Al tancament d'exercici, el deute viu és de 13 milions d'euros, 84 milions menys que el juny de 2015
Benidorm reduïx en 2020 el deute en 4,3 milions i reinvertix l'estalvi en més ajudes i en projectes singulars
A més de projectes inclosos en l'EDUSI o cofinançats per l'IDAE, l'Ajuntament destinarà 2 milions a renovar la catenària del Passeig de Llevant
L'Ajuntament de Benidorm va reduir en 2020 el seu deute viu en 4,3 milions d'euros i va aconseguir a més un estalvi de 12,8 milions, segons les xifres traslladades hui per l'alcalde, Toni Pérez, i que apareixen recollides en la liquidació del pressupost municipal feta pels tècnics de l'Àrea Econòmica. L'alcalde ha destacat que esta reducció del deute i este estalvi s'han obtingut, a més, en un any marcat per la pandèmia i en el qual l'Ajuntament "ha mobilitzat molts recursos per a ajudar a les llars que pitjor l'estan passant i al teixit productiu de la ciutat". Concretament, "14 milions d'euros en dotze mesos".
L'alcalde ha informat que, com ja va anticipar setmanes arrere, pràcticament la meitat d'este estalvi es destinarà a incrementar les ajudes a les famílies i al teixit productiu enfront de la Covid-19; partides que sumen cadascuna 3 milions d'euros.
Així mateix, segons ha avançat hui, "una mica més de 5 milions d'euros d'eixe estalvi reeixit en 2020" s'empraran per a finançar la part que li correspon a l'Ajuntament en projectes singulars que compten amb subvencions de fons europeus, com "els inclosos en l'EDUSI o els de sostenibilitat energètica cofinançats per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE)". Toni Pérez ha explicat que "per a no perdre eixos fons europeus que tant de treball ha costat aconseguir és indispensable que l'Ajuntament complisca i aportació els diners que li correspon".
Segons ha recordat l'alcalde, "el pressupost de 2021 recollia inversions per import de 15 milions d'euros a finançar amb préstecs bancaris". No obstant això, "d'eixa quantia, més de 5 milions d'euros s'aportaran de l'estalvi obtingut i no a través de préstecs".
La proposta per a destinar l'estalvi de 2020 a ajudes i projectes singulars, que es votarà el dilluns en ple, "inclou una nova inversió" per al 2021: "renovar la catenària del Passeig de Llevant", que acumula ja "trenta anys d'antiguitat" i que "s'ha anat apagant a poc a poc". Segons ha detallat l'alcalde, esta actuació, preveu "renovar tot el sistema tecnològic" d'este enllumenat i comportarà "una reducció del consum" i "una millora de la imatge" de la primera línia de Llevant.
A més, es tracta d'un projecte "molt reclamat pels residents", fins i tot dins del Pressupost Participatiu, i que també apareix recollit en els Plans de Sostenibilitat Turística 2020-2023, que aconseguixen els 2,9 milions, per als quals l'Ajuntament ha rebut una subvenció d'1,9.
Toni Pérez ha aclarit que esta actuació, valorada en 2.050.000 euros, correspon "a una primera fase" i es finançarà a través d'un préstec, que l'Ajuntament pot sol·licitar gràcies a "la bona gestió econòmica" feta per l'Ajuntament tant en esta legislatura com en l'anterior.
De fet, "des del 15 de juny de 2015 al 31 de desembre de 2020 el deute municipal s'ha reduït en 84 milions d'euros", passant de 97.072.000 a 13.020.000 euros. Així, mentre fa cinc anys el deute per habitant era de 1.406 euros, al tancament de 2020 era de 185 euros.
L'alcalde s'ha compromés al fet que "al final de la legislatura, i encara que ara puguem demanar préstecs, el deute bancari estarà per davall d'aqueixos 13 milions d'euros amb els quals tanquem 2020".
Augment de les ajudes
El document inicial del pressupost municipal de 2021 contemplava, dins de partides "ampliables", destinar 2,5 milions d'euros a les ajudes a les famílies enfront de la Covid-19, i el mateix import a les ajudes a autònoms i empreses. Una vegada comptabilitzat l'estalvi de 2020, ambdós augmenten la seua dotació econòmica en 3 milions d'euros, aconseguint així els 5,5 milions cadascuna. A més, els recursos econòmics de la Regidoria de Benestar Social creixen en 100.000 euros.
Projectes EDUSI
Dins dels projectes singulars als quals es destinaran 5 milions d'euros procedents de l'estalvi de l'any passat, es troben, entre altres, l'alberg juvenil i centre d'interpretació del Parc de la Séquia Mare; la creació del Circuit Verd del Moralet; o la rehabilitació i generació de nous espais entorn de la Plaça de Bous per a albergar la biblioteca central, un hotel d'associacions i un gran centre jove. Tots estos projectes té un termini d'execució de diversos anys i estan inclosos en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador (EDUSI).
També, entre eixos projectes singulars, està la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis i instal·lacions municipals, o la millora de l'eficiència energètica en més del 50% de l'enllumenat de Benidorm. Tots dos projectes, també pluriennals, estan cofinançats per l'IDAE.