Benidorm rep el vistiplau de la Conselleria per a controlar la població de gavines, coloms i gats de carrer
L'Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada que usarà aus rapaces per a espantar les gavines
Els gats seran esterilitzats i posteriorment alliberats o donats en adopció
L'Ajuntament ha rebut una "autorització excepcional" de la Conselleria de Medi Ambient "per a la captura de diverses espècies d'animals al terme municipal de Benidorm" i d'esta forma poder controlar la població de gavià argentat, coloms i gats de carrer. El regidor de Medi Ambient, José Ramón González de Zárate, ha indicat que esta autorització es va rebre el passat 17 d'octubre i està en vigor fins al 31 de març.
De Zárate ha recordat que des de l'Ajuntament "es duu temps treballant en el control d'estes espècies" per a "disminuir la seua població", si bé ha recalcat que "es tracta de controlar a estos animals, no d'eliminar-los". Així, ha insistit que estes actuacions són "una resposta eficaç i ecològica per a limitar la presència d'estos animals en la zona urbana" i per a solucionar la problemàtica que provoca esta circumstància. Tant el Seprona –de la Guàrdia Civil- com el cap comarcal forestal de la Marina Baixa de la Generalitat, s'encarregaran de vigilar totes les actuacions, que seran a càrrec d'una empresa especialitzada que ha contractat l'Ajuntament.
El regidor ha explicat que per al control del gavià argentat s'empraran quatre mètodes "no agressius, evitant la mort de l'au". El que més s'hi utilitzarà serà "la solta d'aus rapinyaires", fonamentalment falcons, perquè amb el seu vol espanten i espanten les gavines. També està previst usar centelleigs lluminosos, i un espantador digital que mitjançant d'altaveus reproduïsca un fort so d'au rapinyaire. A més, es farà un "control de natalitat mitjançant el descastament d'ous", punxant tres quartes parts dels de cada parella per a així reduir la demografia.
De Zárate ha indicat que la Conselleria ha emprat durant anys este mètode en la zona del Parc Natural de Serra Gelada, i ha afegit que deixarà de realitzar-se el descastament d'ous quan la Generalitat i les Regidories de Medi Ambient i Sanitat certifiquen un descens de població.
Per als coloms es faran servir dos mètodes: canons disparadors de xarxes –amb 10 metres d'abast- en parcs i zones d'afluència; i gàbies-parany selectives i engreixadors, que "s'instal·laran en terrats i en zones adjacents a les concentracions d'estos animals, previ consentiment dels veïns".
Per a la captura de gats de carrer es recorrerà també a gàbies parany i engreixadors. De Zárate ha aclarit que "quan un gat haja caigut en el parany es procedirà a portar-ho a un refugi d'animals, on l'esterilitzaran i vacunaran". Posteriorment, l'animal serà alliberat, i en el cas d'exemplars joves es decidirà si entren en un programa d'adopció.
Les despeses d'esterilització seran a càrrec de l'Ajuntament. Al respecte, l'edil ha recordat que l'Ajuntament ha recorregut la denegació d'una subvenció de la Diputació per a l'esterilització de gats de carrer, per la qual cosa de prosperar el recurs es disposaria d'eixos fons.
De Zárate ha indicat que este programa de control començarà a realitzar-se en zones en les quals "hem detectat que hi ha una presència important de gavines, coloms o gats de carrer". No obstant això, ha demanat als ciutadans que "si detecten que hi ha problemàtica en alguna zona concreta, ho comuniquen a les regidories de Sanitat o Medi Ambient perquè siguen incloses en el pla de treball".