L'alcalde anuncia durant la COP25 este Pla Municipal d'Adaptació Climàtica, iniciativa pionera que estarà dirigida pel catedràtic Jorge Olcina
Benidorm serà la primera destinació turística a implantar un pla integral per a combatre el canvi climàtic
Benidorm serà la primera destinació turística a implantar un pla integral per a combatre el canvi climàtic. Així ho ha anunciat hui l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, durant la Cimera del Clima COP25 que s'està celebrant a Madrid, i en la qual ha pres part dins d'una taula temàtica sobre 'Destinacions Turístiques Intel·ligents, servicis sostenibles i innovació en la gestió' organitzada pel Grup Suez en la 'Zona Verda' d'esta convenció internacional.
Pérez ha avançat que este Pla Municipal d'Adaptació Climàtica és "una iniciativa pionera en l'àmbit nacional estarà dirigida i tutoritzada pel catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, i una de les veus més autoritzades en la matèria".
L'alcalde ha assenyalat que "amb este Pla Municipal pretenem il·luminar i implantar mesures que ens permeten aportar solucions que contribuïsquen a frenar el calfament global des de l'acció local, establint un calendari d'aplicació de les mateixes i implicant a tots els agents, des del sector privat a la ciutadania". Així mateix, ha avançat que este projecte discorrerà alineat amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible establits per l'ONU.
Al marge d'este anunci, durant la seua participació en la taula temàtica de la COP25 ha exposat l'experiència i treball de Benidorm com a primera Destinació Turística Intel·ligent certificat del món en favor de la sostenibilitat, un dels cinc eixos sobre els quals pivota la DTI. Pérez ha compartit taula temàtica amb l'alcalde d'Alacant, Luís Barcala, i amb el president de Segittur, Enrique Martínez.
En la seua intervenció, l'alcalde s'ha centrat en les iniciatives i projectes vinculats a l'eix de la sostenibilitat desenvolupats o implementats a Benidorm com el de Resiliència Urbana. Un projecte traçat en col·laboració amb el centre Dinapsis Operation & Lab del Grup Suez-Hidraqua enfocat a la prevenció i resolució d'incidències que afecten el funcionament normal de la ciutat.
L'alcalde ha assegurat que la sostenibilitat forma part de l'ADN de la ciutat des de la seua configuració com a ciutat vertical; una sostenibilitat en la qual gradualment s'ha avançat, per exemple, amb la consecució d'un sistema de gestió integral del cicle de l'aigua que "permet aprofitaments del 95%". "En un moment en el qual el planeta exigix amb urgència un ús racional dels recursos, Benidorm compta amb un model de gestió de l'aigua absolutament eficient, que aconseguix percentatges elevadíssims que no estan a l'abast de totes les ciutats", ha precisat.
Al final de l'acte, Pérez ha visitat al costat de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i acompanyat de representants d'Hidraqua i Suez l'espai virtual de Dinapsis situat en l'estand del grup i on han comprovat com està funcionant a temps real la xarxa hidràulica de Benidorm, a més d'altres eines tecnològiques.
Pérez ha fet valdre que "Benidorm estiga present, com a exemple de sostenibilitat, en un esdeveniment com el Cim del Clima", en la qual mandataris i representants de països dels cinc continents busquen aconseguir acords per a fer front als perills provocats pel canvi climàtic. En este sentit, Pérez ha recalcat que "en aqueixa lluita contra el canvi climàtic ha d'actuar-se des del local, adoptant i adaptant mesures que milloren l'eficiència energètica dels municipis; una tasca en la qual Benidorm, afortunadament, ha recorregut un camí important invertint, impulsant i implantant iniciatives tant en la gestió del cicle de l'aigua com amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) o el Pla d'Acció d'Eficiència Sostenible (PAES)".