària, Luis Navarro, la consecució de les ajudes i en aqueixa quantia significa "que s'han fet les coses bé i que hi ha un grandiós treball tècnic darrere". Per això l'edil ha volgut "agrair l'esforç i labor que ha realitzat tot l'equip tècnic que va fer la proposta que ens ha permés obtindre estes quantitats per davant de qualsevol altre municipi de la Comunitat Valenciana".
La resolució de la Conselleria establia que es farà una primera bestreta del pagament del 30% de l'import subvencionat una vegada resolta la concessió de l'ajuda, mentre que la resta de l'import s'abonarà mitjançant pagaments a compte. Eixa bestreta és el que hui ha aprovat la Junta de Govern Local sol·licitar a l'administració autonòmica.
"Hem de canviar el sistema de recollida actual per a adaptar-nos i complir la normativa europea i tenim de termini fins a 2025 perquè si no ho fem, n'hi haurà sancions" ha recordat Luis Navarro, que ha destacat també que l'adaptació a la normativa requerix "que figure en el nou contracte de la recollida de fems" pel que "en obtindre estes ajudes estalviarem una important quantitat de diners, que no serà repercutida en els ciutadans".
L'edil ha insistit que les millores per a adaptar-se a la llei "anàvem a fer-les de totes totes", però ara "ens suposarà un esforç econòmic molt de menor", en concret quasi 1,5 milions d'estalvis.
Navarro ha precisat que la implementació d'estos nous sistemes de recollida "comporta donar moltes més facilitats als ciutadans per a la segregació de residus en origen", per la qual cosa "és necessari que tot això es plasme en el nou contracte". El regidor de Neteja Viària, a més, ha avançat que les actuacions que es realitzaran amb estes ajudes per a adaptar-se a la normativa implicaran "ampliar els punts de reciclatge i segregació perquè l'usuari el tinga molt més senzill i a l'abast, a més que tindrà determinats incentius pel que recicle".
En definitiva, ha conclòs, "el que fem és avançar-nos al que ens ve impost des d'Europa i les lleis espanyoles perquè en 2025 estiguem completament preparats per al que ens demanen".