EL TEMPS A BENIDORM ARA

07

14:12 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Cel clar

S 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El ple aprovarà una moció per a remetre a Conselleria este catàleg de béns, compost per 570 fitxes

Benidorm inicia els tràmits per a registrar la seua col·lecció arqueològica, que inclou peces del Neolític fins al segle X

18 juliol 2020
Benidorm inicia los trámites para registrar su colección arqueológica, que incluye piezas del Neolítico hasta el siglo XX

El registre permetrà obtindre ajudes per a la seua conservació i més fons per a continuar inventariant la resta del material

L'Ajuntament de Benidorm aprovarà en el pròxim ple una moció de la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, per a iniciar els tràmits que permeten registrar la Col·lecció municipal de béns mobles arqueològics en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Una "impressionant col·lecció arqueològica" que inclou "peces que abasten des del Neolític fins al segle XX" que "procedixen de diferents donacions o excavacions arqueològiques", segons ha explicat Pellicer.

L'edil ha indicat que "bona part de la col·lecció ha sigut cataloga i inventariada". "Fruit d'eix exhaustiu treball –ha detallat–, la Regidoria de Patrimoni Històric ha elaborat un complet catàleg, compost de 570 fitxes, que remetrem a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport perquè ho incloga i inscriga en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià dins de la secció de Béns mobles de rellevància patrimonial".

Esta inscripció possibilitarà l'accés a ajudes i subvencions que "contribuïsquen al manteniment i restauració de les peces d'esta col·lecció". A més estos fons permetran també "prosseguir amb les labors de catalogació del material pendent d'inventariar".

Entre les peces més antigues de la col·lecció destaquen una destral de doble faç i una aixa del Neolític", així com una olla de l'Edat de Bronze –datada entre el 1800 i el 1600 abans de Crist–, peces ceràmiques com una cílix –copa per a vi–, i un llum àtic de finals del segle IV o principis del segle III abans de Crist. Destaquen també les peces d'època ibèrica, entre elles un cap de lleó que remataria una escultura i que "és sens dubte, una de les peces més cridaneres de la col·lecció". De l'època romana "sobreïxen un cep de més de 2 metres i 350 quilos, probablement el més gran de la província, que degué pertànyer a una embarcació de gran cabotatge; i una àmfora fabricada en la Península entre els segles II i I abans de Crist". Completen el recorregut històric peces de l'etapa musulmana i cristiana.

Pellicer ha apuntat que "el gruix de la col·lecció el componen les monedes, amb més de 1.000 exemplars de diferents períodes històrics, des de l'època romana fins al regnat d'Alfons XIII, amb algunes rareses com macuquines dels segles XVI i XVII encunyades en les zones de producció de plata d'ultramar com Potosí o Lima".

En definitiva, "es tracta d'una col·lecció de gran interés, no sols en l'àmbit patrimonial, sinó també com un valor afegit a l'oferta turística complementària del nostre municipi".

La regidora ha subratllat que "la inscripció i registre d'esta col·lecció seguix la línia d'impuls i valoració del nostre patrimoni històric, que en els últims anys hem desenvolupat amb recursos propis i també amb fons estatals i europeus", amb accions com la consolidació de la Torre dels Caletes, l'actuació arqueològica as Castell, i l'excavació i museïtzació del Tossal de la Cala.