El Comité de Seguiment llança un missatge de "tranquil·litat" en estar el proveïment totalment garantit i descarta mesures addicionals per la sequera
Benidorm impulsarà un Pla Director d'Aigua Regenerada per a generalitzar el seu ús per a reg i aigualeig en tota la ciutat
En l'actualitat, s'usa el 32% de l'aigua regenerada que s'obté en l'EDAR, per la qual cosa el potencial de reutilització és "altíssim".
L'Ajuntament de Benidorm impulsarà un Pla Director d'Aigua Regenerada amb l'objectiu de generalitzar el seu ús per a reg i aigualeig en tota la ciutat. Per a això, s'ha sol·licitat a l'empresa concessionària de la gestió de l'aigua, Hidraqua, que elabore el projecte que permeta desplegar la xarxa de canonades necessària per a portar l'aigua regenerada des de la planta de tractament terciari de l'EDAR a tots els barris.
Així ho ha traslladat el regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, durant el Comité de Seguiment de Sequera municipal, que s'ha reunit hui en la seu de Dinapsis després que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer establira dimecres passat l'escenari d''emergència' per sequera per a la Marina Baixa. A més dels membres nats del Comité, també s'ha convidat al mateix a la secretària general de la patronal hotelera Hosbec, Mayte García, i a representants de les concessionàries de neteja viària i parcs i jardins, FCC i Actua.
González de Zárate ha explicat que amb este Pla Director i el consegüent projecte "ens marcaran per on han d'anar les canonades", amb l'objectiu "no sols ampliar la utilització d'eixa aigua regenerada per als usos públics actuals, sinó també posar-la a la disposició de les comunitats de veïns perquè deixen regar les seues zones verdes amb aigua potable". En este punt, l'edil ha aclarit que "amb això aconseguim un doble estalvi: d'aigua potable i de diners", ja que "l'aigua regenerada és més barata".
Tal com s'ha posat de manifest durant la reunió, en estos moments s'està utilitzant el 32% del volum aigua regenerada que s'obté en la planta de tractament terciari; un percentatge que es destina als regants, al reg de parcs i jardins i a l'aigualeig de carrers de Benidorm. Per tant, ha expressat l'edil, "hi ha quasi un 70% eixa aigua que encara no estem emprant en mancar d'una xarxa àmplia i completa de distribució, per la qual cosa el potencial de reutilització és altíssim".
Per això, ha subratllat, "és molt important fer-ho i fer-ho immediatament" per a "continuar guanyant en eficiència en la gestió de l'aigua", en la qual "som modèlics". Referent a això, durant el Comité s'ha informat que ja hi ha algun document en la línia del Pla Director sol·licitat hui per l'Ajuntament.
A més de la xarxa de distribució municipal que haurà de contindre el Pla Director, González de Zárate ha detallat que "poder traure molta més aigua reutilitzada" de l'EDAR "és fonamental canviar les membranes de la planta de tractament terciari", que han perdut rendiment amb el pas del temps. Una necessitat que hui mateix, en Dinapsis, s'ha traslladat a la directora general d'Aigua de la Generalitat Valenciana, Sabina-Goretti Galindo, posant-se l'Ajuntament "a la seua disposició perquè siga una realitat com més prompte millor".
Missatge de tranquil·litat sobre la disponibilitat de recursos hídrics
Durant el Comité de Seguiment de Sequera, el regidor de Cicle de l'Aigua i els tècnics municipals i de l'empresa concessionària han reiterat un missatge de "tranquil·litat a la ciutadania" perquè "el proveïment està totalment garantit a Benidorm i en la resta de municipis que forma part del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa". Així, ha recordat que "tenim dret a aportacions externes d'aigua tant de la dessaladora de Mutxamel com del Xúquer".
Així mateix, i després d'analitzar la situació actual, el Comité ha descartat adoptar mesures addicionals o excepcionals per la sequera. González de Zárate ha indicat que el Pla d'Emergència municipal davant situacions de sequera establix diferents mesures, entre elles, per exemple, baixar la pressió en horari nocturn.
Sobre això, "els tècnics han explicat que no és necessari per a una senzilla raó: l'eficiència de la nostra xarxa d'aigua potable és del 96%" i reduir la pressió és efectiu quan hi ha pèrdues". "Si tu no tens pèrdues en la xarxa com és el cas de Benidorm –ha aclarit– no és necessari baixar la pressió, perquè no s'obté cap rendiment".
Totalment descartades queden també mesures més dràstiques com a talls de subministrament. "Ni molt menys ens hem plantejat talles perquè tenim l'aigua garantida", ha remarcat l'edil.
Sí que es mantindrà i amplificar la campanya de conscienciació sobre estalvi d'aigua posada en marxa per l'Ajuntament i Hidraqua. Així, a més de la informació que està arribant als usuaris juntament amb la factura de l'aigua, "ampliarem la difusió de la campanya inserint-la en les pantalles digitals que tenim repartides per tot Benidorm i també en els opis informatius de la concessionària de mobiliari urbà".