Esta solució s'ha desenvolupat a partir dels resultats de la recerca llançada fa uns mesos per Suez
Benidorm presenta l'eina City Sentinel per a la detecció de la Covid-19 en les aigües residuals
Este estudi, el més ampli realitzat a Espanya, s'ha integrat en la iniciativa Sistema Europea de Monitoratge de l'Aigua Residual per a la Vigilància del SARS-CoV-2 de la UE
Dinapsis, el centre d'innovació d'Hidraqua i el grup Suez, i l'Ajuntament de Benidorm han presentat este matí COVID-19 CITY SENTINEL, una solució de monitoratge de les aigües residuals per a quantificar la presència del virus SARS-CoV-2. Esta innovadora eina, que combina pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpides de RT-qPCR i accés a un observatori digital, ha estat desenvolupada per Suez Espanya, grup empresarial al qual pertany Hidraqua, per a realitzar un seguiment de l'evolució del virus en aigües residuals i anticipar l'aparició de possibles nous brots en la població.
A la presentació, han assistit Toni Pérez, alcalde de Benidorm; Javier Díez, gerent de Hidraqua; Antonio Sánchez, director d'Innovació de Dinapsis, Francisco García, director d'operacions dels laboratoris Labaqua i Ignacio Casals, responsable d'Innovació d'Hidraqua.
La col·laboració amb experts, encapçalats pel Dr. Albert Bosch, especialista mundialment reconegut en el camp de la virologia aquàtica adscrit a la Universitat de Barcelona, garantix la validació dels plans de mostreig adaptat els punts i la freqüència del qual mostrals s'ajustaran atenent criteris poblacionals i epidemiològics.
L'alcalde ha afirmat durant la presentació que "Benidorm està treballant per a posar en marxa totes les solucions necessàries que li permeten posicionar-se com a model turístic segur i innovador, adaptat a la nova realitat. La posada en marxa de Sentinel és un exemple més que posa de manifest esta labor, a l'ésser el primer municipi a la Comunitat Valenciana a comptar amb esta eina avançada", que arriba de la mà d'un grup empresarial que compta amb més de vint anys d'experiència en la vigilància epidemiològica en aigües residuals. Així mateix, ha destacat que es tracta d'un projecte "que posa a Benidorm a l'avantguarda" i que "s'alinea perfectament amb els objectius la nostra estratègia de ciutat i destinació, que ens permet ser millors i tenir més garanties sanitàries".
Així mateix, els representants d'Hidraqua i Dinapsis han destacat que este mes es complixen tres anys des de l'obertura de Dinapsis. "En este últim any el centre s'ha bolcat en l'oferta de solucions tecnològiques adaptades a cada municipi i vinculades a turisme intel·ligent i segur, i canvi climàtic. Esta eina és un exemple més de la labor realitzada en matèria de gestió territorial sostenible, a la qual s'unixen altres projectes actuals com el de platja intel·ligent, qualitat de l'aire, i previsions i eines per a fer front a episodis meteorològics extrems, entre altres".
"Fins ara s'ha anat a remolc de la malaltia. La vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals pot permetre avançar-nos als casos de la COVID-19 per a adoptar mesures efectives immediates enfront d'una possible nova ona d'infeccions", ha explicat el Dr. Albert Bosch durant la intervenció via telemàtica que ha realitzat durant la presentació d'esta eina.
Esta solució s'ha desenvolupat a partir dels resultats de l'estudi de recerca llançat fa uns mesos per SUEZ, orientat a realitzar la caracterització del virus SARS-CoV-2 en aigües superficials, aigües residuals i fangs de depuradora, a fi de fer seguiment del grau d'incidència de la COVID-19 i de la seua evolució, així com a disposar d'un sistema d'alerta primerenca de possibles futurs rebrots de la malaltia. Esta solució s'ha posicionat com l'estudi més ampli realitzat a Espanya que s'ha integrat en la iniciativa Sistema Europeu de Monitoratge de l'Aigua Residual per a la Vigilància del SARS-CoV-2 de la Comissió Europea i de la Direcció General de Medi Ambient Europea, amb el suport de Water Europe, EurEau i l'ONU (Programa de Medi Ambient).
D'esta manera, SUEZ i la seua marca territorial Hidraqua posen a la disposició dels municipis la seua experiència i coneixement de xarxes de sanejament i control d'abocaments per a sectoritzar el clavegueram del municipi en zones d'influència que ajuden a traçar l'origen del SARS-COV-2 quan siga detectat. De la mateixa manera, els seus laboratoris LABAQUA, referència nacional en implantació de tècniques de PCR per a matrius ambientals, són capaces de lliurar resultats fiables en menys de 48h usant marcadors genètics de SARS-COV-2 en aigües residuals, en les quals el virus pot ser detectat i quantificat.
Com opera City Sentinel
Una vegada les mostres representatives han estat recollides i analitzades en el laboratori, els resultats es transferixen de manera automàtica a una plataforma digital. Esta eina permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades, a través d'un mapa dinàmic del municipi amb una sectorització per zones d'influència que facilita traçar l'origen del SARS-CoV-2. A més, servix com a observatori únic d'informació agregada combinant els resultats analítics amb els indicadors d'evolució sanitària del municipi. Permet també a les administracions públiques i sanitàries prestar més atenció a les instal·lacions i edificis crítics i de risc elevat, com a residències hospitals o centres de salut, així com edificis singulars d'alta ocupació.