EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

17:45 PM

HORA BENIDORM

16ºC

Cel clar

NE 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Una rosa dels vents amb les principals fites locals i geogràfiques presidix la Replaceta del Castell

Benidorm obri definitivament El Castell després de recuperar les restes de l'antiga fortalesa

28 novembre 2019
Benidorm abre definitivamente el Castell tras recuperar los restos de la antigua fortaleza

L'alcalde avança que este enclavament acollirà el 6 de desembre el ple institucional del Dia de la Constitució.

L'Ajuntament de Benidorm obri demà divendres a les 16.00 hores per complet es Castell, una vegada finalitzada la intervenció arqueològica que ha permés recuperar i fer valdre les restes de l'antiga fortalesa. Esta actuació, finançada amb fons europeus i municipals, ha inclòs a més l'estabilització i consolidació de la Punta Canfali per la seua cara de Llevant. L'alcalde, Toni Pérez; la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer; el regidor d'Obres, José Ramón González de Zárate; i membres de la Corporació municipal han visitat hui este enclavament per a comprovar el resultat de les obres, així com l'element que ja presidix la Replaceta del Castell: una rosa dels vents de granit i bronze en la qual es mostren les principals fites locals i geogràfics de cada punt cardinal, així com els exemplars de fauna autòctona més singulars que es poden trobar en estos. Una actuació, esta última, que s'ha executat com a millora del projecte.

L'alcalde ha incidit en què este “jaciment és la Història viva de Benidorm”, i ha detallat que les excavacions han permés trobar vestigis dels diferents moments constructius de la fortalesa: època baixmedieval (segle XIV, moment fundacional de Benidorm), mediats del segle XVI i època moderna (segle XVIII). Pérez ha incidit que a l'hora de rematar esta actuació “s'han tret a la llum i lloc en valor” estos vestigis a través de finestres i sòls de cristall xafable.

Concretament s'han deixat a la vista les restes de la muralla baixmedieval de Llevant i Ponent; l'aljub amb abeurador associat; un tram d'escala del segle XVIII que permetien accedir a la planta superior del castell i de la muralla moderna; i la muralla de tancament, part del fossat i un dels murs de la torre de Llevant. A més, s'ha instal·lat un paviment corregut diferenciat que marca l'alineació de l'estructura del castell en època moderna (segle XVIII). Este paviment es conjuga amb la calçada portuguesa present en tot El Castell i amb el granit en escaquer de la pèrgola central. Una pèrgola que creix en amplària respecte a l'anterior, i que es complementa amb “un mobiliari succint i avantguardista que no trenca l'estètica” del lloc i en el qual “s'han guanyat metres de gaudi”.

L'alcalde ha informat que “l'obra civil està acabada mancant xicotetes rematades” pel qual tant el Castell com la Replaceta “es poden obrir demà al públic amb totes les garanties de seguretat”. Sobre els detalls pendents, queda pendent d'instal·lar “la il·luminació”, “la ventilació mecànica forçada en els elements de sòl xafable perquè desaparega la condensació d'humitat”, així com tota la senyalística que explicarà cada vestigi i el conjunt del jaciment.

Referent a això, l'equip arqueològic ha avançat que s'està concloent “l'estudi” de totes les restes per a poder seguidament plasmar en la cartelleria “una reconstrucció ideal de com podia ser la fortalesa en l'època moderna”.

Durant la intervenció també s'ha treballat en l'accessibilitat a la plaça del Castell, i “s'ha adequat l'escala que dona accés a la Replaceta, que ja complix tota la normativa”.

Pérez ha recalcat que esta important actuació “ens ha permés conéixer i reconéixer l'origen de Benidorm i el seu moment fundacional; al mateix temps que “s'ha recuperat la Replaceta, que adquirix una nova configuració amb la qual continua sent un espai amb un atractiu espectacular i turístic com pocs poden trobar-se al Mediterrani”.

Finalment, l'alcalde ha avançat que “el 6 de desembre, per primera vegada, se celebrarà as Castell el ple institucional del Dia de la Constitució”.

Finançament del projecte

El ‘Projecte d'intervenció arqueològica i de construcció de la recuperació i valorada del Castell de Benidorm’ ha suposat una inversió d'1,2 milions d'euros. D'ells, 500.000 euros corresponen a una subvenció de fons europeus a través de la línia d'ajudes per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.

Més enllà de l'actuació arqueològica, el projecte ha fet possible consolidar la Punta Canfali en el seu vessant de Llevant, amb la instal·lació de 18 metres que asseguren l'estabilitat del promontori.