L'alcalde Toni Pérez arreplega la distinció de la mà de la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge
Benidorm és el primer municipi de la Comunitat a obtindre el nou distintiu com a Espai Lliure de LGTBIQ+fòbia
Benidorm s'ha convertit hui en el primer municipi de la Comunitat Valenciana a rebre el nou distintiu com a Espai Lliure d'LGTBIQ+fòbia, una distinció creada per la Generalitat Valenciana per a reconéixer a institucions, entitats i empreses compromeses a garantir un entorn segur i lliure de discriminació per a totes les persones, independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere. L'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, ha arreplegat este distintiu de la mà de la vicepresidenta primera del Consell i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, qui ha destacat que, per mèrits propis, “Benidorm, com a terra acollidora, de llibertat i d'avantguarda, havia de ser el primer municipi de la Comunitat a unir-se a este Protocol d'Espais Lliures d'LGTBIQ+fòbia”.
L'acte, que ha tingut lloc al Castell i coincidint amb la celebració esta nit de la final de la quarta edició del Benidorm Fest, ha congregat a nombrosos representants de la Corporació municipal, entre ells l'edil d'Igualtat i Benestar Social, Ángela Zaragozí, així com d'entitats i col·lectius LGTBIQ+ o que treballen en àrees relacionades amb la igualtat i la diversitat. Així mateix, també han sigut presents el director general de Diversitat, Stephane Soriano; la directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Angélica Such; així com el secretari autonòmic i el director general de Turisme, José Manuel Camarero i Israel Martínez; el senador Agustín Almodóbar; i alcaldes i edils d'altres municipis de la província d'Alacant.
L'alcalde Toni Pérez ha valorat que per a Benidorm és “un orgull” rebre este primer distintiu i ha recordat que la ciutat “com en molts altres àmbits, també va ser pionera a ser un lloc per a tots, una ciutat de respecte, de diversitat, de pluralitat, d'hospitalitat i de ciutat oberta per a totes les persones sense cap distinció”. En este sentit, el primer edil s'ha remuntat a dècades arrere per a manifestar que “fa més de sis dècades, hi havia moltes persones que ja venien a Benidorm perquè sabien que ací podien viure amb total llibertat i normalitat, quan en molts llocs del món, lamentablement, encara no és així” i ha assenyalat que “encara que a Benidorm afortunadament mai hem hagut de lluitar, l'LGTBIQ+fòbia continua sent ací i és necessari continuar mantenint eixos protocols per a promoure accions, mesures, activitats de formació, sensibilització i atenció a totes les persones que puguen sentir-se agredides per la seua orientació”.
L'alcalde, igualment, ha destacat que “el Pride de Benidorm, per exemple, és un referent a nivell europeu” i que en els últims anys “el Benidorm Fest també ha trobat eixe lloc” per a la defensa i la promoció de la diversitat. Així, ha indicat que “en la passada edició del Benidorm Fest, Benidorm també va ser escenari per a presentar la marca ‘Orgull de Comunitat’ i hui, de nou, amb eixe compromís al qual ens sumem, tornem a obrir portes i donar oportunitats perquè tots ens sentim inclosos en la ciutat que compartim, a cridar la ciutadania i els nostres visitants a gaudir i a viure amb respecte, com ací, a Benidorm, s'ha fet des de fa dècades”, ha agregat.
Per part seua, la vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ha afirmat que “la Comunitat Valenciana fa hui un pas avant en la construcció d'una societat més lliure i respectuosa amb les persones LGTBIQ+” i ha felicitat Toni Pérez per les accions impulsades des de Benidorm per a “promoure eixe respecte per la diversitat i la llibertat en tots els àmbits”, sent el primer municipi a sumar-se a este protocol.
Susana Camarero ha indicat que este Protocol és “una declaració de principis però també un full de ruta per a aconseguir una societat més igualitària i més diversa, que respecta i que celebra la diversitat”. Així mateix, s'ha mostrat “convençuda que el protocol posicionarà a la Comunitat Valenciana en un referent per al turisme LGTBIQ+”, després de la qual cosa ha defensat que el mateix “no podia presentar-se en un altre lloc que no fora Benidorm, un destí de llibertat, de respecte, de suport i d'avantguarda”, després de la qual cosa ha convidat altres municipis i organismes a sumar-se'n.
En què consistix el Protocol d'Espais Lliures d'LGTBIQ+fòbia
El Protocol d'Espais Lliures d'LGTBIQ+fòbia es presenta com una eina pionera que permet identificar, reconéixer i certificar aquells espais que garantixen un entorn lliure de discriminació per a les persones LGTBIQ+. El Protocol permet dotar a empreses, entitats i institucions d'un instrument que els permet previndre i denunciar situacions que impliquen rebuig, por, menyspreu, repudi, prejudici o discriminació per a les persones LGTBIQ+ o els seus familiars i fer accions concretes que promoguen la inclusió social d'este col·lectiu.
També, suposa la creació d'espais segurs i accessibles, on totes les persones poden expressar-se sense por de ser jutjades o maltractades i on es respecta la dignitat, igualtat, llibertat, seguretat i els drets de tots, independentment de la seua orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Així mateix, establix mecanismes, mesures, iniciatives i procediments destinats a garantir els drets de totes les persones LGTBIQ+ que es troben en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
Les empreses, entitats i associacions que vulguen adherir-se al protocol hauran de fer-lo mitjançant un escrit que fa valdre la diversitat de la societat de la Comunitat Valenciana i rebutja tota mena de comportament i conducta que siga constitutiva d'assetjament per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i poden obtindre tota la informació sobre este tema en la pàgina web de la Conselleria.