L'alcalde Toni Pérez participa en Madrid en el fòrum SolyTUR, organitzat per Exceltur per a analitzar els nous horitzons per a reposicionar el sector
Benidorm, referent en gestió de la mobilitat sostenible en una jornada sobre el futur de les destinacions turístiques

Un informe de Competitivitat Turística situa a la ciutat com 4t millor destinaciuó costanera del país i 1r en governança i alerta de l'infrafinançament dels municipis de sol i platja.
La ciutat de Benidorm i la gestió de la mobilitat sostenible impulsada per l'Ajuntament en els últims temps ha sigut hui posada com a exemple durant una jornada organitzada a Madrid per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur, i en la qual l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, ha participat en una taula redona centrada en esta matèria. Allí, el primer edil ha explicat alguns dels plans impulsats en els últims anys pel Consistori per a promoure una mobilitat més sostenible entre residents i turistes.
La Jornada SolyTUR, que s'ha desenvolupat durant este dijous sota el títol ‘Un nou horitzó per als destins de sol i platja: responsabilitat i reposicionament de la seua proposta de valor com a palanques competitives’, ha reunit en la capital d'Espanya a prop de 320 assistents, entre els quals hi ha hagut destacades figures del sector turístic i institucional. Entre ells, el president d'Exceltur i de cadena hotelera Melià, Gabriel Escarrer; executius dels principals grups turístics del país; alcaldes de municipis com Santa Cruz de Tenerife, Adeje, Palma, Sant Bartolomé de Tirajana, Torremolinos, Salou, o el president del Consell d'Eivissa; així com la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez; i el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui ha oferit la conferència sobre ‘Sostenibilitat i futur dels destinacions de sol i platja’, immediatament anterior a la participació en el fòrum de Toni Pérez.
El primer edil benidormer ha exposat el cas d'èxit de Benidorm en este camp en una taula redona titulada ‘Gestió de la mobilitat sostenible’, moderada per Othman Ktiri, CEO i fundador de OK Mobility Group, i en la qual també han participat Javier Díaz-Laviada, general manager d'Hertz Espanya; Vicente Marí, president del Consell d'Eivissa; i Adolfo Utor, president de Balearia.
Toni Pérez ha detallat algunes de les mesures desenvolupades per l'Ajuntament en favor d'una mobilitat menys contaminant. Entre elles, ha recordat que Benidorm ja va ser “pionera” l'any 1956, “quan va redactar el seu primer Pla General d'Ordenació Urbana quan ni tan sols existia encara la llei del sòl”, la qual cosa dona exemple del pes que la planificació ha tingut sempre a Benidorm.
Pérez ha destacat que la mateixa configuració de la trama urbana “fa que la vida a Benidorm succeïsca a peu”, destacant que “el 73% dels desplaçaments es realitzen caminant”. Així mateix, ha indicat que en menys d'una dècada, i gràcies a l'aplicació de diferents plans impulsats en l'àmbit municipal, com el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, el Pla de Transport Urbà Sostenible, el Pla d'Estacionament Sostenible (PES) o el Pla d'Accessibilitat Universal, entre altres, Benidorm ha sumat “9,4 quilòmetres de carrers per als vianants, sense comptar els parcs i altres espais públics; 134 quilòmetres de vies ciclistes i carrils bici; hem implementat models de velocitat reduïda com el pla 10-20-30; o s'han posat a la disposició de ciutadans i turistes més de 8.000 places d'aparcament gratuït en diferents zones, connectades amb el servei d'autobús”, tot això sumat a la implementació de la zona de baixes emissions, que es desplegarà sobre una superfície de 74 hectàrees i que ja havia operat de facto quasi íntegrament.
Segons el parer del primer edil estes mesures són “alternatives viables” a les restriccions als vehicles privats que es plantegen en altres destinacions, ja que “la sostenibilitat turística no implica simplement reduir el nombre de desplaçaments, sinó transformar la mobilitat cap a models més eficients i sostenibles, com estem fent a Benidorm”.
Igualment, ha posat sobre la taula l'existència encara d'“importants desafiaments” per a continuar avançant en esta sostenibilitat dels desplaçaments. Entre ells, l'alcalde ha advocat per millorar la intermodalitat, recordant per exemple que l'Aeroport Alacant-Elx és “l'únic de la seua grandària i capacitat que manca de connexió ferroviària, ni tan sols mitjançant un rodalia”, al que ha sumat també la reivindicació de la segona pista d'esta terminal com una actuació “estratègica i prioritària”.
"Nosaltres actuem localment, però pensem globalment", ha defensat, abans de finalitzar la seua intervenció manifestant que "no cal rebaixar cap mesura, perquè la sostenibilitat en la marca país hui és el nostre valor més competitiu davant el món. I la sostenibilitat no és restringir; és ordenar, és gestionar i és fer que tothom puga gaudir d'una gran indústria" com és el turisme.
Monitor de Competitivitat Turística
Durant el desenvolupament d'esta Jornada SolyTUR, Exceltur ha presentat els resultats del Monitor de Competitivitat Turística dels destins de sol i platja espanyol, un informe que situa a Benidorm com a quarta destinació turística més competitiu del país per la seua aposta per propostes turístiques empresarial d'alt nivell i la millora dels espais públics, per darrere d'Adeje, Calviá i Platja de Palma.
Este estudi assenyala entre les principals fortaleses de la ciutat la governança i gestió estratègica, on Benidorm se situa en primer lloc del rànquing dels pilars analitzats, entre els quals també figura el manteniment i posada en valor de la costa com a producte turístic; la diversificació de productes i aposta per experiències lúdiques; l'accessibilitat per mitjans de transport; l'orientació a l'excel·lència de l'oferta d'allotjaments; l'ordenació i condicionants de l'espai públic; i la desocupació i resultats econòmics i socials.
Durant la presentació d'este estudi, Exceltur també ha alertat que l'infrafinançament ofega als grans municipis turístics, traslladant que les 20 destinacions turístiques més visitats del país, entre ells Benidorm, acullen al 41,5% dels viatgers i al 35,4% dels hotels i apartaments turístics, però no disposen dels recursos necessaris amb els quals prestar serveis als milions de turistes que els visiten cada any. En concret, esta situació d'infrafinançament es traduïx en uns ingressos públics per càpita un 20,9% inferiors a la mitjana de municipis espanyols, la qual cosa segons Óscar Perelli, vicepresident executiu d'Exceltur, és “un dels principals factors que pot afectar la seua competitivitat futura”, un assumpte que també ha abordat Toni Pérez durant la seua intervenció. L'alcalde ha recordat que, enfront dels poc menys de 75.000 residents que Benidorm té empadronats, “la ciutat atén diàriament una mitjana de 220.000 persones”.
Per això, des d'Exceltur han reclamat davant el ministre la necessitat d'activar un pla de reposicionament de destins de sol i platja a través d'un projecte estratègic denominat ‘Turisme Litoral 2030’, que integre polítiques transversals per a la regeneració del litoral espanyol.