La destinació incrementa en més de 20 punts la seua valoració en l'eix d'Accessibilitat
Benidorm renova la seua certificació com a DTI després de superar els requisits fixats per SEGITTUR
Esta acreditació, que revalida l'obtinguda en 2018, té vigència fins a l'1 d'agost de 2026.
Benidorm ha renovat la seua certificació com a Destinació Turística Intel·ligent (DTI) després de superar els requisits exigits per la metodologia de SEGITTUR. Així ho han traslladat hui l'entitat i l'alcalde, Toni Pérez, que ha assenyalat que la ciutat ja disposa de la revisió del seu Informe Diagnòstic DTI, que va elaborar inicialment SEGITTUR en 2018, implantant així la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent impulsada per la Secretaria d'Estat de Turisme d'Espanya en el destí.
Toni Pérez ha explicat que la Distintiva Destinació Turística Intel·ligent s'adjudica únicament si el destí obté una puntuació en el grau de compliment dels requisits que integren la nova metodologia DTI, igual o superior al 80%; "un percentatge que hem superat" i que "ens permet renovar l'acreditació, que té validesa fins a l'1 d'agost de 2026". Respecte a la de 2018, esta nova metodologia inclou nous criteris a avaluar.
Després de recordar que "Benidorm va ser el primer DTI certificat del món en 2018 amb la norma UNE 178501 i a distingir-se sota la metodologia de la Xarxa DTI Nacional en esta data amb el primer Informe de Diagnòstic", l'alcalde ha detallat que "en este nou Diagnòstic s'han valorat d'un en un els eixos de Governança, Innovació, Tecnologia, Sostenibilitat i Accessibilitat". És en este últim eix en el qual "la millora ha sigut espectacular, en haver incrementat en més de 20 punts la valoració obtinguda en 2018".
Concretament, l'increment ha sigut de 21,1 punts, passant-se del 62,3% de compliment en 2018 al 83,4% reeixit en esta ocasió.
L'alcalde ha assegurat que "este resultat evidencia el nostre compromís ferm i sostingut en el temps amb l'Accessibilitat, que ens ha portat a actuar en tots els barris de la ciutat, a impulsar un pla específic d'Accessibilitat Turística i a treballar sobre el terreny de la mà d'entitats que promouen la inclusió". En este punt, i a tall d'exemple, s'ha referit a la progressiva eliminació de barreres arquitectòniques, a l'aposta per la plataforma única en moltes vies de la ciutat, o a la implantació del sistema Navilens per al guiat de persones amb problemes de visió.
La resta dels eixos han obtingut una puntuació semblant a la del diagnòstic de fa sis anys, "tenint el marge més gran de millora en el de Tecnologia, que s'ha situat en el 75,9%". Toni Pérez ha aclarit que "el mateix Informe de SEGITTUR fa constar que l'eix de Tecnologia millorarà significativament a mesura que avance la implantació de les actuacions previstes en el projecte 'Benidorm, Destinació Turística Intel·ligent i Sostenible' del programa Red.es, ara en execució.
Tal com han apuntat des de SEGITTUR, amb la renovació de l'acreditació "Benidorm forma part del grup de destins que lideren l'excel·lència en matèria d'implantació del model DTI, situant-se a l'avantguarda del desenvolupament turístic i amb una estratègia de futur basada en la governança, la sostenibilitat, l'accessibilitat, la innovació i la tecnologia com a eixos vertebradors".
"Vam ser pioners en intel·ligència turística i els primers a ser reconeguts com a DTI, i en este temps no hem rebaixat ni una dècima el nostre nivell d'autoexigència, perquè volem ser cada dia millors, tant per als nostres residents com per als qui ens visiten", ha mantingut l'alcalde.
Benidorm està integrat en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents des de febrer de 2019, mostra de l'aposta del destí per la seua transformació turística que ha materialitzat a través de la implantació de la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent.
La implantació de la metodologia DTI ha sigut possible gràcies a la col·laboració de totes les àrees de l'Ajuntament amb el sector privat i també amb el món acadèmic que ha seguit de prop els avanços i moviments de Benidorm per a esta finalitat.
Des de SEGITTUR han informat que, a més de Benidorm, en l'àmbit nacional han aconseguit la renovació del DTI els següents destins: Barcelona, Bilbao, Donostia/Sant Sebastià, Gijón, Lloret de Mar, Màlaga i Santander.
Programa Destinació Turística Intel·ligent
El programa Destinació Turística intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d'Estat de Turisme (SETUR) i gestionat per la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (SEGITTUR), que perseguix contribuir a millorar la competitivitat de les destinacions turístiques i la qualitat de vida dels seus residents incidint en cinc àmbits d'actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.
Esta iniciativa, sorgida del Pla Nacional i Integral de Turisme 2012-2015, genera els mecanismes adequats per a facilitar la ràpida incorporació d'innovacions en les destinacions.
La Destinació Turística Intel·ligent es definix com una destinació turística innovadora, consolidat sobre una infraestructura tecnològica d'avantguarda, que garantix el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a tots, facilitant la interacció i integració del visitant amb l'entorn i incrementant la qualitat de la seua experiència en el destí i la millora de la qualitat de vida del resident.
Per a aconseguir estos objectius, el programa DTI promou la implantació d'un model de gestió que té en compte la transversalitat de l'activitat turística i les característiques diferenciadores de cada destí. S'articula sobre una metodologia de diagnòstic, basada en 97 requisits i 261 indicadors, que deriva en un sistema de recomanacions i un sistema de monitoratge, que conformen els elements fonamentals del model, permetent un procés de millora continu de la gestió del destí adaptada als reptes presents i futurs del turisme.
El model DTI desenvolupat per Espanya és una referència en l'àmbit nacional i internacional reconegut com a bona pràctica per l'Organització Mundial del Turisme (OMT), la Comissió Europea, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OECD) o el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID). Així mateix, la iniciativa DTI forma part de l'Agenda Urbana Espanyola 2019.