EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

20:50 PM

HORA BENIDORM

16ºC

Molt núvol

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

25%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La JGL aprova el dilluns el projecte de museïtzació, tutelat pels arqueòlegs de la UA i que ha d'autoritzar Conselleria

Benidorm planteja reconstruir la calçada principal del 'castellum' del Tossal i fer el jaciment accessible

05 març 2020
Benidorm plantea reconstruir la calzada principal del ‘castellum’ del Tossal y hacer el yacimiento accesible

L'itinerari per a conéixer les estructures i estades del fortí romà recuperades culminarà en dos miradors

El projecte de museïtzació del jaciment del Tossal de la Cala planteja reconstruir la calçada principal del 'castellum', a partir de la qual s'establirà l'itinerari accessible de visita. Així ho ha avançat hui la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, qui ha informat que dilluns que ve la Junta de Govern Local (JGL) aprovarà el projecte, que ha sigut tutelat pels arqueòlegs de la Universitat d'Alacant (UA) i que serà remés a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat per a la seua autorització.

Pellicer ha explicat que "el projecte d''Intervenció arqueològica en el Castellum del Tossal', inclòs en el Programa Operatiu de Fons FEDER per a la recuperació del patrimoni cultural valencià, anava acompanyat d'una proposta inicial de museïtzació que lògicament estava condicionada al resultat de les excavacions. Una vegada que estes han conclòs és necessari adequar eixa proposta inicial a la realitat del jaciment després de la seua intervenció i a les troballes que han aflorat, amb l'objectiu de traure profit i donar-los a conéixer entre la ciutadania".

Esta nova proposta de museïtzació "ha sigut informada favorablement pels tècnics municipals i també pels arqueòlegs Feliciana Sala i Jesús Moratalla, responsables de les excavacions al Tossal; i no incrementa el pressupost d'adjudicació del contracte d'intervenció finançat amb fons municipals i europeus".

L'edil ha indicat que "amb esta museïtzació volem recompondre o recrear el que va ser en el seu moment este fortí romà del segle I abans de Crist, però a més facilitar l'accés al jaciment de totes les persones interessades posant al seu abast tota la informació perquè coneguen amb detall com funcionava el '*castellum', les seues característiques arquitectòniques i totes les dades històriques que s'han pogut esclarir en les successives campanyes d'excavació i en este últim gran projecte d'intervenció arqueològica".

Un projecte valorat en una mica més de 156.000 euros i que s'estructura en "quatre línies bàsiques d'actuació". La primera és la reconstrucció de la calçada principal, que servirà d'accés al jaciment travessant un tram de muralla. La segona actuació prevista és "la identificació dels espais, diferenciant la funció de cada estada en la vida diària del fortí amb graves de diferents colors. Prèviament, es protegirà les estades excavades i les zones pendents d'excavació per a evitar erosions a causa del clima o de les pluges. La tercera actuació contemplada en la museïtzació és "la instal·lació de panells informatius sobre el jaciment i les seues estructures per a facilitar la compressió a tots els visitants"; i l'última, està vinculada a l'accessibilitat i visita al recinte amb la instal·lació d'una oficina d'informació i mòduls de banys públics.

Segons ha detallat Pellicer, "l'itinerari de visita proposat per l'interior del 'castellum' és lineal seguint el traçat de la calçada romana, marcat per pals de fusta amb cordes i aconseguint dos miradors, un en la cara occidental i un altre en l'oriental que permetran visualitzar les estructures recuperades, el conjunt del jaciment i la seua vinculació amb l'entorn".

Així mateix, la responsable de Patrimoni Històric ha informat que el projecte inclou "la instal·lació d'un sistema de videovigilància".

Finalment, ha informat que "els treballs s'estan agilitant i complirem els terminis perquè a l'estiu tots els veïns i visitants puguen gaudir del nostre Tossal de la Cala en la seua màxima plenitud".

Resultats de la intervenció arqueològica

En la 'Intervenció Arqueològica en el '*Castellum' del Tossal' han aflorat un bastió i una bateria d'estades, circumdant el turó i fins a la muralla, quedant una zona central expedita, al costat d'unes zones aterrazatzades. A més, s'han descobert estructures complementàries, una altra possible entrada al fortí, molt de material ceràmic i algun metàl·lic –concretament, dos claus, una sonda espatulada i un fragment de ganivet–. Així mateix, s'han detectat més traçats de muralla sota les edificacions existent en l'actualitat.

En l'última fase, a més, es va obtindre una troballa inesperada, de rellevància i gran valor històric i arqueològic: una àmfora cerimonial de prop d'un metre de longitud que es va localitzar intacta i que va poder usar-se en el ritu de fundació del fortí romà. Mitjançant este ritu els constructors del fortí pregaven als déus que foren benvolents amb les persones que anaven a habitar-lo. Generalment, en senyal d'ofrena, s'omplien les àmfores amb vi o 'gàrum' –salsa de peix–.

L'àmfora, que segons tots els indicis seria de fàbrica gaditana, es trobava en la base d'un mur, al costat de la muralla de la part occidental del jaciment; la zona, fins hui, menys excavada.